Przemolo 15.09.2015 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 Witam, czeka mnie wymiana rur z wodą w 3-kondygnacyjnym domu (piwnica, parter, I piętro). Na razie na najniższym poziomie - czyli w piwnicy. Obecne są stalowe i podejrzewam, że ich przepustowość jest już kiepska (wymieniałem ostatnio jedno kolanko i widziałem jak mocno jest "narośnięte" w środku).Kilka słów o tym jak wygląda instalacja:- Piwnica: zasobnik z solara (bojler), pralka + 2 ujścia wody,- Parter: ujście do zmywarki, zlewu w kuchni i WC (umywalkach i klozet) - w kuchni jeszcze jest przepływowy Junkers - wykorzystywany gdy solar nie daje ciepłej wody.- Pierwsze piętro - łazienka: wanna i umywalka i klozet. Jaką średnicę rur dać w piwnicy na doprowadzenie do pionu zimnej wody, ciepłej wody z zasobnika (bojlera) i cyrkulacji?Mam plan sam wymienić rurki no i zastanawiam się też nad technologią - czy plastikowe zgrzewane (musiałbym kupić zgrzewarkę) czy też flex? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 15.09.2015 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 Co do technologii - rozumiem ze pisząc "flex" masz na mysli alu/pex. Tutaj też potrzebujesz narzedzie - zaciskarkę. Bo na połaczeniach skręcanych to odradzam wykonywnaie instalacji, chyba że wszystkie połaczenia będą na wierzchu i przewidujesz dużo wolnego czasu na szukanie przecieków. Tak samo niezalecane jest wykonywnaie instalacji klejonych.Osobiście nie zgzewałem instalacji PE, ale podobno jest to proste (wymaga szybkiego treningu), a zgrzewarkę można kupić albo pożyczyć u sprzedawcy czy w innym markecie budowlanym (czasami praskę do pexów też). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemolo 15.09.2015 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 Co do technologii - rozumiem ze pisząc "flex" masz na mysli alu/pex. Tutaj też potrzebujesz narzedzie - zaciskarkę. Bo na połaczeniach skręcanych to odradzam wykonywnaie instalacji, chyba że wszystkie połaczenia będą na wierzchu i przewidujesz dużo wolnego czasu na szukanie przecieków. Tak samo niezalecane jest wykonywnaie instalacji klejonych. Osobiście nie zgzewałem instalacji PE, ale podobno jest to proste (wymaga szybkiego treningu), a zgrzewarkę można kupić albo pożyczyć u sprzedawcy czy w innym markecie budowlanym (czasami praskę do pexów też). Tak, myślałem o alu/plex. Mam w piwnicy fragment doprowadzenia wody do pralki zrobiony (bez zaciskarki - czyli na tych skręcanych) - od kilku lat działa niemniej nie neguję tego co piszesz. Może rzeczywiście lepiej zgrzewane. Pozostaje tylko temat średnicy - czy 1" będzie ok na ciepłą i zimną wodę + jakiś 0,5" na obieg CW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 15.09.2015 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 generalnie w rurach PP zgrzewanych są średnice 16,20,25,32,40 - to takie najpowszechniesze. 16 bym nie uzywał - szczególnie przy mniejszej wprawie jest ryzyko zbytniego przytkania przepływu na zgrzewie.20 - do wszystkich "pojedynczych" podejść i do cyrkulacji.25 - Zbiorczy do pomieszczeń, czyli do zimnej wody do kuchni (zlew+zmywarka) i do łazienek, zbiorczy ciepłej wody od zasobnika do rozgałęzień na poszczególne punkty.32 - Zbiorczy zimnej wody na odcinku wodomierz - odejscia do kuchni i łazienki na parterze. Ja bym takie średnice dał - może ktoś to jeszcze zweryfikuje. Szczególnie do ciepłej wody dobrze dać rurę stabilizowaną - czyli z warstwą metalową zapobiegającą nadmiernym zmianom długości pod wpływem temperatury wody. Wymagają one obróbki przed zgrzewaniem więc można równie dobrze zastosować rury zbrojone włóknem szklanym, są trochę droższe ale wygodniejsze w montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts