Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator do domu 290m

Recommended Posts

Witam

Potrzebuje pomocy w wyborze rekuperatora oraz wykonawcy instalacji wentylacyjnej na Podkarpaciu

Informacje o domu

Dom wykonany na płycie fundamentowej, ocieplenie 25cm styroduru. Ściany ocieplone 30cm styropianu grafitowego. Dach ocieplony 40cm wełny.

Ogrzewanie za pomocą pompy ciepła - dwa odwierty po 90m każdy. W całym domu podłogówka plus dwa grzejniki w łazienkach.

Powierzchnia użytkowa 291m

Kubatura 858m

Zapotrzebowanie na energie do ogrzewania 24,3W/m

W projekcie mam przewidziany rekuperator Paul NOVUS 450 będę wdzięczny za podanie alternatywy o zbliżonych parametrach i atrakcyjnej cenie.

Poszukuję również sprawdzonego wykonawcy z terenu Podkarpacia.

pozdrawiam

Witam

jestem z Podkarpacia, mogę polecić firmę 3B Projekt, nie cale 2 m-ce temu zamontowali mi rekuperator WANAS 550H oraz instalację wentylacyjną.

Prace nadzorowałem osobiście, chociaż moja wiedza ograniczała się jedynie do tego co przeczytałem w internecie. firma jest rzetelna, fachowa obsługa, a przede wszystkim dobre wykonanie i dobra cena. Bez zarzutów. Instalacja działa poprawnie, nie słychać szumów mam też sterownik który ma wiele funkcji, które się przydają i sprawdzają w życiu:yes:. Nie wiem czy rekuperator 450 będzie wystarczający biorąc pod uwagę powierzchnie użytkową 291m...

Pozdrawiam :D

Witam

jestem z Podkarpacia, mogę polecić firmę 3B Projekt, nie cale 2 m-ce temu zamontowali mi rekuperator WANAS 550H oraz instalację wentylacyjną.

Prace nadzorowałem osobiście, chociaż moja wiedza ograniczała się jedynie do tego co przeczytałem w internecie. firma jest rzetelna, fachowa obsługa, a przede wszystkim dobre wykonanie i dobra cena. Bez zarzutów. Instalacja działa poprawnie, nie słychać szumów mam też sterownik który ma wiele funkcji, które się przydają i sprawdzają w życiu:yes:. Nie wiem czy rekuperator 450 będzie wystarczający biorąc pod uwagę powierzchnie użytkową 291m...

Pozdrawiam :D

Wentylacja jest dla ludzi, nie kubatury. Powitrza rodzina zużywa dokładnie tyle samo w 100m2 jak i 500m2.

Wentylacja jest dla ludzi, nie kubatury. Powitrza rodzina zużywa dokładnie tyle samo w 100m2 jak i 500m2.

Instalatorzy dobierając rekuperator uwzględnili kubaturę domu, co i moim zdaniem jest istotne.

A czy w lecie, większa -wydajniejsza centrala nie nawieje więcej świeżego powietrza przez co temperatura w pomieszczeniu będzie niższa?

A co w przypadku parapetówki na 30 parę osób w domu ?:o :jawdrop:

Idąc tokiem pana myślenia, również w domu 300m2 można by było zainstalować centrale o wydajności 150m i wystarczyło by to na 5 osób :no:

Instalatorzy dobierając rekuperator uwzględnili kubaturę domu, co i moim zdaniem jest istotne.
Tylko na bardzo nielicznych centralach można uzyskać <25% . Przy za dużej centrali, nie da się zadbać o komfort zimą. Będzie za sucho.

A czy w lecie, większa -wydajniejsza centrala nie nawieje więcej świeżego powietrza przez co temperatura w pomieszczeniu będzie niższa?
Wręcz odwrotnie. Świeże jest cieplejsze.

A co w przypadku parapetówki na 30 parę osób w domu ?

Idąc tokiem pana myślenia, również w domu 300m2 można by było zainstalować centrale o wydajności 150m i wystarczyło by to na 5 osób

Można uchylić okno. Robienie instalacji "pod parapetówkę" nie jest najlepszym rozwiązaniem. Potem zimą ma się 30% wilgotności względnej i szczypią spojówki przy komputerze, w nocy zasycha w gardle.

• 2 months później...
Witam

Prace nadzorowałem osobiście, chociaż moja wiedza ograniczała się jedynie do tego co przeczytałem w internecie. firma jest rzetelna, fachowa obsługa, a przede wszystkim dobre wykonanie i dobra cena. Bez zarzutów. Instalacja działa poprawnie, nie słychać szumów mam też sterownik który ma wiele funkcji, które się przydają i sprawdzają w życiu. Nie wiem czy rekuperator 450 będzie wystarczający biorąc pod uwagę powierzchnie użytkową 291m...

Pozdrawiam

Proszę o informacje czy jest Pan zadowolony z rekuperatora WANAS.

POZDRAWIAM

p