barry11 14.09.2015 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Witam. Jestem nowym użytkownikiem forum i mam nadzieję, że znajdę tutaj odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Po długim namyśle zdecydowałem się, że będę ogrzewał mój dom peletem. Jest to stary dom z lat 30 XX w. Wcześniej była tam tylko podkowa więc nie ma opcji abym został przy starym systemie. Wszystkie posadzki robię od nowa i w całym domu chcę mieć ogrzewanie podłogowe. Poczytałem trochę na tym forum i widzę, że częstym błędem jest przewymiarowanie pieca. Ktoś z forumowiczów podrzucał kiedyś link do strony cieplowlasciwe.pl Postanowiłem skorzystać i tu rodzi się moje pytanie do fachowców. Czy rzeczywiście kocioł 7-10 KW wystarczy? Bo sprzedawcy najchetniej radzą przynajmniej 26KW... Aha, chcę jeszcze grzać CWU. Przy okazji może jakiś konkretny kocioł polecacie? Myślałem o kwocie do 10000 złZałączam link do wyniku i proszę o pomoc http://cieplowlasciwie.pl/wynik/vbg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 14.09.2015 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Żeby wiedzieć dokładnie trzeba by zlecić wykonanie OZC ale już coś wiesz a wiesz już na tyle dużo że chyba jednak nie poddasz się presji lokalnych instalatorów i nie będziesz szukał tak dużego kotła, chyba że zamontujesz do tego jakiś bufor ale to większe koszty. Lepiej dobrać dobrze moc kotła i z niego zrezygnować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 15.09.2015 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 Pewnie wystarczy ale nie wszystkie kotły peletowe powinny pracować w pełnym obciążeniu. Trzeba na spokojnie dobrać kocioł do zapotrzebowania na ciepło. Kotły peletowe pracują troche inaczej niż ekogroszkowe i troche inne są też kryteria doboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 15.09.2015 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 Powoli zaczyna się era kotłów kondensacyjnych na pellet sprawności rzędu 107,4%. Niestety budżet trzeba mieć trochę większy lub szukać dotacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juzef 15.09.2015 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 (edytowane) Jest to stary dom z lat 30 XX w. [...] Czy rzeczywiście kocioł 7-10 KW wystarczy? Bo sprzedawcy najchetniej radzą przynajmniej 26KW... Aha, chcę jeszcze grzać CWU. Jeśli podałeś wszystko zgodnie z rzeczywistością, to i wynik otrzymasz należyty. Dom jest stary, więc sprzedawcy tym bardziej dla bezpieczeństwa własnego nie będą szczędzili kilowatów. Ale skoro po kapitalnym remoncie i tak naprawdę stare zostają tylko mury, to ich wiek nie ma większego znaczenia gdy są w dobrym stanie. Niektórym to się wciąż w głowach nie mieści, że metraż rzędu 350m2 ocieplony wedle dzisiejszych standardów można ogrzać kotłem ~14kW przy -20st. za oknem, i to jest norma, a nie sport wyczynowy. Po to się ładuje w budynek ten styropian, wełnę i trójszybowe okna. Oczywiście to że wyliczone jest max. zapotrzebowanie na ciepło 10,2kW nie znaczy, że masz kupić kocioł o mocy 10kW. Z tytułu grzania CWU wypada dodać ze 2-3kW, także jak w okolice 15-16kW wycelujesz to i tak wyjdziesz lepiej niż z 26kW. Edytowane 15 Września 2015 przez Juzef Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barry11 15.09.2015 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 (edytowane) Dzięki za wszystkie odpowiedzi;-) Właśnie jestem po rozmowie z kolejnym fachowcem. Twierdzi on, że te 10 KW to za mało i dało by radę jedynie gdyby to był dom pasywny. Proponuję 15-17 KW. Polecał kocioł heiztechnik Daspell Green Line 17 KW lub Kamen ale te z kolei nie występują w takiej mocy. Co o tym sądzicie? Trochę więcej niż zakładałem bo 12 tyś ale jeszcze do przełknięcia. No i jeszcze przydałby się jakiś ogarnięty instalator z okolicy... Edytowane 15 Września 2015 przez barry11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 15.09.2015 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 z opolskiego jesteś to się zgłoś do chłopaków z peletmontu oni Ci wszystko wyjaśnią i dobiorą odpowiedni kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barry11 15.09.2015 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 Dzięki wielkie Puławiak. Na pewno do nich dzisiaj zajrzę. Nie ukrywam, że bardzo liczyłem na odpowiedź Twoją i i karoka65 bo z tego co zaobserwowałem to najbardziej siedzicie w temacie;-) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 15.09.2015 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 Dzięki wielkie Puławiak. Na pewno do nich dzisiaj zajrzę. Nie ukrywam, że bardzo liczyłem na odpowiedź Twoją i i karoka65 bo z tego co zaobserwowałem to najbardziej siedzicie w temacie;-) Pozdrawiam Tyrknij jak masz ochotę pogadać, jestem niedaleko patrząc na lokalizację jaką podałeś, z pelleciaków też coś jest a i instalator się znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barry11 16.09.2015 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Właśnie wyszedłem z peletmontu. Polecono mi Eco fire (jeśli dobrze napisałem). Podobno najlepszy kocioł w ich ofercie. Dodatkowo ma ktoś do mnie jeszcze podjechać aby ocenić i pomóc dobrać kocioł. Co sądzicie o tym kotle? Warto wydać na niego ok 13 tyś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 16.09.2015 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 W tej cenie, ten kocioł oferuje najwięcej wśród konkurencji, plus wartość dodana jaką jest obsługa przez Pelletmont W całej Polsce jest tylko kilka firm wyspecjalizowanych w kotłach na pellet: Pelletmont Sanit-Puławiak Enecom Eko2020 Aldom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandek 19.01.2016 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Witam,A co panowie powiecie n/t firmy Pelletmont jeśli chodzi o jakość wykonania instalacji ? Pytam, gdyż niebawem sam będę szukał firmy z okolic do montażu prawdopodobnie pieca na pellet.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts