Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co oznacza front domu?

Maja88

Recommended Posts

WZ określiła mi front domu od południowej strony działki :/

Co wg prawa oznacza zatem front domu? Czy to znaczy, że od "frontu" muszę zrobić drzwi wejściowe i wjazd do garażu, czy same drzwi wejściowe? A może jeszcze coś innego?

Takich projektów (gotowych) po prostu nie ma :/

Będę wdzięczna za podpowiedzi :)

Nie opisywałam szczegółów, m.in że droga/wjazd biegnie od zachodniej części, a więc i od tej chciałam zrobić wejście, a nie od ogrodu, tj od południa

Nie będę przecież budowała dodatkowego dojazdu od południa... Chyba, że będzie trzeba :/

Zatem ponawiam pytanie, co to jest front domu? :) Czy tam gdzie wejście?

Nie opisywałam szczegółów, m.in że droga/wjazd biegnie od zachodniej części, a więc i od tej chciałam zrobić wejście, a nie od ogrodu, tj od południa

Nie będę przecież budowała dodatkowego dojazdu od południa... Chyba, że będzie trzeba :/

Zatem ponawiam pytanie, co to jest front domu? :) Czy tam gdzie wejście?

Nie ma oficjalnej definicji "front domu".

Jest front działki:

froncie działki – należy przez to rozumieć część działki budowlanej, która przylega do drogi, z której odbywa się główny wjazd lub wejście na działkę.

§ 2.5). ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 26 sierpnia 2003 r.w sprawie sposobu ustalania wymagań dotyczących nowej zabudowy i zagospodarowania terenu w przypadku braku miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego

Ale może w gminie mają swoją definicję frontu domu (bo mogą mieć i będzie obowiązująca - np. w opisie, w Studium.

Edytowane przez sSiwy12
dopisałem podstawę prawną.

Jest front działki - czyli ta strona działki, na której jest usytuowany wjazd na działkę z drogi.

Ale może w gminie mają swoją definicję (bo mogą mieć i będzie obowiązująca - np. w opisie, w Studium.

a czy elewacja frontowa a front domu to to samo? :)

może zadaję głupie pytania, ale próbuję się znaleźć w tej WZtce....

a czy elewacja frontowa a front domu to to samo? :)

.

Może tak, może nie, a może nie wiem :wiggle: - bo to jest element prawa miejscowego.

Zapytaj w gminie (potwierdź w starostwie).

Witam

tu znajdziesz odpowiedz .............

Tyle, że to definicja z określonego MPZP - czyli prawo miejscowe.

Jest front działki - czyli ta strona działki, na której jest usytuowany główny wjazd/wejście na działkę z drogi - czyli przylega do drogi.

Ale może w gminie mają swoją definicję (bo mogą mieć i będzie obowiązująca - np. w opisie, w Studium.

Front domu = elewacja od strony frontowej działki Tak się to zwykło przyjmowac w urzędach, chyba że faktyczne gmina narzuca inną definicję. Co do elewacji frontowej, nie ma tutaj żadnych nakazów, tzn wejście główne możesz usytuowac nawet od tyłu budynku. To pojecie wprowadzono po to, żeby ułatwic odniesienie budynku (lokalizację, wysokośc okapów, długośc elewacji) do warunków zabudowy, czy obowiązujących MPZP

Czasami pojawiają się różne interpretacje, co należy rozumiec przez elewację frontową (fragment budynku najbardziej zbliżony do strony frontowej działki, czy cały rzut elewacji), ale to już są detale.

Czasami urzędniki głupieje ja zada mu się niestandardowe pytanie - poraża mnie ich ignorancja w znajomości tematu.

Dobrze jest orientowac się samemu w temacie i móc przycisnąc urzędnika i pokonoc go znajomością tematu.

To akurat prawda, dlatego należy zadać pytanie w formie pisemnej w gminie, a następnie zapytać (pisemnie) w starostwie, czy to także ich zdanie.

Jeżeli jest plan, zadaję pytanie architektowi, który go opracowywał, lub jest określony jako główny twórca planu; jeżeli są to warunki zabudowy, o wykładnię definicji zawarte w WZ należy poprosic dany urząd gminy lub miasta. Starostwo, czy urząd miasta (tam gdzie składa się dokumentację projektową, nie ma prawa ingerencji w MPZP lub WZ, ani ich własnej interpretacji - tu rządzą twórcy, chyba że, ww dokumenty są niezgodne z prawem.

Jeśli jest MPZP, to z reguły jest w nim definicja - i sprawy brak.

Jeśli jest Studium - to (w zasadzie) tak jak w przypadku MPZP.

Ale jak jest tylko WZiZT, to jest różnie - przyroda zna wiele przypadków (także na tym Forum), kiedy interpretacja gminy nie "podobała się" urzędnikom ze starostwa i otrzymanie PnB (teraz także zgłoszenie) poszło w p......... (przestrzeń kosmiczną?).

Tak więc dla własnego spokoju ..............................

Moim zdaniem, oczywiście.

Bardzo przydatne, dziękuję :)

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi, mamy WZtkę nie MPZP i po telefonie do UM dowiedziałam się, że................. "oczywiście, że tam gdzie wejście do budynku", ale Pan nie był do końca przekonany, kiedy powiedziałam mu, że jest to jedyna nasłoneczniona (bo południowa) część działki. Powiedział, że będę zatem musiała zaprojektować wejście do domu koło salonu na przykład ..... eghhh... No nic chyba pozostaje mi wystąpić pisemnie do UM, albo zlecić to architektowi na etapie projektowania.

Pozdrawiam

Chyba że salon nie będzie od południa. Niby tak najlepiej bo ciepło i jasno, ale nie każdemu taki układ odpowiada. Podobnie jest z tarasem. Miałam kiedyś od północy i latem przyjemnie siedziało się w cieniu. Teraz mam od południa i całe lato mieliśmy rozłożony parasol, bo na słońcu nie dało się wysiedziec. Zależy co kto lubi ...

..... i po telefonie do UM dowiedziałam się, że................. "oczywiście, że tam gdzie wejście do budynku",

Dlatego pisemnie, najlepiej z prośbą o podaniem podstawy prawnej.

Podpowiem:

- jeśli choć jeden dom położony przy tej samej ulicy/drodze lub w linii zabudowy, ma inaczej usytuowane wejście do domu - masz sprawę (w co najmniej 50% wygraną),

- jeśli co najmniej jeden dom, w obszarze analizowanym (sprawdź w gminie jaki to obszar), ma inaczej usytuowane wejście - masz 100% wygraną.

Ps. Podstawą prawną dla gminy, wobec braku MPZP, może być Studium, albo analiza urbanistyczna dla tego obszaru.

Edytowane przez sSiwy12
babplądko było.