Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CWU jak ogrzewać latem i jaki bojler

kulibob

Recommended Posts

Wtam jestem w trakcie budowy ogrzewanie na 90% to będzie ekogroszek. Prosiłbym tutaj nie wnikać rodzaj ogrzewania domu jednak w samo CWU w okresie letnim.

Obecnie mieszkam w domu i mam bardzo małe zużycie ciepłej wody ok 60-70 litrów dziennie czyli ok 2m3/mc

1Chciałbym wiedzieć jaki duży bojler dobrać?? czy taki na styk czy taki z dużym zapasem. Podejrzewam że to zależy od wybrania podgrzewacza latem.

co wybrać do podgrzania latem:

kocioł na ekogroszek w trybie letnim jednaka przy tak małym zużyciu wody to praktycznie tylko podtrzymanie będzie??

czy używać grzałki elektrycznej??

czy po prostu 1-2 razy dziennie spalić jakiś większy patyk na ruszcie awaryjnym??

Kiedyś rozważałem jeszcze PC do CWU ale przy okazji innego wątku wybito mi to z głowy

Może jakieś inne pomysły.

• Odpowiedzi 147
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Trzeba by jeszcze wiedzieć jaką temperaturę ma dostarczana Ci obecnie CWU. Bo te 2m3 miesięcznie jakoś mi nie pasują. Może ta woda jest jakaś naprawdę bardzo gorąca? Może jak odkręcisz samą ciepłą to leci jakiś ukrop?

Woda nie jest jakaś strasz nie gorąca ale i tak mieszać trzeba z chłodną. Dla porównania średnie zużycie ciepłej ok 2m3 na mc zużycie zimnej 3,4 na mc. Więc wskazania są ok. a proporcje raczej nie wskazują na to że mieszam wodę w stosunku 1:1. Trzymałem termometr rtęciowy nad bieżącą wodą i pokazał trochę ponad 50*C

Nie wiem jak masz rozprowadzone punkty poboru wody ale przy takim jej zużyciu możesz się zastanowić nad przejściem na lato na małą termę (50-60l) z grzałką sterowaną zegarem. np. grzaną rano i wieczorem. Przy usystematyzowanym trybie życia powinno się to sprawdzić. W okresie grzewczym bojler 140-160l . Za mały zbiornik będzie destabilizował pracę kotła przy większym poborze CWU.

Może Ci to coś podpowie, nie wiem, sam ocenisz. Ja mam ogrzewanie gazowe i zbiornik 160l (rodzina 2+1). Uważam po przeszło 0,5r. użytkowania, że mógłbym mieć spokojnie mniejszy zbiornik - maks. 120l, a raczej jeszcze mniej. Zużywany średnio niecałe 6m3 wody/m-c, ile jest w tym "ciepłej" nie potrafię ocenić. Ale nawet, gdy kąpiemy się jeden po drugim w wannie, to nie zdarzyło się, żeby zabrakło ciepłej wody. Reasumując moim zdaniem, nie ma najmniejszego sensu przewymiarowywać zbiornika

Proponuje zasobnik 80L (np Biawarowski - pięc lat gwarancji) z grzałką el., procujący w drugiej taryfie - czyli:w tygodniu pomiędzy 22.00 a 6.00 masz tani prąd + od 13.00 do 15.00, a weekend zaczyna się od 22.00 w piętek do 6.00 w poniedziałek (także tania taryfa). Ustaw temperaturę na na ok. 65-60°C + zawór mieszający ESEBE do wody użytkowej na wyjściu i masz wody pod dostatkiem na cały dzień, przy wzroście rachunku elektrycznego rzędu kilkudziesięciu złotych/msc. Koszt inwestycji ok 600-700zł + robocizna i masz spokój na cały okres poza sezonem grzewczym.

Boiler 150litrów z grzałką 2kW ustawiony na 2,5 godziny na dobę. 2 godziny wieczorem, 0,5 godziny rano. Sterowane włącznikiem czasowym, taryfa G11. Działało od początku czerwca do końca sierpnia. Teraz przepalam w kotle drewnem raz na dwa dni.

Czy jesteście w stanie porównać koszt węgla i prądu na boilerze?

Właśnie myślałem o podobnym rozwiązaniu i grzałka byłaby do przeżycia bo za jakiś czas myślę o fotowoltaice tak z 3kWp.

Tak przy okazji to czy możecie mi powiedzieć jaką łączną moc elektryczną ma kocioł,sterownik i wszystkie pompki i mieszalniki. Potrzebuję tej informacji aby dobrać przetwornicę jak zasilanie awaryjne.??

Czy jesteście w stanie porównać koszt węgla i prądu na boilerze?

Właśnie myślałem o podobnym rozwiązaniu i grzałka byłaby do przeżycia bo za jakiś czas myślę o fotowoltaice tak z 3kWp.

Tak przy okazji to czy możecie mi powiedzieć jaką łączną moc elektryczną ma kocioł,sterownik i wszystkie pompki i mieszalniki. Potrzebuję tej informacji aby dobrać przetwornicę jak zasilanie awaryjne.??

Jak dobrze popatrzysz na forum to jest dużo informacji na ten temat. Grzałką wychodzi około 100 zł miesiecznie. Z węgla wyjdzie podobnie ale podejrzewam że będziesz miał więcej ciepłej wody do dyspozycji niż z grzałki.

Odnośnie zasilania kotła i reszty fajansu to u mnie :

kocioł + sterownik 70 W

pompki 1x50W + 2x30W

Wychodzi okolo 180W czyli nie mało. W zasadzie zastanawiałem się czy nie zainwestować w pompy energooszczędne.

Wtam jestem w trakcie budowy ogrzewanie na 90% to będzie ekogroszek. Prosiłbym tutaj nie wnikać rodzaj ogrzewania domu jednak w samo CWU w okresie letnim.

Może jakieś inne pomysły.

Przecież już chyba nawet Ci pisałem ;-)

Ja mam bojler 80L i mi starcza. Kocioł ma taką moc że nagrzanie w szybkim czasie nie jest dla niego problemem ...

Ja przez 4 lata grzałem wodę prądem w taniej taryfie (II) . Niestety do grzania prądem w II taryfie taki bojler jest za mały , ale przy maksymalnej dyscyplinie nam się udawało.

Kosztowało mnie to miesiecznie chyba 50-60zł , ale mieliśmy "smycz" w ilości ciepłej wody.

Zapewne "bez smyczy" koszty wyniosły by więcej , bo więcej wody by się zużyło ...

W tym sezonie grzeję kotłem. Wychodzi mi obecnie około 35-40zł za miesiąc , bez żadnych limitów i ograniczeń ...

Więc jak chcesz grzać prądem w II taryfie to kupuj bojler sądzę ze minimum 160L

Jak kotłem , to 80L styknie , bo kocioł i tak szybko nagrzeje wodę ...

Jak dobrze popatrzysz na forum to jest dużo informacji na ten temat. Grzałką wychodzi około 100 zł miesiecznie. Z węgla wyjdzie podobnie ale podejrzewam że będziesz miał więcej ciepłej wody do dyspozycji niż z grzałki.

Odnośnie zasilania kotła i reszty fajansu to u mnie :

kocioł + sterownik 70 W

pompki 1x50W + 2x30W

Wychodzi okolo 180W czyli nie mało. W zasadzie zastanawiałem się czy nie zainwestować w pompy energooszczędne.

U mnie obecnie spalanie opału około 1,4 kg na dobę.

Czas pracy podajnika 1s to 4 gr opału.

Dmuchawa też się nie napracuje , bo też nie działa cały czas i nie działa na max mocy

Czyli dziennie (24 godziny) opał jest podawany aż przez ponad 5 minut ....

Pompa energooszczędna bierze u mnie 6W

Zimą jak najbardziej CWU z kotła. Latem też możesz ponieważ podobno dla kotła lepiej jak pracuje cały czas. Pamiętaj że dobrze ustawiony kocioł na węgiel + dobrej jakości paliwo = czyste spalanie i mniej obsługi. Z takiego spalania to czasami ciężko dym z komina ujrzeć. Jeśli nie straszne Ci okresowe wyczyszczenie kotła i nasypanie węgla do podajnika to dobre rozwiązanie tak jak kolega Kaszpir007 napisał.

Gość Arturo72
Proponuje zasobnik 80L (np Biawarowski - pięc lat gwarancji) z grzałką el., procujący w drugiej taryfie - czyli:w tygodniu pomiędzy 22.00 a 6.00 masz tani prąd + od 13.00 do 15.00, a weekend zaczyna się od 22.00 w piętek do 6.00 w poniedziałek (także tania taryfa)..

Glupota,na pewno tak mały zasobnik nie nadaje się do grzania taryfowego chyba,że dla 1 osoby.

Masz przykład mądrego inaczej kaszpira z 80l zbiorniczkiem co to na cwu zużywa tyle ile kot naplakal a twierdzi ze przy grzaniu w II taryfie wody ciepłej mu brakowało czyli ewidentnie miał za mały zasobnik cwu do grzania taryfowego.

P.S.

Widzę, że kaszpir zmadrzal i już wie jaka jest różnica między grzaniem ciągłym a taryfowym :)

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72

Jeśli ma być cwu grzane taryfowo i ma to być dla całej rodziny to potrzeba zasobnika min.140l

Także kulibob,jesteś w punkcie wyjścia bo sluchales mądrych inaczej że do ekosyfu można pakować mniejszy zasobnik cwu. .. ;)

A zaraz zapodam Ci cytat użytkownika ekosyfu który po dwóch latach uzytkowania ekosyfu stwierdził ze grzanie prądem cwu wychodzi na to samo co grzanie ekosyfem.

Pompa ciepła tylko do cwu to idiotyzm i bezmyślność.

Ileż trzeba było pisania i narażania się zanim sam sprzedawca ekosyfu to potwierdził ;)

A wystarczyło wziąść kalkulator do ręki tak jak w przypadku ststemu grzewczego.

A jeszcze żeby było ciekawiej zapodam Twój własny cytat na temat grzania grzałka ;)

Bo śmieszą mnie tak bezdenne głupie posty inwestorów którzy nie mają zielonego pojęcia o czym piszą...

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72

Dla nie umiejących liczyć,że ekosyf jest drogi w eksploatacji.

Grzanie cwu wychodzi tyle co grzranie prądem.

Post poniższy od użytkownika ekosyfu,zwykłego a nie zausznika i naganiacza dla sprzedawców kotłów na ekosyf:

U mnie zasobnik wystarczał prawie na 2 miesiące i minimalnie wychodziło taniej grzanie CWU + podczymanie niż grzanie CWU prądem to piec chodzi 24h przez 365dni w roku.

I to w powyższym przypadku taryfya G11 a nie G12 to chyba nie ma pytań przez kumatych inwestorów ?

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
A jeszcze żeby było ciekawiej zapodam Twój własny cytat na temat grzania grzałka ;)

Bo śmieszą mnie tak bezdenne głupie posty inwestorów którzy nie mają zielonego pojęcia o czym piszą...

Łot jak wychodzi bezmyślość inwestorów chcących lub mających ekosyf:

Grzałka to strata pieniędzy. poto bym brał pompę żeby płacić 1/3 1/4 jak za prąd.

przy niskiej sprawności kotła przy samym grzaniu wody to czy nie lepiej było by w okresie letnim grzać CWU grzałką w bolerze??.

Rozdwojenie jaźni lub totalna bezmyślnosc i brak wiedzy na temat instrukcji obsługi kalkulatora ?

A może jakieś zboczenie lub nie douczenie intelektualne,że lepiej grzać grzałką przez 200 dni niż przez 3 dni ?

Edytowane przez Arturo72

Dla nie umiejących liczyć,że ekosyf jest drogi w eksploatacji.

Grzanie cwu wychodzi tyle co grzranie prądem.

Post poniższy od użytkownika ekosyfu,zwykłego a nie zausznika i naganiacza dla sprzedawców kotłów na ekosyf:

I to w powyższym przypadku taryfya G11 a nie G12 to chyba nie ma pytań przez kumatych inwestorów ?

Kilka postów wyżej napisałem że ekogroszkiem wychodzi TANIEJ niż prądem w II taryfie ,,,

Grzałem wodę 4 lata w drugiej taryfie , więc mogę coś powiedzieć i mi wychodziło około 60zł na miesiąc

I miałem OGRANICZONĄ ilośc wody. Gdybym miał większy bojler to zużyłbym wiecej wody , bo po prostu dlużej się bym kąpał ....

Przy grzaniu kotłem koszt za miesiąc około 35-40zł.

Plusy dodatkowe brak limitów i ograniczeń ilości wody (jak ma się mały bojler , dodatkowy plus że bojler 80L jest tańszy od 160l) + dodatkowy bardzo ważny jest to dużo zdrowsze dla kotła i jego trwałości ...\

Kocioł powinien działać NONSTOP.

To co piszesz do mega bzdura. Ja grzałem TYLKO i wyłączenie w II taryfie (programator czasowy) i kosztowało mnie to 60zł (grzanie prądem). Gdybym grzał w I taryfie to kosztowało by mnie to 120zł , czyli 3x drożej niż ekogroszkiem ...

Nie wprowadzaj ludzi w błąd ...

Glupota,na pewno tak mały zasobnik nie nadaje się do grzania taryfowego chyba,że dla 1 osoby.

Znów Arturo pudło z wymądrzaniem się. Po kiego czorta grzac większe ilości wody niż się potrzebuje MATEMATYKA z II klasy SP się kłania lub problemy z czytaniem treści ze zrozumienie, tak czy inaczej SP- nauczanie początkowe ;)

Wyraźnie jest napisana o jaka ilośc wody na dobę się rozchodzi.

Obecnie mieszkam w domu i mam bardzo małe zużycie ciepłej wody ok 60-70 litrów dziennie

Gość Arturo72
Kilka postów wyżej napisałem że ekogroszkiem wychodzi TANIEJ niż prądem w II taryfie ,,,Grzałem wodę 4 lata w drugiej taryfie , więc mogę coś powiedzieć i mi wychodziło około 60zł na miesiąc I miałem OGRANICZONĄ ilośc wody. Gdybym miał większy bojler to zużyłbym wiecej wody , bo po prostu dlużej się bym kąpał ....Przy grzaniu kotłem koszt za miesiąc około 35-40zł.Plusy dodatkowe brak limitów i ograniczeń ilości wody (jak ma się mały bojler , dodatkowy plus że bojler 80L jest tańszy od 160l) + dodatkowy bardzo ważny jest to dużo zdrowsze dla kotła i jego trwałości ...\Kocioł powinien działać NONSTOP.To co piszesz do mega bzdura. Ja grzałem TYLKO i wyłączenie w II taryfie (programator czasowy) i kosztowało mnie to 60zł (grzanie prądem). Gdybym grzał w I taryfie to kosztowało by mnie to 120zł , czyli 3x drożej niż ekogroszkiem ...Nie wprowadzaj ludzi w błąd ...
Kilka postów wyżej Maher czyli użytkownik ekosyfu a konkretnie RBR-a napisał, że grzanie cwu ekosystem jest MINIMALNIE tańsze niż prądem. Napisz mu żeby nie wprowadzał ludzi w błąd ;)