Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odbarwienia deski podlogowej- pytanie

AdrianRumia

Recommended Posts

Pojawił się u mnie pewien problem- na niedawno położonej (kwiecień) desce warstwowej pojawiają się żółte nieregularne plamy- i teraz pytanie co to jest i jak tego się pozbyć?

Wylewka- potem klej mapei- deska trójwarstwowa- barwienie na biało- olejowosk osmo.

Podłogówka jeszcze nie działa. Dodam, że zaobserwowałem, iż zmiany pojawiają się głównie tak, gdzie podłoga jest czymś przykryta- ręcznik (suchy, robił za chodniczek), pod nocnikiem syna, itp. Pierwsza plama pojawiła się pod pokrywką od piany montażowej (czystej), którą zostawiłem kiedyś na noc na podłodze- rano była pod nią idealnie okrągła żółta plama- której o dziwi teraz już nie ma- więc musiała jakoś zniknąć.

Jakieś pomysły??

Pojawił się u mnie pewien problem- na niedawno położonej (kwiecień) desce warstwowej pojawiają się żółte nieregularne plamy- i teraz pytanie co to jest i jak tego się pozbyć?

Wylewka- potem klej mapei- deska trójwarstwowa- barwienie na biało- olejowosk osmo.

Podłogówka jeszcze nie działa. Dodam, że zaobserwowałem, iż zmiany pojawiają się głównie tak, gdzie podłoga jest czymś przykryta- ręcznik (suchy, robił za chodniczek), pod nocnikiem syna, itp. Pierwsza plama pojawiła się pod pokrywką od piany montażowej (czystej), którą zostawiłem kiedyś na noc na podłodze- rano była pod nią idealnie okrągła żółta plama- której o dziwi teraz już nie ma- więc musiała jakoś zniknąć.

Jakieś pomysły??

Piszesz, że pojawiają się i znikają. Więc w czym problem. Na razie wymieniłeś dwie plamy, tą pod ręcznikiem i tą pod pokrywką. Czy ta pod ręcznikiem zniknęła także. czy jest tam więcej plam. Zbyt mało opisu. Może jakieś zdjęcia?

Podłoże cementowe jest wysoce alkaliczne i dzieje się tak, że opary alkaliczne przenikają przez drewno i tworzą plamy na powierzchni. Cementy zawierają do 35% a nawet więcej gdy jest oszukany odpadów po produkcyjnych.

Pierwsza plama zniknęła. Te nowe jakby blakną, to kilka nieregularnych zażółceń. Może wieczorem uda mi się zrobić jakieś zdjęcia, to wrzucę. Zdecydowanie problem pojawia się gdy na podłodze coś leży. W garderobie, w miejscu gdzie stał kosz na bieliznę też pojawiły się te wybarwienia. A co do znikania- to mam nadzieję, że znikają. Czy jest na to jakaś rada?