przemo22627 14.09.2015 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 (edytowane) Witam Jak w temacie, budynek będzie podpiwniczony, fundamenty będą budowane z bloczka. Generalnie ławy są wylane na "czerwonej" glinie, z pierwszą warstwą bloczków zaczyna się "żółta" i potem piach aż do gruntu rodzimego. Na ta chwile brak jakiejkolwiek wody w wykopie jednak w tamtym roku woda pokazywała się na ok 1 metrze. Generalnie na wysokości ław będzie położony pierwszy drenaż, ściany fundamentowe planowałem posmarować Dysperbitem ale po rozmowie z wykonawcą stwierdził, że dysperbit to izolacja przeciwwilgociowa a nie przeciwwodna i lepiej zainwestować w coś w stylu : http://www.leroymerlin.pl/izolacja-budynkow/kleje-uszczelniacze-izolacje/masy-bitumiczne-do-izolacji/izolacja-budowlana-bitumiczna-ultrament,p51051,l428.html uprzedził mnie jednak że ten produkt jest na bazie rozpuszczalników i jeśli od razu po wyschnięciu warstwy przykleję Hydropian to szlag go trafi. Trzeba podobno odczekać 2 tygodnie i można kleić. Teraz moje pytania: 1. Czy jest sens inwestować w te "mazidła" na bazie rozpuszczalników czy wystarczy że zasmaruje bloczki 2-3 razy dysperbitem i bedzie to samo ? 2. Jeśli nie i lepsze są te na bazie rozpuszczalników, to czy prawdą jest że po odczekaniu tych 2 tygodni nie rozpuści sie Hydropian ?3. Jeśli to nie jest prawdą to co zrobić żeby zabezpieczyć Hydropian? Generalnie, plan jest taki: 2 drenaże jeden na wysokości ławy drugi ok 30-40 cm pod powierzchnia, hydrofol na ławy , folia na chudziak piwnicy, pod chudziakiem zagęszczony piach, ściany zamazać 2-3 razy dysperbitem na to hydropian fs100 , klej , siatka , klej , i to wszystko "owinąć" grubą folią i połączyć z hydrofolem na ławie klejem butylowym, żeby połączyć izolacje pionową z poziomą i odciąć wodę. Zastanawiam się jeszcze czy jest sens jeszcze całą tą "paczkę" owinąć folią kubełkową.... Edytowane 14 Września 2015 przez przemo22627 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieciornik 14.09.2015 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Glina nie przepuszcza wody, będziesz miał tam basen z takim podejściem jaki przedstawiłeś, masz gdzie odprowadzać wodę z drenaży? Bez porządnego zabezpieczenie przeciwwodnego polegniesz już na starcie a że teraz nie ma wody to nic dziwnego przy takiej suszy. Jak już masz wymurowane ściany to zrób prządną izloację poziomą i pionową bez kompromisów bo już to zasypiesz naprawy okażą się bardzo kosztownena swoje ściany używałem Combidic 2K w 3 warstwach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo22627 15.09.2015 05:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 (edytowane) Tak oczywiście, drenaż po uzgodnieniach z magistratem będę miał połączony do przydrożnego rowu, wbrew pozorom da się "załatwić" . Czy na ten Combidic 2K moge bezpośrednio przykleić Hydropian ? Czy ja dobrze widzę za 30kg 250 zł ? Nie no szok .... u mnie bedzie jakies 90m2 fundamentu do smarowania ---- zakladajac zuzycie 5kg/m2 to wychodzi prawie 4000 zł Edytowane 15 Września 2015 przez przemo22627 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieciornik 15.09.2015 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 Dodaj do tego jeszcze grunt, siatka, pace, rozpuszczalniki etc a to tylko ściany, które jak będą z bloczka musisz otynkować bo pójdzie Ci 10kg/m2 A co z podłogą? tam też będą spore koszty, idź do kogoś kto się na tym zna i ma doświadczenie i zaprojektuje to zgodnie ze sztuką bo potrzebujesz ciężkiej izolacji przciwwodnej; inne rozwiązanie to raczej dobrowolne proszenie się o kłopoty Dużą masz różnicę w poziomie rowu melioracyjnego i posadzki piwnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo22627 16.09.2015 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 siatka , paca , grunt ok wiem , pytanie brzmi wg specyfikacji ten caly Combidic 2K odpowiednia warstwa to: 4mm , ty smarowales 3 razy i kazdą warstwe robileś 4mm ? jesli chodzi o row to dno jest metr nizej od poziomu podlogi piwnicy na dlugosci 15metrow . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieciornik 17.09.2015 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2015 nie jesteś w stanie jednorazowo nałożyć tak grubej warstwy Nakładane było w 3 warstwach. To że masz rów poniżej poziomu piwnicy to nie znaczy, że będziesz miał tam sucho, szczególnie, że posadzka posadowiona na glinie. Osobiście bym nie ryzykował bo stracić możesz bardzo wiele co do realnych zysków. chcesz porządnie zaizolować ściany a co z podłogą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo22627 17.09.2015 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2015 Osobiście bym nie ryzykował bo stracić możesz bardzo wiele co do realnych zysków Nie rozumiem, z czym byś nie ryzykował ? Jesli chodzi o podloge to dam na utwardzony piach chudziak a na niego rozloze gruba min. 5 mm folie pe i polacze ja z hydrofolem odzielajacym lawy od bloczkow ,klejem butylowym i na to znow wylewka. Tak wiec izolacja pionowa bedzie połączona z pozioma + drenaż . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo22627 24.09.2015 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Czy taki środek "wystarczy" do izolacji przeciwodnej w dwóch - trzech warstwach ? Mega Bitum 2k : http://www.odadoz.biz.pl/izolacje-megabitum/mega-bitum-2-k-dwuskladnikowa-zaprawa-uszczelniajaca-hydroizolacja-balkonow-i-tarasow-bosman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts