Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką izolację poziomą zastosować ?

rustin

Recommended Posts

„Pierwszy dom dla wroga, drugi dla przyjaciela, trzeci dla siebie”. Wszystko się zgadza ponieważ człowiek się nie zna, niektórych rzeczy nie da się poprawić tylko trzeba szukać rozwiązania , jak to bywa u większości ludzi na forum co zakładają tematy.

Do sedna.

Na chwilę obecną mam wylanego chudziaka jakieś 8cm poniżej izolacji poziomej fundamentów. Izolacja ław jest z papy ale izolacja fundament-mur folia pcv folgam 1mm. Nie pytajcie dlaczego, tak zostało zrobione ja się nie znałem i w sumie dalej nie znam, wiem , że lepiej jakby wszędzie była papa.

Gdzie nie gdzie już ta folia się zbyła spod mury przy różnych fachowcach i nie wystaje te 10cm.Ogólnie na wylewkę gotową posadzką za wiele nie mam, zależnie od pomieszczenia 18-20cm , więc nie za dużo. Dom bez podpiwniczenia , chudziak ok 25cm ponad grunt, teren dość mokry. Fundamenty ocieplone i folia kubełkowa na to.

Jedni doradzają papę , drudzy nie. Chudziak nie jest zbyt prosty i równy ale ostatnio w domu rodzinnym była wyrzucana wykładzina, pod nią była folia jako izolacja na posadzce robionej z betoniarki która jest bardzo chropowata.Folia leżała pod wykładziną 10 lat, wziąłem ją pod wodę i nic nie przeciekała, pod słońce też nic specjalnego nie widziałem. Dlatego zdziwiło mnie to , co czasami czytam ,że folia to jest sitko po paru dniach.

Pytałem kilka osób i różne opinie, że równie dobrze można nic nie dawać bo jak są przejścia z chudziaka na rury kanalizacyjne czy inne hydrauliczne to w tym miejscu nie da się zaizolować i i tak wilgoć wyjdzie. Druga sprawa , że tak wyniesiony chudziak ponad grunt a zasyp ok 60-70cm jest z piasku nie podciągnie wody bo musiała by być na działce powyżej posadzki. Aby nie robić wanny z domu itd itp a ja się nie znam. Posadzkarz co był oglądać mówił, że nie położy papy na tym chudziaku bo nie jest zbyt równy, że szkoda pieniędzy na nią bo i tak dobrze się nie połączy z folią pod murem a gdzie nie gdzie i tak jej nie mam. I takich opinii tyle co osób :)

Ogólnie chyba mam tylko dwa wyjścia , papa albo folia 2x jakaś najgrubsza na to styro , folia i wylewka z podłogówką.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem na forum ale najlepiej nic nie dawać pod styropian bo wilgoć pod nim i tak będzie i wtedy ona jak wejdzie pod niego z gruntu to i do niego wróci, a jak da się izolację pod styro i na to cały czas będzie zamknięta .

Co o tym myślicie ? Tylko proszę bez tekstów trzeba było......

Edytowane przez rustin

- na wysokości na której będzie wylewka przyklej sobie taśmę dylatacyjną do wylewek

- daj folię PCV (na tyle grubą, żeby wytrzymała chodzenie przed betonowaniem) z wywinięciem na ściany - musisz koniecznie odkurzyć podkład, żeby nie było kamyków, grudek zaprawy, itd.

- rozkładasz styropian - część zasadniczą ocieplenia - (koniecznie do podłóg, taki o wytrzymałości na ściskanie 80kPa - pytanie czy Twój podkład jest na tyle równy, żeby styropian przylegał całą powierzchnią. Jeżeli nie to musisz to wyrównać.

- pod podłogówkę zwykle daje się kolejną warstwę styropianu (2-3cm ), który z wierzchu jest pokryty folią metalową z zakładem na łączenia (żeby zaprawa z wylewki podłogowej nie wciekała między płyty),

- układasz podłogówkę (kotwisz ją do styropianu specjalnymi spinkami) - robisz próby szczelności - i dalej pod ciśnieniem układasz wylewkę (napełnione rurki pod ciśnieniem lepiej zniosą łażenie po nich w czasie betonowania).

- po związaniu wylewki docinasz nożykiem wystającą folię PCV i taśmę dylatacyjną

Powodzenia

Edytowane przez Lubelskijerzy

• 2 weeks później...

Folię chcę dać 0,5mm http://folnet.pl/towar/folia-izolacyjno-budowlana-grubosc-050mm-6m-x-25m czy dawać ją 2x czy wystarczy na 1x ?

Druga sprawa, wszyscy mówią, że papa jest dużo droższa od folii. Dom jest 10x11m więc jeżeli folia wystarczy na raz to cena 400zł ( z tej rolki ma być 150m2 ) , jeżeli proponujecie dwie warstwy to 800zł.

Papa termozgrzewalna np http://www.sklep.izolacja-jarocin.pl/papa-zgrzewalna-podkladowa-jarbit-v60-s35---rolka-10m2-cat-33-id-51.aspx , potrzeba by jakieś 12 rolek więc wychodzi ok 900zł.

Którą izolację wybrać ?

Pod folie myślałem dać piankę taka pod panele podłogowe. Koszt nie duży a pewność że folia się nie przetrze od posadzki.

Tak zrobiłem ;).Pianka (chyba 3 mm) poszła na całość a przy ścianach pod izolacje między ścianami fudamentowymi i nośnymi, oczywiście na odkurzony chudziak. Folia też 0,5 (jedna warstwa , z atestem, z wywinięciem na ściany, bez łączeń, bo szerokość miała akurat 6 m). Nastepnie styro itd. Nie było też problemów z narożami po wylewce (cem, 7 cm, na wodnym ogrz. podł.).

Generalnie polecam.

• 2 weeks później...

Kolego rustin pozwól że się podłącze do Twojego tematu ale mam podobną sytuację bo:

- na gruncie (piasek) została położna folia a następnie wylany chudziak 10-15cm z wywynietą folią na boki. Spece co robili ten ślepak nie zwaracali uwagę na to wywiniecie więc suma sumarum folii tej nie widać wcale.

- chudziak jest niżej niż fundamenty o około 6 cm. tak jak to jest na załączonych zdjęciach.

Skułem wystające fundamenty i teraz zastanawiam się co z nimi zrobić. Wyrównać te miejscą przez np. rapówkę a potem pomalować to dysperbitem? Na to później kawałek foli tak aby to zakryć? Wcześniej na fundamencie była papa.

Skułem również wystający fundmanet tak aby położyć lepiej styropian. Czy tu też ewentualnie pomalować dysperbitem, uciać folię tak aby byl zakłan na wysokośc wylewki u góry i zakład na dole np. 15cm? Można tak zrobić?

Z racji tej że była folia pod chudziakiem nie chcę dawać folii na całości tylko styropian np. Knauf 10 cm 2x5cm) na to folię metalizowaną pod ogrzewania podłogwe + taśmę dylatacyjną z folią a na to wylewkę 6-8cm. Zda to egzamin?

1.jpg

2.jpg

3.jpg

5.jpg

6.jpg

• 3 months później...
Tak zrobiłem ;).Pianka (chyba 3 mm) poszła na całość a przy ścianach pod izolacje między ścianami fudamentowymi i nośnymi, oczywiście na odkurzony chudziak. Folia też 0,5 (jedna warstwa , z atestem, z wywinięciem na ściany, bez łączeń, bo szerokość miała akurat 6 m). Nastepnie styro itd. Nie było też problemów z narożami po wylewce (cem, 7 cm, na wodnym ogrz. podł.).

Generalnie polecam.

Również zamierzam na chudziaka położyć piankę 3 mm a na to folię 0,5 mm. Czym sklejałeś piankę, i jak ją połączyłeś z izolacją poziomą fundamentu?

jeszcze nie doszedłem do tego etapu.myślę że.pianke zwykła taśma aby tylko przy układaniu styro się nie ruszała a potem wylewka przyciśnie.

łączyć nie będę bo nie bardzo jest jak, może jakąś taśma specjalna? i tak nie będzie szczelne przy przejściach rur itd dlatego chyba odrzuce papę. kasy 3x tyle a i tak się szczelnie nie zrobi.przynajmniej u mnie

• 3 weeks później...

Wiele razy biłem się myślami jak to zrobić w końcu zrobiłem tak jak na zdjęciach poniżej. Powiem szczerze, że jak bym miał budować jeszcze raz to parę rzeczy zrobiłbym inaczej :) Jako to kolega rustin powiedział „Pierwszy dom ...

http://thumbnails105.imagebam.com/46549/d02911465485551.jpg http://thumbnails113.imagebam.com/46549/982d65465485591.jpg http://thumbnails105.imagebam.com/46549/18814d465485642.jpg http://thumbnails113.imagebam.com/46549/fd9c11465485682.jpg

rustin i przemo.s przepraszam za wątpliwości. Powiem tak, mam ten sam problem co ty rustin bo fundamenty mam wyżej niż ślepak ale to wina bardziej adaptacji projektu niż samych majstrów. Ja tez na czas stawiania ścian nie miałem takiej wiedzy jak teraz na temat izolacji pionowej jak i poziomej. Jak lałem chudziaka to rozłożyłem pod nim folię z wywinieciem na ścianę, przy samym tego etapie nie byłem a ekipa, która to robiła nie zwracała uwagi czy folia jest wyciągnięta na ścianę czy nie. Efekt jest taki że nie ma folii na części odsłoniętej fundamentów tylko kawałki papy, która została z izolacji poziomej.

Papy na ślepaka nie było sensu dawać a i drugi raz folię na ślepaka też. Po konsultacji z ekipą, która będzie robić ogrzewanie podłogowe postanowiłem przykleić folię aby zrobić "odstęp" między dylatacją a styropianem tak jak widzisz na zdjęciu.

Po wytynkowani ścian na dole tam gdzie były kawałki papy zostały uskoki/dziury na 2-3cm. Postanowiłem, że przed przyklejeniem folię wypełnię te miejsca styrodurem.

Pomalowałem to gruntem pod folię w płynie Soudala, zrobiłem odpowiedniej szerokości paski styroduru, opiankowałem pianką rozprężną, jak to wszystko było gotowe i ściana równa do samego dołu przykleiłem folię na kleju do folii. Teraz czekam na instalację podłogówki, układanie styropianu, dylatacji i końcowej wylewki.

Teraz bogatszy o te "problemy" jakbym budował dom, to wylałem bym fundamenty, zrobił ślepą wylewkę, izolację poziomą na całym budynku (papa termozgrzewalna) a dopiero później stawiał ściany.

Co do kleju to: SOUDAFOIL 330D - Klej do folii i membran budowlanych Wymiar: 600ml. Powiem Ci, że kleiłem w formie kleksów, folia fajnie się przykleja do ściany i jak chcesz ją potem oderwać to nie ma problemu na ścianie zostaje coś ale guma do żucia, dzięki czemu łatwo się zdrapuje i nie zostawia śladu.

Grunt to Podkład gruntujący SOUDAPRIM.

Kupowałem w sklepie internetowym - jakim to jak będziesz zainteresowany to pisz na priv.