Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenia poddasza

Primaaa

Recommended Posts

Ze względu na przepływ zewnętrznego powietrza w szczelinie powietrznej warto zastosować wełnę, która nie chłonie wilgoci z powietrza i posiada znikomą wilgotność sorpcyjną. Wszystkie produkty, gdzie na etykiecie znajduje się oznaczenie WS oraz WL(P) informuje o przeprowadzonych badaniach krótkotrwałej i długotrwałej nasiąkliwości wodą.

majster od ocieplenia dachu mówi mi że można dojechać wełną do desek i będzie dobrze, rozumie że mam nie godzić się na takie rozwiązanie ?

no własnie styropianem na zewnątrz dojechali mi do desek na szczelnie, pianka zapryskali szczeliny i wszystko zaciągnięte siatka i klejem

podbitki jeszcze nie mam więc mógłbym jeszcze wyciąć jakieś otwory, jak gęsto one powinny być ? są jakieś specjalne kratki do tego celu by nic mi tam nie wchodziło/wlatywało? idąc dalej w podbitce też chyba musza być kratki do nawiewu ?

w kalenicy mam co jakiś czas nacięcia w deskach i papie ale niczym nie jest to zabezpieczone, tak może zostać ?

Edytowane przez Primaaa

majster od ocieplenia dachu mówi mi że można dojechać wełną do desek i będzie dobrze, rozumie że mam nie godzić się na takie rozwiązanie ? No właśnie styropianem na zewnątrz dojechali mi do desek na szczelnie, pianka zapryskali szczeliny i wszystko zaciągnięte siatka i klejem podbitki jeszcze nie mam więc mógłbym jeszcze wyciąć jakieś otwory, jak gęsto one powinny być ? są jakieś specjalne kratki do tego celu by nic mi tam nie wchodziło/wlatywało? idąc dalej w podbitce też chyba musza być kratki do nawiewu ? w kalenicy mam co jakiś czas nacięcia w deskach i papie ale niczym nie jest to zabezpieczone, tak może zostać ?

Masz zepsutą wentylację dachu W zasadzie w chwili obecnej to jej nie masz. Powiedz to temu niedouczonemu patałachowi od ociepleń. Poczytaj też wątki o dachach deskowanych na forum.

Musisz wyciąć w ociepleniu szpary szerokie ok 2-3 cm pod deskami deskowania dachu (nadbitką). Skoro będzie montowana podbitka, to nie ma problemu z estetyką. W podbitce można wywiercić otwory i wykończyć jakimiś estetycznymi kółkami z otworami - coś tak jak w drzwiach toalet. Oczywiście to wszystko zabezpieczone moskitierą.

ps.

Mój patałach od ociepleń też takie dziwactwo jak szczeliny pod deskami pierwszy raz widział na oczy, tylko, że zrobił jak mu kazałem. Pierwszy raz w swojej 30 letniej karierze zawodowej zrobił szczeliny wentylacyjne w ociepleniu pod deskowanym dachu.

Edytowane przez piotrek0m

Wełny lamelowe charakteryzują się wysoką wytrzymałością mechaniczną, która przy układaniu pomiędzy drewniane belki nie jest konieczna. Dlatego lepiej użyć ocieplenia ze sprężystej wełny (SUPERROCK, TOPROCK SUPER, ...), którą układamy na lekki wcisk tak aby dobrze dopasowała się do nierówności belek. Należy ją tak ułożyć aby nie dotykała "zimnych" desek podłogowych strychu.

Wełny lamelowe charakteryzują się wysoką wytrzymałością mechaniczną, która przy układaniu pomiędzy drewniane belki nie jest konieczna. .

Dzięki!

Rozumiem, że nie jest konieczna - pytanie, czy spełni swoją rolę tzn. czy będzie dobrze izolować. Zostało mi dość dużo wełny lamelowej po ociepleniu ścian i nie chciałbym jej wyrzucać, a czas na oddanie niestety się skończył

Wełna lamelowa będzie miała lepsze właściwości termiczne jeżeli zostanie ułożona nie lamelowo czyli będzie obrócona o 900 w porównaniu do tego jak ją się przykleja na ścianę. Oznacza to, że ich szerokość stanie się grubością - 20 cm. Płyty z wełny mineralnej należy ułożyć szczelnie tak aby były ciasno dociśnięte do sąsiednich płyt i belek.