Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dobry wieczór! Właśnie zakupiliśmy wraz z mężem projekt domu - Santiago G1 Energo. Projekt jest bardzo świeży - ma 3 miesiące, ale z tego, co nam powiedziano, sprzedali go już bardzo dużo. Wobec tego poszukujemy osób, które przymierzają się do budowy tego domku! A inne dobre, bardziej doświadczone dusze proszę o jakieś rady, co do adaptacji projektu, która przed nami. Poniżej nasz przyszły Santiago. :)

view_if24cgc0dgmp8a_View.jpg

view_j4c0boq0dgmp8a_View.jpg

plot_original (1).jpg

plot_original.jpg

nie jest zły, ale okna suwane dadzą mocno po kieszeni.

Rozważyłabym zmianę pokoju na parterze z kuchnią. Wówczas masz z kuchni blisko na taras, pod schodami można zrobić spiżarkę a wiatrołap powiększyć o obecną spiżarkę, tak by zmieściły się tam więcej niż dwie osoby.

Dziękuję za sugestie! Jak najbardziej je rozważymy. Co prawda wyjście z pokoju na dole na taras jest niezwykle kuszące - daje poczucie całkowicie samodzielnego mieszkania w domu, a jest to dla nas ważne z uwagi na przewidywane weekendowe zjazdy rodziny... :) Okna suwane są aż tak drogie? Przyznam, że jeszcze sięnie orientowałam... :/

Elfir, a jeśli suwanki są bez progu, to czy nie tworzą się mostki termiczne przy podłodze? Pytam, bo tak coś mówił projektant odnośnie okien na piętrze, żeby nie były przy samej podłodze.

Po przemyśleniu chyba zostaniemy przy tej dużej suwance, a druga mniejsza stoi pod znakiem zapytania. Nie wiem czy potrzebne mi kolejne wyjście z domu akurat z tej strony i na wschód ogrodu. Może zostawimy tam duże okno, nieotwierane? Nie wiem, sprawa zostaje otwarta, póki co. Jeszcze mamy trochę czasu na zastanowienie się.

• 3 months później...
  • 3 weeks później...
lattuga super! Widzę, że też jesteś z Krakowa! U nas już pozwolenie na budowę jest, załatwiamy teraz formalności związane z kredytem, bo niestety źródło finansowania jest niezbędne. Jak wszystko pójdzie zgodnie z planem, to budowa rozpocznie się również na wiosnę. Wprowadziliście jakieś zmiany w projekcie?

hej Tsunami

W tym tygodniu składamy wszystkie dokumenty do pozwolenia i czekamy.

Zmiany: podniesienie o jednego pustaka poddasza, powiększenie okna klatki schodowej w celu doświetlenia.

Nie mamy pomysłu na masakrycznie mały wiatrołap ;-( ze spiżarki nie chcemy rezygnować..

jakie zmiany u Was?

pozdrawiam

Ze zmian istotnych, to jedynie wentylacja mechaniczna. Reszta - zmiany nieistotne wciąż przed nami, także mamy goły projekt... :/ My chyba jednak zrezygnujemy ze spiżarki na rzecz wysokiej zabudowy. Wiatrołap zostanie niestety taki mały. Garaż przeznaczamy na pomieszczenie gospodarcze - tam będą mieszkać nasze psy, także potrzebujemy dodatkowe okna. Myślisz, że to okienko na klatce schodowej jest za małe? Nie myślałam o tym... Zastanawiałam się za to nad powiększeniem okna w sypialni z wyjściem na taras - wiem, że będzie niesymetrycznie, ale mamy tam piękny widok.

U nas instalacja na piec na biomasę (pellet, owies), podłogówka chyba po całości, kominek zostaje jak jest.

I tyle na razie z pomysłów.

Ano tak, nie wspomniałam o wentylacji mechanicznej, też będziemy robić WM z reku plus gruntowa pompa ciepła. Jeśli chodzi o klatkę schodową, to od początku marzyła mi się jasna ze światłem dziennym, ale ponieważ ten projekt jako jeden z niewielu przypadł mi do gustu od razu zwróciłam uwagę na małe okno. Może za małe nie jest, ale jeśli może być większe, to czemu nie :-)

Myślę, że sypialnia jest wystarczająco jasna, zwłaszcza, że okna połaciowe zrobią swoje, więc zostawiamy bez zmian.

No i z istotnych zmian robimy również prostokątny wykusz w jadalni zamiast suwanych okien.

p.s. Zaglądającą Iscrę zapraszam do do dyskusji i zgłaszania fajnych pomysłów :-)

pozdrawiam

Wizualizacji nie mam, na razie gdzieś coś w głowie się rodzi, widzę kolory, wiem co lubię, konkretnych rozwiązań brak :-)

Ekipy budowlanej szukamy, wciąż nie możemy zdecydować się na żadną konkretną, polecane drogie jak diabli, średniocenowe i tanie niesprawdzone i jakoś brak nam zaufania, więc nic na siłę. Zwłaszcza, że na razie walczymy jak lwy o media na działce, mamy 80 metrów do pociągnięcia prądu i wody i jak już nam się wydaje, że już wszystko załatwione, to coś znów wyskakuje i kolejne uzgodnienia, wnioski, warunki, projekty wrr...

Materiały budowlane.. ech wydaje się odległy temat, zostawiam to mężowi na głowie.

Wy macie jakąś ekipę i wycenę?

najtańszą ofertę dostaliśmy od dzielnego górala, który chciał wybudować nasz dom za 24 tysiące do stanu SSO :-D

najdroższa to 190 tysięcy netto z materiałem, oczywiście stan SSO

średnio ceny w okolicach 36-42 tysięcy

Ekipa sprawdzona, fajna, pewna, polecana bardzo na forum - cena 60 tysięcy.. ech

• 3 weeks później...

Jest to Idealny dom do ogrzewania za pomocą naszego kominka hybrydowego na pellet i drewno.

Kominki spełniają wymagania aby stosować je jako główne źródło ciepła.

Sterowniae przez internet, zbiornik wystarczający na 3 dni, otwieranie drzwi od kominka raz w miesiącu.

Automatyczne rozpalanie drewna i pelletu.

http://www.iwonapellets.pl