alice 08.07.2004 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 Mam okazję teraz kupić taniej wełnę do ocieplenia poddasza i mam problem.Wg projektu mam gr 15 cm i potem 5 cm, a mój kierownik budowy twierdzi ,że lepiej jest dać 20 cm.Jak jest u Was? Drugie pytanie :czy do wełny Rocwool Toprock i Superrock macie uwagi? Muszę podjąć decyzję w dniu dzisiejszym,więc jest dosyć pilne............ Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 08.07.2004 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 Kasiu,posłuchaj pana Zbyszkadobrze Ci radzi ja mam w sumie 30 cm pozdrawiam Cie gorąco i życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 08.07.2004 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 Lepiej jest dać 15+5 prostopadle niż jedną warstwę 20cm. Różnica w izolacyjności nie jest wielka, ale na pewno jest. Inną kwestią jest czy jest to zawsze opłacalne itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alice 08.07.2004 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 IZAT Dzięki za szybką reakcję.Pozdrawiam Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alice 08.07.2004 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 Art Media Właśnie lepszym cenowo wariantem jest 15+5...... Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 08.07.2004 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 Zastosowanie wełny 15 + 5 położone krzyżowo niweluje powstawanie mostków termiczych (tak zalecają producenci). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alice 08.07.2004 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 A może lepiej dać 20 cm + 5 cm??????????Krokwie mam 18 cm Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alice 08.07.2004 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 Czy nikt więcej nie może mi pomóc? Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregor 456 08.07.2004 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 Witam zobacz co pisza w ostatnim " ladnym domu " a mianowicie 25 cm. to minimum ocieplenia na poddasze, duzo ludzi daje 30 cm, na podloge na gruncie 8 - do 15 cm. na sciany zewnetrzne 15 cm. ja u siebie spieprzylem juz podloge, dalem 7 cm na podloge na gruncie KATASTROFA !!! pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirat 08.07.2004 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 Ludzie nie dajmy sie zwariowac ..niedługo zaczną pisać ze minimum na poddasze to 40 cm ocieplenia !!! Ja mam wełne kupiona 15 + 5 (20cm) i tak mam zamiar kłaść ... Pewnie jak by przekalkulował to te dodatkowe 5 cm by uzyskac 25 cm ocieplenia bardzo długo by sie zwracało . Koszt by wyszeł duzy na te 5 cm a zysk z mniejszych strat ciepła niewielki ... . Dajmy odrazu po 50 cm ze wszytskich stron ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dokker 08.07.2004 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 Ja daję 16 cm między krokwie+ 5 cm na stelażu. Wydaje mi się , że będzie to wystarczające. Jeśli masz krokwie 18 cm (ja mam takie same) to lepiej nie dawać więcej między krokwie niż 16-18 cm, a na stelaż 5-8cm. Jeśli masz dach na deskowaniu, powinnaś zostawić szczelinę ok.2 cm między wełną a deskami, przy folii można tej szczeliny nie zostawiać, ale jak ja zostawisz to będzie lepsza wentylacja .pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 08.07.2004 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 Ludzie nie dajmy sie zwariowac ..niedługo zaczną pisać ze minimum na poddasze to 40 cm ocieplenia !!! ... Brawo pirat - wlasnie - nie dajmy sie zwariowac okna 20 komorowe , sciany najlepiej 30 cm z samego styropianu itd itp.... Najwazniejsze to odpowiednie proporcje grubosci zachowac - bo coz ci da nawet i 40cm welny jak w scianach bedziesz miala 5 styropianu? Kiedys w Muratorze pieknie opisywali wlasnie taka sytuacje - zwiekszanie izolacyjnosci jednej przegrody ktora straty ciepla mamy przy pozostawieniu innej o gorszych wlasciwosciach powoduje ze realnie naklady na te zwiekszona realnie za naszego zycia sie nie zwroca - nie pamietm kiedy to bylo - trzeba by przejrzec roczniki z poczatku lat 90-tych Jedno jest pewne - ukladajac 20 cm welny przy krokwiach 18cm musisz dawac nabitki a tym samym ikladajac 15 i 5 cm na krzyz ewentualne niedokladnosci a tym samym mostki termiczne zniwelujesz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olmiś 08.07.2004 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 Ja też mam krokwie 18 i dję 18 =5 w poprzek (z rolki + płyty). Razem 23 cm. Na częściach prostych między jętki (12 cm) 15 + 8 = 23. Będzie trochę wystawała nad jętki, ale co mi tam, jakby coś, to scinkami wypełnię. Grunt to nie dać się zwariować i nie przesadzać. Bo okaże się, majątek wydaliśmy, mamy wszystko suuuper doscieplone ze wszystkich stron, tylko wietrzymy oknami bo za gorąco.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docieplenia 08.07.2004 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 Mam okazję teraz kupić taniej wełnę do ocieplenia poddasza i mam problem.Wg projektu mam gr 15 cm i potem 5 cm, a mój kierownik budowy twierdzi ,że lepiej jest dać 20 cm.Jak jest u Was? Drugie pytanie :czy do wełny Rocwool Toprock i Superrock macie uwagi? Muszę podjąć decyzję w dniu dzisiejszym,więc jest dosyć pilne............ Kasia ja mam wlasnie tak jak ty z tym ze te 5 cm ma lepsze parametry - welna z ISOVERa za to napewno wiecej nie zaszkodzi - aha ja dodatkowo mam folie Delta-reflex - o czym pisalem tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aishan 08.07.2004 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 Dołączam się do głosów, że lepiej krzyżowo. Jak krokwie masz 18cm to te 20cm trzeba byłoby upychać, a to nie jest wskazane. Ja u siebie daję krzyżowo 15cm - później 10cm.Pozdrawiam Aishan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alice 09.07.2004 06:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc. Wybiorę wersję 15+5 ale te 15 zwiększę do 16 cm.Dzisiaj zamawiam, bo to ostatni dzień. Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugas 09.07.2004 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 Zrob tak jak piszesz 21 spoko starczy. Ale czxy to oznacza ze juz jestescie na tym etapie czy tylko zamawiasz welne? Bo sie kompleksow nabawie :0) PzdrFugas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alice 09.07.2004 07:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 Cześć Fugas Zamawiam, a odbiór we wrześniu.Jestem na etapie więźby i zaraz pokrycie dachu. Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugas 09.07.2004 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 Ło matko jak szybko musze zatem uciekac zeby Twoja parapetowa nie byla przed moja ) Dobrze tak trzymac wykonczymy jke wszystkie - te domy. Przez chwile moj wykanczal mnie ale chyba sie odbilem. Fugas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alice 09.07.2004 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 Powodzenia.................. Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts