Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

hydroizolacja balkonu wykonanego na łącznikach termoizolacyjnych Isokorb

lazy_moose

Recommended Posts

Witam

Muszę wykonać hydroizolację balkonu. Balkon połączony został z częścią stropu budynku z wykorzystaniem łączników termoizolacyjnych firmy Schock Isokorb K30-Eck-CV30. Zatem termoizolację mam zapewnioną systemowo.

Jak wykonać poprawnie hydroizolację płyty balkonowej zakładając, że:

+ nie chcę dawać dodatkowej warstwy dociskowej w postaci jastrychu - na balkon chcę położyć legary i deski

+ na ścianach mam już wykonaną elewację ze styro + siatka + klej + grunt (bez tynku jeszcze)

+ rama drzwi balkonowych jest ok 7cm nad płytą balkonową.

Myślałem o papie, ale mam problem:

+ mała przestrzeń pod ramą balkonu by tam przygrzać papę

+ styro elewacji już na ścianie

Posiadam arkusz grubej plastpapy 1,5mm - czy przyklejenie takiej plastpapy z wykorzystaniem jakiejś masy asfaltowo-kauczukowej (bez rozpuszczalników) byłoby dobrym pomysłem ?

Czytałem też o Mapelastic Mapei.

Reasumując - potrzebuję zrobić taka izolację, aby po niej woda (który spłynie z desek na legarach) swobodnie sobie spływała.

• 3 weeks później...

Witam.

Czy wykonałeś już izolację?

Mam podobny kłopot. Niestety specjaliści z Schock nie udzielili mi odpowiedzi, jaki system hydroizolacji zastosować dla płyty balkonowej, jeśli nie zastosowano spadków, a zarazem jaki wykonać system by zniwelować różnicę poziomów pomiędzy płytą a wewnętrznym poziomem 0. Różnica to 12 cm. Jak zaizolować ramiak dolny okna balkonowego, by nie był mostkiem cieplnym?

Jestem zawiedziony isokorbem. Oczywiście izoluje od stropu i niweluje mostek, ale co z resztą? Brak czytelnych technologii na stronach Schocka w zakresie jw.

Jeśli ktoś ma jakiś pomysł, to bardzo proszę o podpowiedź.