Primaaa 15.09.2015 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 czy ocieplając poddasze( na dachu jest pełne deskowanie papa i dachówka) mogę docisnąć wełnę do desek ? bez żadnej przerwy , czy musi być mała przerwa miedzy deskami a wełna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 16.09.2015 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 musi być 2-3cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 16.09.2015 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Musi być przerwa ale i musi być wlot powietrza pod okapem. Co po przerwie, jak elewacją dojedzie się do desek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 16.09.2015 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Ze względu na przepływ zewnętrznego powietrza w szczelinie powietrznej warto zastosować wełnę, która nie chłonie wilgoci z powietrza i posiada znikomą wilgotność sorpcyjną. Wszystkie produkty, gdzie na etykiecie znajduje się oznaczenie WS oraz WL(P) informuje o przeprowadzonych badaniach krótkotrwałej i długotrwałej nasiąkliwości wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Primaaa 16.09.2015 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 (edytowane) majster od ocieplenia dachu mówi mi że można dojechać wełną do desek i będzie dobrze, rozumie że mam nie godzić się na takie rozwiązanie ?no własnie styropianem na zewnątrz dojechali mi do desek na szczelnie, pianka zapryskali szczeliny i wszystko zaciągnięte siatka i klejem podbitki jeszcze nie mam więc mógłbym jeszcze wyciąć jakieś otwory, jak gęsto one powinny być ? są jakieś specjalne kratki do tego celu by nic mi tam nie wchodziło/wlatywało? idąc dalej w podbitce też chyba musza być kratki do nawiewu ?w kalenicy mam co jakiś czas nacięcia w deskach i papie ale niczym nie jest to zabezpieczone, tak może zostać ? Edytowane 16 Września 2015 przez Primaaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 16.09.2015 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 (edytowane) majster od ocieplenia dachu mówi mi że można dojechać wełną do desek i będzie dobrze, rozumie że mam nie godzić się na takie rozwiązanie ? No właśnie styropianem na zewnątrz dojechali mi do desek na szczelnie, pianka zapryskali szczeliny i wszystko zaciągnięte siatka i klejem podbitki jeszcze nie mam więc mógłbym jeszcze wyciąć jakieś otwory, jak gęsto one powinny być ? są jakieś specjalne kratki do tego celu by nic mi tam nie wchodziło/wlatywało? idąc dalej w podbitce też chyba musza być kratki do nawiewu ? w kalenicy mam co jakiś czas nacięcia w deskach i papie ale niczym nie jest to zabezpieczone, tak może zostać ? Masz zepsutą wentylację dachu W zasadzie w chwili obecnej to jej nie masz. Powiedz to temu niedouczonemu patałachowi od ociepleń. Poczytaj też wątki o dachach deskowanych na forum. Musisz wyciąć w ociepleniu szpary szerokie ok 2-3 cm pod deskami deskowania dachu (nadbitką). Skoro będzie montowana podbitka, to nie ma problemu z estetyką. W podbitce można wywiercić otwory i wykończyć jakimiś estetycznymi kółkami z otworami - coś tak jak w drzwiach toalet. Oczywiście to wszystko zabezpieczone moskitierą. ps. Mój patałach od ociepleń też takie dziwactwo jak szczeliny pod deskami pierwszy raz widział na oczy, tylko, że zrobił jak mu kazałem. Pierwszy raz w swojej 30 letniej karierze zawodowej zrobił szczeliny wentylacyjne w ociepleniu pod deskowanym dachu. Edytowane 16 Września 2015 przez piotrek0m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo-poz 21.09.2015 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Mam podobne pytanie. Chcę ocieplić sufit (pod podłoga strychu, który służy tylko za graciarnię. Czy mogę użyć wełny lamelowej? Przy okazji czy przy takim ociepleniu również zostawić jakieś przerwy, czy wypełnić szczelnie przestrzeń między deskami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 22.09.2015 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2015 Wełny lamelowe charakteryzują się wysoką wytrzymałością mechaniczną, która przy układaniu pomiędzy drewniane belki nie jest konieczna. Dlatego lepiej użyć ocieplenia ze sprężystej wełny (SUPERROCK, TOPROCK SUPER, ...), którą układamy na lekki wcisk tak aby dobrze dopasowała się do nierówności belek. Należy ją tak ułożyć aby nie dotykała "zimnych" desek podłogowych strychu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo-poz 25.09.2015 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 Wełny lamelowe charakteryzują się wysoką wytrzymałością mechaniczną, która przy układaniu pomiędzy drewniane belki nie jest konieczna. . Dzięki! Rozumiem, że nie jest konieczna - pytanie, czy spełni swoją rolę tzn. czy będzie dobrze izolować. Zostało mi dość dużo wełny lamelowej po ociepleniu ścian i nie chciałbym jej wyrzucać, a czas na oddanie niestety się skończył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 27.09.2015 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 Wełna lamelowa będzie miała lepsze właściwości termiczne jeżeli zostanie ułożona nie lamelowo czyli będzie obrócona o 900 w porównaniu do tego jak ją się przykleja na ścianę. Oznacza to, że ich szerokość stanie się grubością - 20 cm. Płyty z wełny mineralnej należy ułożyć szczelnie tak aby były ciasno dociśnięte do sąsiednich płyt i belek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts