Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ładowanie akumulatorów 6V prostownikiem 12V

Recommended Posts

Dzień dobry

Zmagam się z naładowaniem dwóch dużych akumulatorów 6V do mojego Ursusa. Poczytałem w internecie o ładowaniu rzędowym prostownikiem 12V. Akumulatory jednak nie ładują się. Dolałem wody demineralizowanej do odpowiedniego poziomu i nic. Mam pytanie do tych którzy ładowali w ten sposób akumulatory, czy schemat podłączenia na zdjęciu jest prawidłowy?Moje, oryginalne zdjęcie.

proo.jpg

Może ktoś podpowie jak naładować akumulatory. Zbliża się zima i chciałem zwieźć trochę opału jednak nie mogę odpalić Ursusa :/ Mi opisy na akumulatorach nic nie mówią ale może komuś tu coś podpowie. Oznaczone są 165Ah 6V, a prostownik 12V-15A

Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam...

• 4 weeks później...

Trochę późno, ale odpiszę.

Podłączenie wygląda dobrze. Taki sposób ładowania też jest dopuszczalny. Zwróć uwagę, że akumulatory są też szeregowo ładowane w samym ciągniku - o ile ma sprawne ładowanie - ewenement w starych ursusach. Nie napisałeś jaki to ciągnik -330, 360 czy coś większego. Mniemam, że to coś starszego bo w nowszych chyba jest tylko jeden akumulator. Prostownik też dobry - takie akumulatory ładuje się prądem równym ok 0.1 pojemności.

Jeśli ciągnik nie pali ciężko powiedzieć -> jeśli to ursus 330 spróbuj z pychu w 3-4 osoby i da radę. Upewnij się, że w samym ciągniku dobrze wkładasz akumulatory. Sprawdziłeś bezpiecznik w prostowniku? Zmierz napięcie ładowania pomiędzy zaciskami prostownika - > powinno być koło 14V. Zmierz napięcie na obu akumulatorach -> oba razem ok 13V każdy pojedynczo ok 6.5V. Jeśli napięcia są sporo mniejsze (odpowiednio 11V dla obu i 5 dla jednego to może być już po akumulatorach)

Co pokazuje miernik prądu w prostowniku kiedy go włączasz? Jego prąd skacze do jakiejś wartości, czy w ogóle wskazówka nawet nie drgnie. W tym prostowniku jest regulacja prądu? Spróbuj najpierw małym prądem podładować akumulatory. Jeśli wskazówka nawet nie drgnie to taki prostownik nic Ci nie pomoże.

Niestety jeśli akumulatory są bardzo rozładowane to takim prostownikiem ich nie naładujesz - potrzeba elektronicznej ładowarki lub niestety akumulatory na złom

Edytowane przez domino34