astraldub 14.09.2015 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Cześć. Mam kominy systemowe Schiedla. Wykończenie na zewnątrz to: styropian (wchodzący do wnętrza) + siatka + klej. Szczegóły wykończenia na zdjęciach. Planowałem obłożenie ich płytkami klinkierowymi, ale zmieniłem zdanie i chcę je pomalować farbą fasadową. Zauważyłem jednak, że podczas bardzo silnej ulewy połączonej z silnym wiatrem ściana komina bardzo mocno nasiąka i obserwuję przesiąkanie tej wody do wnętrza pomieszczenia. Zapewne klej poddany długiemu działaniu bardzo silnego strumienia deszczu nasiąka na tyle, że woda spływa po styropianie do wnętrza pomieszczenia. Zaznaczam, że jest to problem występujący bardzo rzadko, tylko podczas długotrwałej ulewy połączonej z silnym wiatrem a ilość wody, która dostaje się do środka jest niewielka. Podczas długotrwałych opadów, bez silnego wiatru wiejącego w jednym kierunku problem nie występuje. Zanim pomaluję kominy, chciałbym tę powierzchnię doszczelnić na tyle, aby problem wyeliminować. Sama farba nie wystarczy, więc proszę o radę co dać pod nią. Czy dwie warstwy gruntu będą wystarczające, czy należy zastosować coś bardziej specjalistycznego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.09.2015 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Przyjąłeś rozwiązanie dla ścian. To bez znaczenia czy to ściana szczytowa, czy też kominowa. Zasady są identyczne. Komin mały, więc można się bardziej przyłożyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
astraldub 14.09.2015 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Przyjąłeś rozwiązanie dla ścian. To bez znaczenia czy to ściana szczytowa, czy też kominowa. Zasady są identyczne. Komin mały, więc można się bardziej przyłożyć Czyli co sugerujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts