kulibob 18.09.2015 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 yyy ? Dodatkowo sezon zimowy co+cwu zamyka się do 1k PLN Nie lekka przesada ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 18.09.2015 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 (edytowane) Nie. 15cm grafit/30cm toprock/3szyby/WM+reku + ... kociołek = brak spalarni w salonie i ciepło w domu nie zależnie od taryfy. V strefa. Edytowane 18 Września 2015 przez adkwapniewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.09.2015 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 (edytowane) yyy ? Albo mieć kociołek z podajnikiem i fajnym sterownikiem który się sam pilnuje ... Dodatkowo sezon zimowy co+cwu zamyka się do 1k PLN I z czego sie tu cieszyć ? Propanem zamknalbyś się w 1,4 kzł, prądem 1,6. O pompie ciepła, typu Jula juz nawet nie napiszę.... Cieszyć to się może ten, co ci kocioł opchnął.... Edytowane 18 Września 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 18.09.2015 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 I z czego sie tu cieszyć ? Propanem zamknalbyś się w 1,4 kzł, prądem 1,6. O pompie ciepła, typu Jula juz nawet nie napiszę.... Cieszyć to się może ten, co ci kocioł opchnął.... Dokładnie tak,ludzie nie zdają sobie sprawy jak małe mogą być różnice w rachunkach między ekosyfem a bezobslugowymi i czystymi źródłami ciepła. W środowiskach wychowanych na smieciuchu pokutuje mit że gaz i prąd to drogie dziadostwo a najtuniej przeca wungiel A że różnica w rachunkach będzie mikroskopijna nie mogą pojąć bo nie mają pojęcia o nowych domach i ile faktycznie ich domy potrzebują energii do ogrzania. Czyli brak OZC wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 18.09.2015 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 (edytowane) I z czego sie tu cieszyć ? Propanem zamknalbyś się w 1,4 kzł, prądem 1,6. O pompie ciepła, typu Jula juz nawet nie napiszę.... Cieszyć to się może ten, co ci kocioł opchnął.... Gazu niet, juli nie było były chinki które trzeba było sprowadzać Kominka nie poważam a nie jestem tak odważny żeby jednego komina spalinowego w domu nie postawić - Póki można ... Prądem tylko w II taryfie to ~3200PLN Jest się z czego cieszyć Dokładnie tak,ludzie nie zdają sobie sprawy jak małe mogą być różnice w rachunkach między ekosyfem a bezobslugowymi i czystymi źródłami ciepła. W środowiskach wychowanych na smieciuchu pokutuje mit że gaz i prąd to drogie dziadostwo a najtuniej przeca wungiel A że różnica w rachunkach będzie mikroskopijna nie mogą pojąć bo nie mają pojęcia o nowych domach i ile faktycznie ich domy potrzebują energii do ogrzania. Czyli brak OZC wychodzi. Byłem blokersem ponad 20 lat (od urodzenia) Przecież dostałeś moje OZC - miałeś wykazać straszną "stratę kominową" - wykaż się i pokaż wyliczenia - ile przepłaciłem za sezon , ile przepłaciłem za kWh , nie będę Cię dręczył o MJ 1k PLN vs 3,2k PLN faktycznie "mikroskopijna" różnica i to w optymistycznym wariancie 0,29PLN za kWh Edytowane 18 Września 2015 przez adkwapniewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.09.2015 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 (edytowane) Gazu niet, juli nie było były chinki które trzeba było sprowadzać Kominka nie poważam a nie jestem tak odważny żeby jednego komina spalinowego w domu nie postawić - Póki można ... Prądem tylko w II taryfie to ~3200PLN Propan może mieć każdy. A jakoś trudno mi uwierzyć w ponad trzykrotnąróżnicę w kosztach miedzy węglem, miałem, czy czym tam, a prądem kotła, który nawet w 50% nie jest obciaźony Edytowane 18 Września 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 18.09.2015 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 Propan może mieć każdy. A jakoś trudno mi uwierzyć w czterokrorną niemal różnicę w kosztach miedzy węglem, miałem, czy czym tam, a prądem. To postaw sobie baniak koło domu - wolałbym "spawać" gruntówkę z lokalnym "chłodnikiem". Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 8358 kWh/rok Dolicza się CWU ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 18.09.2015 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 I znowu rozpierducha Arturo skoro już filozofujesz to wykombinowałem że na WM z reku teraz mnie nie stać. Ale tanio jestem wstanie wykonać GWC z rur PVC i przy pomocy sąsiada myślałem o rurze 50-60m fi 160do tego tylko wentylacja nawiewna, wywiewna grawitacja. Kanały wywiewne też się rozprowadzi tak na później jak dorobię się reku. Powiedz mi jak wentylator do tego dobrać i w jaki sposób kanały rozprowadzić potrzebuję 5 nawiewnych i 3 wywiewne. Średnice dobrać do tego wentylator itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.09.2015 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 yyy ? Albo mieć kociołek z podajnikiem i fajnym sterownikiem który się sam pilnuje ... taaaa... sam sobie opał przywozi , ładuje , czyści ... a cały napęd tego ustrojstwa to jest na prądzie od "sąsiada"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.09.2015 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 Prądem tylko w II taryfie to ~3200PLN 1k PLN vs 3,2k PLN faktycznie "mikroskopijna" różnica i to w optymistycznym wariancie 0,29PLN za kWh nie grzałeś tego budynku prądem więc ta wyliczanka jest " z czapy" wzięta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.09.2015 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 (edytowane) To postaw sobie baniak koło domu - wolałbym "spawać" gruntówkę z lokalnym "chłodnikiem". Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 8358 kWh/rok Dolicza się CWU ? Aaaaa, rozumiem, koszt prądu bierzesz z teoretycznego zapotrzebowania, a węgiel z praktycznego zużycia.... Przelicz sobie na prąd realnie zużytą ilośc węgla. Optymistycznie przy sprawności 85%, choć "obawiam się, że wątpię" Kto Ci to OZC robił ? Edytowane 18 Września 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 18.09.2015 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 czyli wyliczone zapotrzebowanie jest złe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.09.2015 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 Mozna wyliczyć, a można "wyliczyć"Dlatego pytam, czy to wynik z profesjonalnego OZC, czy świadectwa z Allegro, za 80 złotych. I można jeszcze jakieś zmiany w trakcie realizacji poczynić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.09.2015 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 (edytowane) Mozna wyliczyć, a można "wyliczyć" Dlatego pytam, czy to wynik z profesjonalnego OZC, czy świadectwa z Allegro, za 80 złotych. A tobie kto wyliczał? cos mi sie wydaje ze to ta sama osoba wykonywała te obliczenia. Edytowane 18 Września 2015 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.09.2015 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 czyli wyliczone zapotrzebowanie jest złe ? Osobiscie wstrzymałbym sie z taką opinią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 18.09.2015 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 taaaa... sam sobie opał przywozi , ładuje , czyści ... a cały napęd tego ustrojstwa to jest na prądzie od "sąsiada"... Tyle pracy że już nie daję rady - wizytacja raz w tygodniu kotłowni na parę minut powoduje u mnie bezsenność Czyszczenie raz na miesiąc : dźwignia trzy razy + zgarnięcie z półek. Masakra nie grzałeś tego budynku prądem więc ta wyliczanka jest " z czapy" wzięta... Jednak lepsza od wyliczanki forumowego fizyka i matematyka a72 Opał jedynie sam wskakuje do kotłowni Aaaaa, rozumiem, koszt prądu bierzesz z teoretycznego zapotrzebowania, a węgiel z praktycznego zużycia.... Przelicz sobie na prąd realnie zużytą ilośc węgla. Optymistycznie przy sprawności 85%, choć "obawiam się, że wątpię" Kto Ci to OZC robił ? Asolt. 2000kg *23MJ/kg + ~200kg *25MJ-> ~14165kWh przy spr 100% Nawet gdyby przyjąć spr 50%, i tylko 2 taryfę 0,29PLN to i tak nie będzie "mikroskopijna" różnica. To (spr 50%) już nie jest możliwe żeby mój domek tymi "rencami" tak mało kWh zezarł - nie ma szans. V strefa. Dom nie osłonięty. Cwu też sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.09.2015 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 Nawet gdyby przyjąć spr 50%, i tylko 2 taryfę 0,29PLN to i tak nie będzie "mikroskopijna" różnica. Mała poprawka II taryfa dla G12w dla obszaru krakowskiego (bo taka jest ta konkretna lokalizacja) 1 kWh=26,6 gr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 18.09.2015 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 Osobiscie wstrzymałbym sie z taką opinią Podtrzymam tą opinie - bo im dłużej jestem na tym forum tym bardziej dochodzę do wniosku że tu każdy wylicza sobie to co mu akurat pasuje. I próbuje udowadniać SWOJĄ oczywistą oczywistość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 18.09.2015 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 (edytowane) @asolt Na fakturze mam : Energia elektryczna czynnapozaszczytowa : 0,18130 netto + Opłata dystr. zm. pozaszczytowa :0,05290 netto ->0,2342 PLN netto + vat -> 0,2880PLN / kWh ~0,29pln/kWh Tak , czy inaczej ? - tu się nie spieram być może czegoś nie wiem , do tego jeszcze "abonamenty" tak ? Podtrzymam tą opinie - bo im dłużej jestem na tym forum tym bardziej dochodzę do wniosku że tu każdy wylicza sobie to co mu akurat pasuje. I próbuje udowadniać SWOJĄ oczywistą oczywistość. Tak na prawdę mam to głęboko w d.... płacę ile płace Nie trawię ewangeli św pompki. Każdy może wybrać swoje źródło ciepła: pompka, pellet, prąd czy wungiel - jego decyzja i sprawa. Nie należy wyzywać od "mądrych inaczej" itd , szczególnie wtedy gdy samemu nie potrafi się przeliczyć MJ na kWh vide a72. Szkoda że tu nie ma modów z elektrody - w końcu byłby porządek. Edytowane 18 Września 2015 przez adkwapniewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.09.2015 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 @asolt Na fakturze mam : Energia elektryczna czynnapozaszczytowa : 0,18130 netto + Opłata dystr. zm. pozaszczytowa :0,05290 netto ->0,2342 PLN netto + vat -> 0,2880PLN / kWh ~0,29pln/kWh Tak , czy inaczej ? - tu się nie spieram być może czegoś nie wiem , do tego jeszcze "abonamenty" tak ? Tak na prawdę mam to głęboko w d.... płacę ile płace Nie trawię ewangeli św pompki. Każdy może wybrać swoje źródło ciepła; pompka, pellet, prąd czy wungiel - jego decyzja i sprawa. Nie należy wyzywać od "mądrych inaczej" itd , szczególnie wtedy gdy samemu nie potrafi się przeliczyć MJ na kWh vide a72. Szkoda że tu nie ma modów z elektrody - w końcu byłby pporządek. Taryfa G12w? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts