Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie poddasza-pilne!

Recommended Posts

Mam okazję teraz kupić taniej wełnę do ocieplenia poddasza i mam problem.Wg projektu mam gr 15 cm i potem 5 cm, a mój kierownik budowy twierdzi ,że lepiej jest dać 20 cm.Jak jest u Was?

Drugie pytanie :czy do wełny Rocwool Toprock i Superrock macie uwagi?

Muszę podjąć decyzję w dniu dzisiejszym,więc jest dosyć pilne............ :wink:

Kasia

Ludzie nie dajmy sie zwariowac ..niedługo zaczną pisać ze minimum na poddasze to 40 cm ocieplenia !!! Ja mam wełne kupiona 15 + 5 (20cm) i tak mam zamiar kłaść ... Pewnie jak by przekalkulował to te dodatkowe 5 cm by uzyskac 25 cm ocieplenia bardzo długo by sie zwracało . Koszt by wyszeł duzy na te 5 cm a zysk z mniejszych strat ciepła niewielki ... . Dajmy odrazu po 50 cm ze wszytskich stron ... :lol:

Ja daję 16 cm między krokwie+ 5 cm na stelażu. Wydaje mi się , że będzie to wystarczające. Jeśli masz krokwie 18 cm (ja mam takie same) to lepiej nie dawać więcej między krokwie niż 16-18 cm, a na stelaż 5-8cm. Jeśli masz dach na deskowaniu, powinnaś zostawić szczelinę ok.2 cm między wełną a deskami, przy folii można tej szczeliny nie zostawiać, ale jak ja zostawisz to będzie lepsza wentylacja .

pozdr.

Ludzie nie dajmy sie zwariowac ..niedługo zaczną pisać ze minimum na poddasze to 40 cm ocieplenia !!! ... :lol:

Brawo pirat - wlasnie - nie dajmy sie zwariowac

okna 20 komorowe ;), sciany najlepiej 30 cm z samego styropianu itd itp....;)

Najwazniejsze to odpowiednie proporcje grubosci zachowac - bo coz ci da nawet i 40cm welny jak w scianach bedziesz miala 5 styropianu?

Kiedys w Muratorze pieknie opisywali wlasnie taka sytuacje - zwiekszanie izolacyjnosci jednej przegrody ktora straty ciepla mamy przy pozostawieniu innej o gorszych wlasciwosciach powoduje ze realnie naklady na te zwiekszona realnie za naszego zycia sie nie zwroca - nie pamietm kiedy to bylo - trzeba by przejrzec roczniki z poczatku lat 90-tych

Jedno jest pewne - ukladajac 20 cm welny przy krokwiach 18cm musisz dawac nabitki a tym samym ikladajac 15 i 5 cm na krzyz ewentualne niedokladnosci a tym samym mostki termiczne zniwelujesz:)

Ja też mam krokwie 18 i dję 18 =5 w poprzek (z rolki + płyty). Razem 23 cm. Na częściach prostych między jętki (12 cm) 15 + 8 = 23. Będzie trochę wystawała nad jętki, ale co mi tam, jakby coś, to scinkami wypełnię. Grunt to nie dać się zwariować i nie przesadzać. Bo okaże się, majątek wydaliśmy, mamy wszystko suuuper doscieplone ze wszystkich stron, tylko wietrzymy oknami bo za gorąco....

Mam okazję teraz kupić taniej wełnę do ocieplenia poddasza i mam problem.Wg projektu mam gr 15 cm i potem 5 cm, a mój kierownik budowy twierdzi ,że lepiej jest dać 20 cm.Jak jest u Was?

Drugie pytanie :czy do wełny Rocwool Toprock i Superrock macie uwagi?

Muszę podjąć decyzję w dniu dzisiejszym,więc jest dosyć pilne............ :wink:

Kasia

ja mam wlasnie tak jak ty z tym ze te 5 cm ma lepsze parametry - welna z ISOVERa

za to napewno wiecej nie zaszkodzi - aha ja dodatkowo mam folie Delta-reflex -

o czym pisalem tutaj