Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont piętra - spękany sufit - POMOC MATERIAŁY GŁADZIE

rozbierak

Recommended Posts

Witam. Jestem tu po raz pierwszy.

Zamierzam rozpocząć remont piętra. Na scianach z pustaka komórkowego i suficie położony jest tynk cem-wap. Strop nad jest żelbetowy i zbrojeniem są belki z dwuteownika (stare rozwiązania).

Na suficie występują spękania tynku wzdłuż własnie tych belek z dwuteownika. Na ścianach występują miejscowe spękania ale nieliczne ( po ich trajektoriach można stwierdzić że nie zagrażają awarią obiektu). Wiek budynku jakieś 25 lat

Planuje położyć na wszystkie powierzchnie gładzie a później jakieś malowanie bądź stiuik

Moje pytanie -

1. Po obtłuczeniu luźnego tylko wokół szczelin jakim materiałem to najlepiej wypełnić? Chodzi mi głównie o konkretną nazwę handlową.

2. Na cały sufit planuje położyć siatkę i dopiero gładziować a na ściany paski siatki w miejscach spęknieć. Jakie materiały polecacie do takiego przypadku?

Przeglądałem już wiele forum i w głowie mi się wszystko już pomieszało. Proszę o dobre rady.

Witam,

Przerabiałem temat w bloku z lat 80-tych. 4 pokoje, z każdym kolejnym "uczyłem" się na błędach, finalnie, w ostatnim pokoju skuteczne okazało się:

- zdrapujemy cały tynk do czystego betonu

- gruntujemy BETOKONTAKT-em Knaufa lub CEKOL GS-83 (tylko nie gruntuj zwykłymi gruntami w płynie)

- Na klej gipsowy lub klej do siatki wtapiam na całości siatkę elewacyjną 145g (wtapiam oznacza: nakładam cienką warstwę kleju, na to nakładam siatkę i kolejną warstwę kleju - wiele osób robi błąd przykładając siatkę i tylko zaciągają ją klejem)

- W miejscach gdzie wychodziły największe spękania, nakładam dodatkowo taśmę tuff tape (jest bardzo droga ale mega skuteczna) - wtapiam ją gotową masą szpachlową, taką samą jaką używam do robienia gładzi (używam Megarona Śmig A2 - dobrze się szlifuje)

- W narożnikach i na łączeniach ściana/sufit również wklejam tuff tape.

- Całość gruntuje

- Nakładam pierwszą warstwę gładzi

- Szlifuje

- Nakładam drugą warstwę gładzi

- Szlifuje

- Finalne poprawki, miejscowe szlifowanie

- Gruntowanie (najtańsza farba rozcieńczona gruntem)

- Malowanie

Tynk jest wykonany prawidłowo i trzyma się ściany oprócz tych rys. Nie wyobrażam sobie zrywanie całego tynku do pustaka.

Ściany pomieszczeń są ok. Najgorzej jest z sufitem. Jeżeli obtłuke tę miejsca spękań i zostanie tyko trzymający się tynk to chce te szczeliny czymś wypełnić i prosze o rade CZYM.

Następnie tak jak pisałeś przykleje siatkę na całej powierzchni sufitu wraz z łączeniami ściana-sufit.

Taśmę wtapiać w te miejsca przed położeniem siatki(pod siątką) czy na siatke??

• 2 months później...
  • 2 months później...
Na firmie remontowej łatwo się przejechać :/. Weźmie się kogoś z ogłoszenia i zepsują calą robotę. Ja zauważyłam pewną zależność, gdy remontowałam prawie cały dom – jeśli wynajmie się dużą firmę, która robi całościowe remonty to jest ona o wiele solidniejsza niż robotnicy z doskoku (cały czas trzeba mieć na nich oko – już przechodziłam taka historię). Dlatego w listopadzie wynajęliśmy firmę Interior Plus do całościowego remontu domu (kuchnia, korytarze, łazienka, WC i 2 pokoje), poszlo szybko i profesjonalnie.