Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nawiewnik ścienny czy okienny i jakie sterowanie ??

co wybrać  

1. 1. co wybrać

• nie robić nawiewników(wietrzenie i mikrowentylacja)
      0
    • nawiewnik ścienny higrosterowany
      0
    • nawiewnik ścienny ciśnieniowy
      0
    • nawiewnik okienny higrosterowany
      0
    • nawiewnki okienny ciśnieniowy
      0

Recommended Posts

Witam.

Jestem w trakcie budowy mam już stan surowy zamknięty i wszystko przygotowane pod wentylację grawitacyjną.

Chciałbym wiedzieć jakie rodzaj nawiewników wybrać i i z jakim sterowaniem. Jednocześnie po długich namysłach i analizie ekonomicznej odrzuciłem już wentylację mechaniczną ponieważ mam już kanały wentylacyjne. Może lepiej wstrzymać się z nawiewnikami i zobaczyć jak będzie z wietrzeniem, mikrowentyalcją i pochłaniaczami wilgoci których mam zapas w domu.

Na razie myślałem o jednym ściennym nawiewniku w salonie a resztę zostawić do wietrzenia??

Edytowane przez kulibob

Witam.

Jestem w trakcie budowy mam już stan surowy zamknięty i wszystko przygotowane pod wentylację grawitacyjną.

Chciałbym wiedzieć jakie rodzaj nawiewników wybrać i i z jakim sterowaniem. Jednocześnie po długich namysłach i analizie ekonomicznej odrzuciłem już wentylację mechaniczną ponieważ mam już kanały wentylacyjne. Może lepiej wstrzymać się z nawiewnikami i zobaczyć jak będzie z wietrzeniem, mikrowentyalcją i pochłaniaczami wilgoci których mam zapas w domu.

Na razie myślałem o jednym ściennym nawiewniku w salonie a resztę zostawić do wietrzenia??

Po co izolacja na durszlaku? To jak uchylone drzwi lodówki.

Dr Jarosław Muller wentylacja Politechnika

We współczesnych domach nawiewni powinien na parterze mieć 9m na poddaszu 12m

Dr Jerzy Sowa politechnika Warszawska : Nie ma problemu wentylacji grawitacyjnej, bo nie ma takiej wentylacji.

Po co izolacja na durszlaku? To jak uchylone drzwi lodówki.

Dr Jarosław Muller wentylacja Politechnika

We współczesnych domach nawiewni powinien na parterze mieć 9m na poddaszu 12m

Dr Jerzy Sowa politechnika Warszawska : Nie ma problemu wentylacji grawitacyjnej, bo nie ma takiej wentylacji.

Czyli ma zarosnąć grzybem albo się udusić?? :)

Czyli ma zarosnąć grzybem albo się udusić?? :)

Właśnie tego radziłbym uniknąć. Nie wiem, dlaczego Pan chce tym grzybem zarosnąć. Wentylacja musi mieć stały, określony strumień, więc tylko mechaniczna. Najtaniej wyjdzie taka z odzyskiem ciepła - nawet poniżej 3000zł . Nawiewniki i kanały pionowe (iluzja wentylacji) będą droższe.

Kanały pionowe już są więc zrobienie WG to ok 1000zła przygotowanie WM z reku to 10-15-20 tyś.Więc niestety WM odpada.A rekuperator na siebie nie zarobi.

Nie trzeba od razu takiej drogiej. Najdroższa z kanałami wyłożonymi srebrem z dotykowym dużym wyświetlaczem to 11000 brutto

Najtańsze rekuperatory i kanały izolowane to maksymalnie 3000zł . A kanały pionowe jak są to bardzo dobrze, nie trzeba będzie kuć. Przy wianiu oknami ogrzewanie musi non stop pracować. Poza tym odzysk ciepła z wentylacji, pozwala na znacznie mniejszą moc grzewczą, więc i zakup ogrzewania będzie tańszy.

Kanały pionowe już są więc zrobienie WG to ok 1000zła przygotowanie WM z reku to 10-15-20 tyś.Więc niestety WM odpada.A rekuperator na siebie nie zarobi.
Wentylacja grawitacyjna nie działa w lecie, w zimie natomiast trzeba jej strumień hamować, bo wyziębia mieszkanie. Jak już masz kominy wentylacyjne, to może pomyśl o jakimś tanim GWC rurowym z wentylatorem nawiewnym? Koszt nie będzie duży, wentylacja z lekkim chłodem w lecie będzie, w zimie zaś nie będzie wiało bardzo zimnym.

Wentylacja grawitacyjna nie działa w lecie, w zimie natomiast trzeba jej strumień hamować, bo wyziębia mieszkanie. Jak już masz kominy wentylacyjne, to może pomyśl o jakimś tanim GWC rurowym z wentylatorem nawiewnym? Koszt nie będzie duży, wentylacja z lekkim chłodem w lecie będzie, w zimie zaś nie będzie wiało bardzo zimnym.

Muszę przyznać że ciekawy pomysł ile może kosztować GWC przy wykonaniu szpadlem na głębokości max 80cm bo głębiej wody gruntowe a pod wodą nie poprowadzę. W sumie wysokie wody gruntowe przy wymienniku rurowym to na plus szybka regeneracja żródra

Edytowane przez kulibob

Wiec tak wyszło że na GWC potrzebowałbym czerpnię, 50-60m rury PVC fi160, filtr, wentylator i rozdzielacz.

Jaki to musiał by być wentylator?? prosiłbym o jakiś przykład z alegro. musiał bym mieć 5 kanałów nawiewnych wywiewy to grawitacja jednak chciał bym rozłożyć już na przyszłość 3 wywiewne.

Jakiej średnicy powinny być to przewody preferował bym PE-flex