Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podkład pod farbę na komin zewnętrzny

Recommended Posts

Cześć.

Mam kominy systemowe Schiedla. Wykończenie na zewnątrz to: styropian (wchodzący do wnętrza) + siatka + klej. Szczegóły wykończenia na zdjęciach. Planowałem obłożenie ich płytkami klinkierowymi, ale zmieniłem zdanie i chcę je pomalować farbą fasadową. Zauważyłem jednak, że podczas bardzo silnej ulewy połączonej z silnym wiatrem ściana komina bardzo mocno nasiąka i obserwuję przesiąkanie tej wody do wnętrza pomieszczenia. Zapewne klej poddany długiemu działaniu bardzo silnego strumienia deszczu nasiąka na tyle, że woda spływa po styropianie do wnętrza pomieszczenia. Zaznaczam, że jest to problem występujący bardzo rzadko, tylko podczas długotrwałej ulewy połączonej z silnym wiatrem a ilość wody, która dostaje się do środka jest niewielka. Podczas długotrwałych opadów, bez silnego wiatru wiejącego w jednym kierunku problem nie występuje. Zanim pomaluję kominy, chciałbym tę powierzchnię doszczelnić na tyle, aby problem wyeliminować. Sama farba nie wystarczy, więc proszę o radę co dać pod nią. Czy dwie warstwy gruntu będą wystarczające, czy należy zastosować coś bardziej specjalistycznego?

WP_20150914_12_00_10_Pro.jpg

WP_20150914_12_01_16_Pro.jpg

WP_20150914_12_03_01_Pro.jpg