tom_wroclaw 15.09.2015 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 Witam, Zaoferowano mi do zakupu działkę budowlaną. Księgi wieczyste związane z działką: 1. tzw KW matka w której osoba sprzedajaca ma wpisane wiele działek - nastapi wydzielenie działki 2. Do działki prowadzi droga prywatna z osobna KW i w tej KW sa wpisane 3 osoby wspołwłaściciele (ja mam być czwarty w tej KW) W drodze prywatnej (utwardzony tłuczeń) jest: prad, gaz, rurociąg z wodą . Dwie osoby z KW działki drogowej żądają : 1. Mojej deklaracji że w przyszłości zapłacę kwotę około 5 tys zł jako partycypacje w kosztach zbudowania ww drogi prywatnej oraz zbudowania prywatnego rurociagu z woda. W przeciwnym razie nie wydadza mi zgody na podłaczenie mojej działki do wody - zakład komunalny inforujje ze bez tej zdody nie podłacze sie do wody. 2. zadaja podpisania porozumienia miedzy 4 stronami ja + dwóch sasiadów + osoba sprzedajaca Porozumienie ma w jakiś sposób gwarantowac że w przyszłosci nie będziemy sobie bruździć w tematach ww drogi prywatnej, blokowac podłączeń (np do gazu ) etc Porozumienie owo ma być podpisane przed notariuszem i jest niejako warunkiem podpisania przezemnie umowy przedwstepnej zakupu działki. Pytanie: czy to sie wogóle da przeprowadzić ? notariusz twierdzi że ww partycypacja w kosztach drogi prywatnej jest czyms normalnym i tak sie robi Jakie ew zagrozenia moga dla mnie jako dla kupujacego istnieć ? Czy istnieja jakies poradniki , szablony takich dokumentów porozumien - bo zredagowanie ww porozumienia zrzucono na mnie (osoba sprzedajaca jest tym srednio zainteresowana ja poprostu mam kupic działkę) Dziekuję za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/204051-wsp%C3%B3%C5%82w%C5%82a%C5%9Bciciele-drogi-prywatnej-z%C4%85daj%C4%85-porozumienia-przed-zakupem-dzia%C5%82ki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 15.09.2015 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 Witam, Zaoferowano mi do zakupu działkę budowlaną. Księgi wieczyste związane z działką: 1. tzw KW matka w której osoba sprzedajaca ma wpisane wiele działek - nastapi wydzielenie działki 2. Do działki prowadzi droga prywatna z osobna KW i w tej KW sa wpisane 3 osoby wspołwłaściciele (ja mam być czwarty w tej KW) W drodze prywatnej (utwardzony tłuczeń) jest: prad, gaz, rurociąg z wodą . Dwie osoby z KW działki drogowej żądają : 1. Mojej deklaracji że w przyszłości zapłacę kwotę około 5 tys zł jako partycypacje w kosztach zbudowania ww drogi prywatnej oraz zbudowania prywatnego rurociagu z woda. W przeciwnym razie nie wydadza mi zgody na podłaczenie mojej działki do wody - zakład komunalny inforujje ze bez tej zdody nie podłacze sie do wody. 2. zadaja podpisania porozumienia miedzy 4 stronami ja + dwóch sasiadów + osoba sprzedajaca Porozumienie ma w jakiś sposób gwarantowac że w przyszłosci nie będziemy sobie bruździć w tematach ww drogi prywatnej, blokowac podłączeń (np do gazu ) etc Porozumienie owo ma być podpisane przed notariuszem i jest niejako warunkiem podpisania przezemnie umowy przedwstepnej zakupu działki. Pytanie: czy to sie wogóle da przeprowadzić ? notariusz twierdzi że ww partycypacja w kosztach drogi prywatnej jest czyms normalnym i tak sie robi Jakie ew zagrozenia moga dla mnie jako dla kupujacego istnieć ? Czy istnieja jakies poradniki , szablony takich dokumentów porozumien - bo zredagowanie ww porozumienia zrzucono na mnie (osoba sprzedajaca jest tym srednio zainteresowana ja poprostu mam kupic działkę) Dziekuję za informacje Jest to umowa, jak każda inna. Jeżeli masz o tym pojęcie lub chcesz się nauczyć to możesz sam. Internet i gogle są nieocenione Możecie sami określić elementy istotne umowy a je treść zredaguje notariusz, wreszcie możesz wynająć fachowca, który się na tym zna, zredaguje treść umowy i będzie pilnował żeby Twoje interesy były w niej należycie zabezpieczone. Wolny wybór choć biorąc pod uwagę zmienność relacji sąsiedzkich polecam skorzystanie z usług kogoś kto się tym zajmuje zawodowo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/204051-wsp%C3%B3%C5%82w%C5%82a%C5%9Bciciele-drogi-prywatnej-z%C4%85daj%C4%85-porozumienia-przed-zakupem-dzia%C5%82ki/#findComment-6911966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lubelskijerzy 16.09.2015 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 A ja dorzucę jeszcze radę, żeby przy okazji obecnej papierologii do tej wspólnej działki wpisać w KW służebność związaną z dostępem do mediów. Żeby później nie musieć się prosić o zgodę, którą trzeba będzie uzyskać przed budową np. kolejnego przyłącza. Ci co już się pobudowali szybko zapominają jak to jest być w potrzebie i bardzo często wyciąganie od nich pisemnych zgód ciągnie się niemiłosiernie. Czasem tak, że po wszystkim nie chce się im nawet dzień dobry mówić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/204051-wsp%C3%B3%C5%82w%C5%82a%C5%9Bciciele-drogi-prywatnej-z%C4%85daj%C4%85-porozumienia-przed-zakupem-dzia%C5%82ki/#findComment-6912583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 16.09.2015 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 A ja dorzucę jeszcze radę, żeby przy okazji obecnej papierologii do tej wspólnej działki wpisać w KW służebność związaną z dostępem do mediów. Żeby później nie musieć się prosić o zgodę, którą trzeba będzie uzyskać przed budową np. kolejnego przyłącza. Ci co już się pobudowali szybko zapominają jak to jest być w potrzebie i bardzo często wyciąganie od nich pisemnych zgód ciągnie się niemiłosiernie. Czasem tak, że po wszystkim nie chce się im nawet dzień dobry mówić. Właśnie z tego powodu umowa ma być zawarta przy udziale notariusza. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/204051-wsp%C3%B3%C5%82w%C5%82a%C5%9Bciciele-drogi-prywatnej-z%C4%85daj%C4%85-porozumienia-przed-zakupem-dzia%C5%82ki/#findComment-6912762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lubelskijerzy 16.09.2015 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 (edytowane) Właśnie z tego powodu umowa ma być zawarta przy udziale notariusza. Ale to chyba nie to samo co wpisana do KW służebność? Umowę u notariusza możemy spisać na cokolwiek, np. właśnie w sprawie utwardzenia drogi. Tak się jednak zastanawiam, czy tych dwóch współwłaścicieli może cokolwiek na tym etapie blokować. Jak się domyślam oni kupili po jednej (dajmy na to z 10 wyodrębnionych działek) przylegających do tej drogi wspólnej. Tym samym pewnie maja po 1/10 z tej drogi, a główny właściciel ma dalej 8/10. Teraz sprzeda kolejną działkę z kolejnym kawałkiem udziału w drodze wspólnej. Sprzedaje część swojego udziału. Co do tego na tym etapie ma tych dwóch wcześniejszych kupców? Nic. Jeżeli nie ma służebności w KW to muszą się we wszystkim wspólnie dogadywać (również z kolejnymi ewentualnymi kupującymi dalsze działki). I wtedy będą mogli sobie przeszkadzać ile wlezie, ale na tym etapie wydaje mi się, że nie mogą niczego żądać czy blokować sprzedaży. Chyba że ma zajść zmiana w proporcji udziałów we wspólnej drodze. Jeżeli jednak główny właściciel podzielił działkę na części z myślą o ich sprzedaży to i udziały w drodze pewnie odsprzedaje w adekwatnej części. @ tom_wroclaw: Ile tego udziału w drodze masz nabyć? Udziały w drodze nie muszą być równe. Ważne, że coś tam masz. Nawet jak właścicielowi głównemu została 1/3 to możesz od niego nabyć 1/100 z 1/3 i też będzie OK. A nawet lepiej, bo będziesz płacił mniejszy podatek. Edytowane 16 Września 2015 przez Lubelskijerzy Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/204051-wsp%C3%B3%C5%82w%C5%82a%C5%9Bciciele-drogi-prywatnej-z%C4%85daj%C4%85-porozumienia-przed-zakupem-dzia%C5%82ki/#findComment-6912818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 16.09.2015 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Ale to chyba nie to samo co wpisana do KW służebność? Umowę u notariusza możemy spisać na cokolwiek, np. właśnie w sprawie utwardzenia drogi. Nie to samo ale bez udziału notariusz się nie da. Kupna nieruchomości i dostępu do niej nie mogą zablokować ale mogą utrudniać dostęp do mediów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/204051-wsp%C3%B3%C5%82w%C5%82a%C5%9Bciciele-drogi-prywatnej-z%C4%85daj%C4%85-porozumienia-przed-zakupem-dzia%C5%82ki/#findComment-6912828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lubelskijerzy 16.09.2015 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 ....ale mogą utrudniać dostęp do mediów. Tak to na pewno. Dlatego warto wpisać tą służebność póki są 3 strony (w zasadzie powinien to zrobić główny właściciel przed sprzedażą pierwszego kawałka - oszczędziłby wszystkim mnóstwa zachodu z papierami). Jeżeli kiedyś tych współwłaścicieli ma być np. 50 to zebranie podpisów pod zgodą na przyłącze będzie graniczyć z cudem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/204051-wsp%C3%B3%C5%82w%C5%82a%C5%9Bciciele-drogi-prywatnej-z%C4%85daj%C4%85-porozumienia-przed-zakupem-dzia%C5%82ki/#findComment-6912830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom_wroclaw 17.09.2015 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2015 Nie chodzi o blokowanie sprzedaży. Kupić tą działkę mogę natychmiast. Chodzi o to że zakład komunalny - wodociągi wydał mi następującą opinie: mimo że od granicy działki jaką chcę kupić do rury z woda jaka jest zakopana w drodze prywatnej jest odległośc zaledwie około 5 metrów i prace ziemne w ww drodze będą minimalne to :BEZWZGLĘDNIE MUSZE MIEĆ ZGODY POZOSTAŁYCH OSÓB Z KW DROGI PRYWATNEJ. Bez tych zgód NIE PODŁĄCZE WODY. A jak juz pisałem dwojka sasiadów ŻADA POROZUMIENIA PRZED NOTARIUSZEM . Nie bedzie porozumienia nie bedzie zgody na wykonanie prac w drodze w celu podłączenia wody (mimi iz rurociąg w tej drodze prywatnej został przejety przez gminę) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/204051-wsp%C3%B3%C5%82w%C5%82a%C5%9Bciciele-drogi-prywatnej-z%C4%85daj%C4%85-porozumienia-przed-zakupem-dzia%C5%82ki/#findComment-6913288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lubelskijerzy 17.09.2015 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2015 Powiem Ci, że to nawet dla Ciebie dobrze, że sąsiedzi wybiegają myślą na przód i chcą już teraz zagwarantować współdziałanie przy utrzymaniu drogi w przyszłości. Jeżeli to porozumienie nie stawia Cię w gorszej pozycji od obecnych współwłaścicieli to ja bym kopii nie kruszył tyko się porozumiał. Nieuczciwe jest jednak podejście, że to Ty masz o wszystko zadbać - to jest również ich interes. Jeżeli ma to mieć ręce i nogi to powinien treść porozumienia przygotować prawnik (może notariusz zgodzi się zredagować też jego treść, a nie tylko potwierdzić zawarcie), a koszty powinny być poniesione solidarnie przez wszystkich. Ty możesz co najwyżej teraz za tym pobiegać, umówić notariusza itp. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/204051-wsp%C3%B3%C5%82w%C5%82a%C5%9Bciciele-drogi-prywatnej-z%C4%85daj%C4%85-porozumienia-przed-zakupem-dzia%C5%82ki/#findComment-6913321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts