Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka rura pod wjazdem?

Recommended Posts

Przez rowek odwadniający drogę przy mojej działce muszę zrobić przejazd na posesję. Planuję położyć rurę o średnicy 20-30 cm i przysypać wszystko ziemią. Rowek ma głębokość ok. 50cm, zatem warstwa ziemi nad rurą to 30-20 cm. Po tym "mostku będzie jeździł ciężki sprzęt z materiałami budowlanymi. Jaką rurę wybrać? Betonowa, bez zbrojenia to 45 zł za 1 mb. Boję się że pęknie. Na złomowisku wyszukałem stare stalowe rury w cenie 30zł za 1mb (1,5 zł/kg). To chyba lepsze rozwiązanie ? Tak czy inaczej boję się że koła ciężaróweg będą wgniatały mi rudę w gliniaste podłoże.

Urticae, a ścieżkę zdrowia przebiegłeś. Wszystkie papiery masz z wszystkimi uzgodnione.

Nie myśl, ze ktoś przy zdrowym umyśle i odpowiedzialny coś konkretnego tu wrzuci.

A co jak wrzuci ty wykonasz bez papierków i stempelków, a potem dostawa dachówki na dnie rowu osiądzie. Kto i jak to ureguluje.

a swoją drogą to powodzeni życzę, bo z czytania u innych niezła ścieżka zdrowia się szykuje.

Są w różnych wersjach jak wiem. Ale to zbrojenie bardziej potrzebne jest do tego, aby rura nie rozsypała się w transporcie. Należy taką rurę obsypać dookoła drobnym piaskiem. Tak, aby nie było nacisków punktowych np. kamieni. Zobacz jaka cieniutka jest szklanka. Na filmach tylko można zobaczyć jak jest zgniatana w dłoni :)

Chodziło mi o przedstawienie jak trudno jest zniszczyć (zgnieść) okrągły, równomiernie ściskany profil i o uspokojenie Urticae, że przepustowa rura betonowa wytrzyma nacisk kół ciężarówek. Warunkiem jest równomierny nacisk, a więc konieczność obsypania drobnym piaskiem. Jeżeli jednak są wątpliwości, to można odżałować worek, czy dwa cementu i dodatkowo zalać tę rurę betonem zbrojonym.

Rafale. Nie zgnieciesz szklanki równomiernie ją ściskając w garści. Podkreślam: równomiernie. Chcąc to zrobić musi być niesymetryczne obciążenie. Widocznie są magicy którzy potrafią to uczynić(stosują jakiś trick). Jedzoną szklankę sam widziałem w Rosji :) Omijam mordownie z daleka. Jakoś nie leżą mi :)