Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regeneracja starej wanny żeliwnej - plusy i minusy

grzesiu2015

Recommended Posts

Mam problem z wanną :

Robię akurat generalny remont i przyszła kolej na łazienkę.Mam w niej bardzo starą wannę (lata 20, 30 ubiegłego wieku).

Waży ponad 100 kg i generalnie na ten moment jest "obleśna".

Jednak po dłuższych przemyśleniach zacząłem się zastanawiać nad regeneracją , poniewąż :

- stoi na łapach

- jest ładna (ale zaniedbana i długo nie używana)

Czy takie wanny szybciej wytracają ciepło ? Czy ma sens inwestować w nią ?

ps. mam w planach zostawić wanne wolnostojącą (tą lub nową).

Pozdrawiam

Wywalić zawsze zdążysz. Moim zdaniem warto o nią powalczyć. Z zewnątrz wypiaskować i zabezpieczyć antykorozyjnie. W środku ona jest emaliowana ?

Co do wytracania ciepła - jak nalejesz do zimnej wanny gorącej wody, to fakt, taka masa żeliwa trochę ją wystudzi. Natomiast kolejna osoba będzie miała pewnie przez kolejną godzinę komfortowo nagrzaną wannę.

Edytowane przez dzabij

Witam, miałem i używałem wannę żeliwną L≈ 180 cm która była zawsze lodowata ale zastosowałem "trik przed kompielowy" - na oszlifowanej zewnętrznej-dolnej powierzchni został naklejony moduł maty grzewczej a na nią termo-izolacja z korka ≠ 4 mm, wanna była wstępnie podgrzana i przyjemna bez wychładzania wody (tylko se poleżeć ze 4 godzinki). Gorzej jest z renowacją emalii - tutaj została nałożona nowa warstwa (chemo-utwardzalna).