hubifarm 16.09.2015 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 WitamPotrzebuje pomocy w wyborze rekuperatora oraz wykonawcy instalacji wentylacyjnej na PodkarpaciuInformacje o domuDom wykonany na płycie fundamentowej, ocieplenie 25cm styroduru. Ściany ocieplone 30cm styropianu grafitowego. Dach ocieplony 40cm wełny.Ogrzewanie za pomocą pompy ciepła - dwa odwierty po 90m każdy. W całym domu podłogówka plus dwa grzejniki w łazienkach.Powierzchnia użytkowa 291mKubatura 858mZapotrzebowanie na energie do ogrzewania 24,3W/mW projekcie mam przewidziany rekuperator Paul NOVUS 450 będę wdzięczny za podanie alternatywy o zbliżonych parametrach i atrakcyjnej cenie.Poszukuję również sprawdzonego wykonawcy z terenu Podkarpacia.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil222 18.09.2015 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 Witam jestem z Podkarpacia, mogę polecić firmę 3B Projekt, nie cale 2 m-ce temu zamontowali mi rekuperator WANAS 550H oraz instalację wentylacyjną. Prace nadzorowałem osobiście, chociaż moja wiedza ograniczała się jedynie do tego co przeczytałem w internecie. firma jest rzetelna, fachowa obsługa, a przede wszystkim dobre wykonanie i dobra cena. Bez zarzutów. Instalacja działa poprawnie, nie słychać szumów mam też sterownik który ma wiele funkcji, które się przydają i sprawdzają w życiu:yes:. Nie wiem czy rekuperator 450 będzie wystarczający biorąc pod uwagę powierzchnie użytkową 291m... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 18.09.2015 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 Witam jestem z Podkarpacia, mogę polecić firmę 3B Projekt, nie cale 2 m-ce temu zamontowali mi rekuperator WANAS 550H oraz instalację wentylacyjną. Prace nadzorowałem osobiście, chociaż moja wiedza ograniczała się jedynie do tego co przeczytałem w internecie. firma jest rzetelna, fachowa obsługa, a przede wszystkim dobre wykonanie i dobra cena. Bez zarzutów. Instalacja działa poprawnie, nie słychać szumów mam też sterownik który ma wiele funkcji, które się przydają i sprawdzają w życiu:yes:. Nie wiem czy rekuperator 450 będzie wystarczający biorąc pod uwagę powierzchnie użytkową 291m... Pozdrawiam Wentylacja jest dla ludzi, nie kubatury. Powitrza rodzina zużywa dokładnie tyle samo w 100m2 jak i 500m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil222 18.09.2015 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 Wentylacja jest dla ludzi, nie kubatury. Powitrza rodzina zużywa dokładnie tyle samo w 100m2 jak i 500m2. Instalatorzy dobierając rekuperator uwzględnili kubaturę domu, co i moim zdaniem jest istotne. A czy w lecie, większa -wydajniejsza centrala nie nawieje więcej świeżego powietrza przez co temperatura w pomieszczeniu będzie niższa? A co w przypadku parapetówki na 30 parę osób w domu ? Idąc tokiem pana myślenia, również w domu 300m2 można by było zainstalować centrale o wydajności 150m i wystarczyło by to na 5 osób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 18.09.2015 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 Instalatorzy dobierając rekuperator uwzględnili kubaturę domu, co i moim zdaniem jest istotne. Tylko na bardzo nielicznych centralach można uzyskać <25% . Przy za dużej centrali, nie da się zadbać o komfort zimą. Będzie za sucho. A czy w lecie, większa -wydajniejsza centrala nie nawieje więcej świeżego powietrza przez co temperatura w pomieszczeniu będzie niższa? Wręcz odwrotnie. Świeże jest cieplejsze. A co w przypadku parapetówki na 30 parę osób w domu ? Idąc tokiem pana myślenia, również w domu 300m2 można by było zainstalować centrale o wydajności 150m i wystarczyło by to na 5 osób Można uchylić okno. Robienie instalacji "pod parapetówkę" nie jest najlepszym rozwiązaniem. Potem zimą ma się 30% wilgotności względnej i szczypią spojówki przy komputerze, w nocy zasycha w gardle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ojciec81 29.11.2015 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Witam jestem z Podkarpacia, mogę polecić firmę 3B Projekt, nie cale 2 m-ce temu zamontowali mi rekuperator WANAS 550H oraz instalację wentylacyjną. Prace nadzorowałem osobiście, chociaż moja wiedza ograniczała się jedynie do tego co przeczytałem w internecie. firma jest rzetelna, fachowa obsługa, a przede wszystkim dobre wykonanie i dobra cena. Bez zarzutów. Instalacja działa poprawnie, nie słychać szumów mam też sterownik który ma wiele funkcji, które się przydają i sprawdzają w życiu. Nie wiem czy rekuperator 450 będzie wystarczający biorąc pod uwagę powierzchnie użytkową 291m... Pozdrawiam Proszę o informacje czy jest Pan zadowolony z rekuperatora WANAS. POZDRAWIAM p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts