sachmed 17.09.2015 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2015 (edytowane) Aby uzbroić działkę w wodę musimy wybudować "odcinek sieci wodociągowej". Gmina pozwoli nam podłączyć się do ich wodociągu w drodze pod warunkiem oświadczenia w formie aktu notarialnego że sieć zostanie przekazana gminie po roku od odbioru za 1zl. Pytanie : czy gmina może nas zmusić do tego?Rozumiem, że musi przejąć, ze nie może za darmo itd ale czy może wymusić na nas taki warunek przyłączenia?Z góry dzięki za odpowiedz. Edytowane 17 Września 2015 przez sachmed Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 17.09.2015 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2015 Ja mam podobną sytuację, z tym że gmina partycypuje 30% kosztów wybudowania, a potem przejmuje wodociąg za darmo. Z tego co wiem są różne praktyki i różnych gminach, w zależności choćby od zamożności danej gminy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 17.09.2015 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2015 Nie broń się przed tym przejęciem wodociągu. Po co Ci posiadanie jego własności - on po prostu ma działać. Jak gmina go przejmie to się będzie nim musiała zajmować, konserwować, naprawiać, a kiedyś może nawet i go wymieni. Nie Twój wodociąg to nie Twój kłopot. To powszechna praktyka. Fajnie gdyby udało Ci się namówić ich do pokrycia części kosztów. Jeżeli tylko Ty będziesz jego użytkownikiem to raczej nie ma szans. Jeżeli jednak układ jest taki, że wybudowany przez Ciebie odcinek instalacji będzie mógł zostać wykorzystany do podłączenia odbiorców na innych działkach "po drodze" to częściowy zwrot należy Ci się jak psu miska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts