Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy wymieniać piec z otwartą komorą spalania z 2013 roku?

baq_pl

Recommended Posts

Sytuacja wygląda następująco.

Dom z lat 70tych z cegły, 220m2, 3 poziomy, garaż w bryle budynku, grubość ścian 45cm, docieplenie styropianem 5cm. W 2013 wymieniony został piec gazowy, na jednofunkcyjny z otwartą komorą spalania z zasobnikiem Vaillant atmoTEC plus vU PL 240/2-3.

Rachunki średnio w miesiącu to:

ok. 200 zł poza sezonem grzewczym (lubię napuszczać pełną wannę ciepłej wody ;-))

1000-1200zł w sezonie grzewczym

Problem:

Były właściciel nie zrobił odpowiedniej wentylacji, tzn. zetki. Piec zamontowany jest w dużej łazience w przyziemiu budynku. Skutkuje to odwróceniem ciągu w wentylacji i/lub koniecznością otwarcia okien i mocnego wyziębienia pomieszczenia. Domyślam się, że dodatkowe wyziębienie tym spowodowane jest przyczyną wyższych rachunków.

Widzę tutaj 3 rozwiązania:

1. Mam możliwość podzielenia dużej łazienki na łazienkę i kotłownię poprzez wstawienie ścianki działowej, wybicie w murze dziury, zrobienie "zetki". Piec, który mam ma mniej niż 3 lata... trochę żal go wymieniać, jako że jest w miarę noworzesny.

- zalety: mały koszt, zostaje obecny piec

- wady: nowa kotłownia może być mocno wyziębiona, co może niwelować zyski na poprawionej wentylacji

2. Zamontowanie pieca z zamkniętą komorą spalania (klasycznego) z poborem powietrza z dachu przez system rura w rurze. Jako że moja instalacja cieplna wymaga temperatury kaloryferów <40 stopni C, efektywność tego pieca i kondensacyjnego nie będzie taka różna, czy może się mylę?

- zalety: koszt niższy niż przy piecu kondensacyjnym, brak wyziębiania wnętrza domu przez nawiew

- wady: konieczność usuwania skroplin, czyli wybicie dziury do kanalizacji z przewodu wentylacyjnego/kominowego, niższa efektywność niż przy piecu kondensacyjnym

3. Piec kondensacyjny, nawiew tak jak wyżej, rura w rurze. Niby efektywność największa, ale podobno tylko w instalacjach gdzie jest względnie niska temperatura w kaloryferach. U mnie czasem trzeba podkręcić... Z drugiej strony ostatnie zmiany prawne sugerują wprowadzenie pieców kondensacyjnych wszędzie.

- zalety: teoretycznie największa efektywność pieca, kondensat spływa do pieca (nie muszę rozwalać ścian poniżej pieca)

- wady: cena

Zastanawiam się czy inwestowanie w droższe piece i przewody kominowe ma sens ekonomiczny. Na razie nie planuję docieplania budynku.

Edytowane przez baq_pl

Opcji nr 2 w ogóle nie brałbym pod uwagę.

A dalej - wszystko zależy od budżetu.

Na wymianę kotła, komina i robotę musisz wydać minimum 6000 zł. I liczyć pewnie na max. 15% oszczędności co roku na ogrzewaniu, czyli pewnie z 600 zł rocznie, co da zwrot za... 10 lat.

Ja miałem trochę łatwiejszą decyzję - mój kocioł był z 1995 roku.

Coś zrobić na pewno musisz (opcja 1 lub 3) - w obecnej sytuacji jesteś na prostej drodze do zaczadzenia się; żaden kominiarz nie podpisze Ci też przeglądu, co znowu powoduje problemy np. z firmami ubezpieczeniowymi...

Zaplanuj docieplenie budynku, wentylacje mechaniczną i wymień kocioł na kondensacyjny odpowiednio dobranej mocy bo ten co masz jest moim zdaniem "za duży".

Kocioł kondensacyjny może pracować z temperaturami np. 90/70 i tak będzie miał wyższą sprawność niż kocioł atmosferyczny (turbo już właściwie nie ma). W skali sezonu grzewczego mogą różnice dochodzić nawet do 40%. Warto zainteresować się jakością zbiornika ciepłej wody użytkowej - czy nie jest on źródłem większego zużycia energii.

Dzięki za info.

A dalej - wszystko zależy od budżetu.

Na wymianę kotła, komina i robotę musisz wydać minimum 6000 zł. I liczyć pewnie na max. 15% oszczędności co roku na ogrzewaniu, czyli pewnie z 600 zł rocznie, co da zwrot za... 10 lat.

Moje wyliczenia są bardziej pesymistyczne. Za kocioł z 5k (aczkolwiek dużo jest w necie za 8-10k), za komin (7-8m) pewnie ze 2-3 tysiące.

Zaplanuj docieplenie budynku, wentylacje mechaniczną i wymień kocioł na kondensacyjny odpowiednio dobranej mocy bo ten co masz jest moim zdaniem "za duży".

Co do docieplenia budynku, to z tematem "pałuję się" już długo. Każdy doradca mówi coś innego. Jaku że lubię cyferki, policzyłem sobie różne opcje i myślę że dodatkowa inwestycja w ponad 400m2 izolacji nie zwróci się nawet w 20 lat... do tego całe mnóstwo innych rzeczy do ogarnięcia... nie wiem czy jest to gra warta świeczki.

Co do mocy to kalkulatory pokazują mi że dom ma coś koło 21kW a mój piec 24kW więc tak dużego zapasu nie ma. W zeszłym roku nie było mrozów, więc ciężko było go "zmęczyć", jest to duży problem że ma się parę kW mocy zapasu?

Wentylacja mechaniczna, sugerujesz całkowitą rezygnację z grawitacji, tylko nawiew, wywiew? Myślę że po podłączeniu zewnętrznego źródła powietrza dla kotła nie będzie tak tragicznie... Aczkolwiek jestem ciekaw sugestii...

Dzięki za info.

Moje wyliczenia są bardziej pesymistyczne. Za kocioł z 5k (aczkolwiek dużo jest w necie za 8-10k), za komin (7-8m) pewnie ze 2-3 tysiące.

.

Niedawno przechodziłem podobną drogę - wymianę atmosferyka na kondensat.

Kocioł możesz kupić już za 3500 (np. Immergas Victrix), zasobnik zostanie Ci stary.

Komin u mnie ~10m - koszt 1000 zł przy pojedynczej rurze, a zasys z szachtu. Przy podwójnej 2000 zł. Dodatkowo masz szansę załapać się na 8% VAT przy zakupie towaru z usługą. Wiadomo - dochodzi jeszcze robocizna i dodatkowe materiały.

Immergas z modulacją 3 - 23 kW kupisz za 2 850 netto.

Obecny komin na 99% da się wykorzystać - wystarczy wyczyścić i wprowadzić sam przewód spalinowy. Kondensat z kotła odprowadzisz rurką do kanalizacji. W łazience nic nie będzie wiało, ewentualnie grawitacyjnie z domu przez szacht wentylacyjny.

Uzyskanie kondensacji zależy od temp. powrotu wody z instalacji, a w niewielkim stopniu od temp. zasilania.

• 3 weeks później...

Mały update do tematu. Rozmawiałem z firmą, która montowała piec, który mam teraz. Okazało się, że instalacja została zrobiona niezgodnie z przepisami na wyraźne życzenie (podpisane oświadczenie) byłej właścicielki budynku, po prostu babka nie miała kasy a poprzedni piec jej się rozsypał...

...ale nie o to chciałem pytać. Panowie specjaliści z 20 letnim stażem powiedzieli, że piec chętnie wymienią i przyjmą stary w rozliczeniu, ale nie dostanę na nowy cen z internetu (gdy rzuciłem paroma cenami, gość popatrzył na mnie jak na kosmitę) ponieważ te same modele z internetu pochodzą z innych/gorszych/tańszych partii robionych na rynek masowy, które dużo częściej się psują i generalnie są do dupy. Czy można w takie zapewnienia wierzyć? Jakoś nie wydaje mi się żeby jakiemukolwiek producentowi opłacało się robienie dwóch partii TEGO SAMEGO pieca z różnymi komponentami. Jakie są Wasze opinie?

Panowie specjaliści z 20 letnim stażem powiedzieli, że piec chętnie wymienią i przyjmą stary w rozliczeniu, ale nie dostanę na nowy cen z internetu (gdy rzuciłem paroma cenami, gość popatrzył na mnie jak na kosmitę) ponieważ te same modele z internetu pochodzą z innych/gorszych/tańszych partii robionych na rynek masowy (...)

Oczywiście, że kit Ci próbują wcisnąć. Takie mirki gazownictwa - wezmą łaskawie dobry kocioł za grosze i sprzedadzą swój z konkretną marżą.

Rozmawiałem z serwisem Vaillanta i powiedzieli mi, że faktycznie, są niektóre modele z linii "pro" (tańsze) na które wyłączność mają niektórzy odbiorcy/hurtownie. Modele te mają trochę inne, tańsze komponenty (pompy, wymienniki), natomiast w linii plus komponenty są lepsze i to właśnie pewnie mi instalatorzy próbują sprzedać. Nie ma jednak możliwości żeby ten sam model był produkowany raz z lepszymi, raz z gorszymi komponentami.

Niestety cena za taki piec jednofukncyjny "plus" to ponad 8000 netto...

(edit) w necie go znalazłem VC246 5-5 za 5600 brutto, czyli jednak się da...

Edytowane przez baq_pl

• 4 weeks później...

Mały update sprawy, założyłem właśnie nowy piec kondensacyjny DeDietrich MCR3 Plus 24t z 300l zasobnikiem z dwiema wężownicami aby w przyszłości móc podłączyć ogrzewanie solarami. Za całość sprzętu i montażu, przy fakturze 8% 9440 brutto.

Przy okazji mam do sprzedania prawie nowy piec Vaillanta :)

http://allegro.pl/piec-gazowy-vaillant-vu-pl-240-3-5-r2-atmotec-plus-i5760692816.html