Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CWU jak ogrzewać latem i jaki bojler

kulibob

Recommended Posts

• Odpowiedzi 147
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podtrzymam tą opinie - bo im dłużej jestem na tym forum tym bardziej dochodzę do wniosku że tu każdy wylicza sobie to co mu akurat pasuje. I próbuje udowadniać SWOJĄ oczywistą oczywistość.

Akurat w przypadku fotohobby i adwapniewski ja wyliczałem. Moze znasz jakies przypadki gdzie moje obliczenia drastycznie odbiegają od rzeczywistosci, podaj przykład.

To ze kazdy sobie sam oblicza i na ogół są to obliczenia niezbyt dokładne szczegolnie te z ciepła własciwego nie oznacza ze wszystkie obliczenia są złe.

.

2000kg *23MJ/kg + ~200kg *25MJ-> ~14165kWh przy spr 100%

Nawet gdyby przyjąć spr 50%, i tylko 2 taryfę 0,29PLN to i tak nie będzie "mikroskopijna" różnica. To (spr 50%) już nie jest możliwe żeby mój domek tymi "rencami" tak mało kWh zezarł - nie ma szans. V strefa. Dom nie osłonięty. Cwu też sporo.

Noooo, jak Cię przy takiej sprawności 1kWh kosztuje 0.09 zł, to czapki z głów.... Aż trudno mi sobie wyobrazić, co byłoby przy pracy z mocą nominalna :)

Nie chodziło mi o twoje wyliczenia. Nie twierdze ze obliczenia są złe są bardzo dobre i potrzebne ale tutaj są interpretowane w zależności od potrzeb raz są złe raz dobre czasem trzeba przyjąć dane z ozc czasem trzeba węgiel przeliczyć na prąd - ważne żeby założony wcześniej wynik się zgadzał.

Noooo, jak Cię przy takiej sprawności 1kWh kosztuje 0.09 zł, to czapki z głów.... Aż trudno mi sobie wyobrazić, co byłoby przy pracy z mocą nominalna :)

Kocioł z podajnikiem potrafi równocześnie grzać cwu i dwa obiegi podłogówki wtedy kiedy trzeba , moc chwilowa a moc średnia to chyba różnica ?

Możesz opisać co się dzieje z kociołkiem kiedy pracuje na 30% mocy a co się dzieje kiedy pracuje na 80% ? Ja się na tym nie znam , jako użytkownik chętnie poczytam :)

Gość Arturo72
I znowu rozpierducha :( Arturo skoro już filozofujesz to wykombinowałem że na WM z reku teraz mnie nie stać. Ale tanio jestem wstanie wykonać GWC z rur PVC i przy pomocy sąsiada myślałem o rurze 50-60m fi 160do tego tylko wentylacja nawiewna, wywiewna grawitacja. Kanały wywiewne też się rozprowadzi tak na później jak dorobię się reku. Powiedz mi jak wentylator do tego dobrać i w jaki sposób kanały rozprowadzić potrzebuję 5 nawiewnych i 3 wywiewne. Średnice dobrać do tego wentylator itp.

Zaczynasz już myśleć i pisać po ludzku ;)

Bardzo dobra decyzja i reku nie będzie Ci potrzebny do szczęscia.

Zerknij na allegro,wentyle DC,wydajność ok.300m3/h.

jasiek będzie miał coś więcej do powiedzenia w tym zakresie bo kombinował w ten sposób.

Tak.

Dziwne bo koszt czesci sprzedazowej za 1 kWh brutto 20,02 gr + 0,065 gr

http://www.tauron.pl/Dom/Ceny-energii-i-taryfy/produkt-ekologiczny/Strony/produkt-ekologiczny.aspx

http://www.tauron.pl/SiteCollectionDocuments/TD/Taryfa_Dystrybucyjna.pdf str. 35

Edytowane przez asolt

Nie chodziło mi o twoje wyliczenia. Nie twierdze ze obliczenia są złe są bardzo dobre i potrzebne ale tutaj są interpretowane w zależności od potrzeb raz są złe raz dobre czasem trzeba przyjąć dane z ozc czasem trzeba węgiel przeliczyć na prąd - ważne żeby założony wcześniej wynik się zgadzał.

OZC nigdy nie obejmuje nosników energii, to tylko i az parametry cieplne budynku. Przeliczanie zuzycia (nie zapotrzebowania) to juz audyt energetyczny i znowu sie kłania ciepłowłasciwe ktore super wylicza czas zwrotu ulepszen termomodernizacyjnych. Kazdy liczy jak mu pasuje i z tym sie zgadzam.

Gość Arturo72

Nie mogą być inaczej interpretowane takimi jakimi są.

Jest to strata energii przez dom jaką trzeba uzupełnić i to jest najważniejsze.

I teraz w zależności od kosztu jednostki energii jakiegoś źródła ciepła rachunki za ogrzewanie będą niższe lub wyższe.

Gość Arturo72
Ok odpuszczam wszyscy dobrze wiemy o co mi chodziło wiec daruję sobie dyskusję na ten temat. Wrzućcie trochę luzu bo na tym forum to już zostało tylko kilka osób które dyskutują między sobą i nic z tego nie wynika. A na innych forach miło przyjemnie i ludzie tam chętnie zaglądają.

Bo podstawą przy ogrzewaniu jest właśnie wiedza na temat ilości energii jaką trzeba dostarczyć domowi a wtedy i tutaj by się dyskutowalo miło i przyjemnie.

A jak widać kilku pieniaczy bez jakiejkolwiek wiedzy w tym zakresie jw.zaczyna medrkowac i wymyślać Bóg wie jakie historię.

Będzie podstawa do dyskusji czyli wyniki z OZC będzie rzeczowa dyskusja co wybrać i dlaczego.

A forum to nie tylko tych kilku pieniaczy ale i setki jak nie tysiące inwestorów czytających takie tematy jeszcze zanim zaczęli budować i dobrze jest żeby wiedzieli,że właśnie na tym etapie czyli jeszcze przed budową powinny zapadac decyzje na temat ważnych tematów czyli i ogrzewanie i wentylacja wtedy będzie i tanio w eksploatacji i tanio w inwestycji i to bez zasyfiania sobie domu i powietrza węglem czy dymem z komina.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Taaaaa będziecie sami siebie uświadamiać. ;) w dalszym ciagu.

A czemu sami siebie ? Ja zanim podjąłem decyzję o budowie śledziłem forum od dwóch lat przed budową lykajac wiedzę w każdej dziedzinie budowy od fundamentow po wykończenie.

Data przybycia na forum 2009, data wbicia pierwszej łopaty pod budowe 2011.

Sądzę, ze jest wielu podobnych do mnie inwestorów dla których budowa to nie tylko dach nad głową i syf w środku i z komina.

Pulawiak pochwalisz się jak u ciebie było z budową?

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72

Dlaczego ma mi nie pasować ?

Właśnie to pokazuje jak ekosyf jest nie zasadny w nowych domach.

Zapotrzebowanie adkwapniewskiego to 8300kWh czyli grzejac prądem przy 0,30zl za ogrzewanie zaplacilby ok.2500zl i to w V strefie przy inwestycji 2,5tys.zl a grzejac ekosyfem a nie jakimś pyłem czy miałem czy mulem lub innym badziewiem połowę z tego czyli 1250zl ale przy inwestycji nie 2,5tys.zł a min.25tys.zł bo nie każdy ma naturalnie powstała kotłownię wynikającą z pochylu terenu.

Druga sprawa,ze jako blokman adkwapniewski musiał za swoje M płacić za samo ogrzewanie ok.2000zl na rok czyli budując dom o powierzchni 3 takich mieszkań być może myślał ze będzie płacił 3x tyle za ogrzewanie a tu zdziwko.Grzejac prądem za dom placilby niewiele więcej niż za mieszkanie.

Są dziwni ludziska ;)

Edytowane przez Arturo72

Dlaczego ma mi nie pasować ?

Właśnie to pokazuje jak ekosyf jest nie zasadny w nowych domach.

Zapotrzebowanie adkwapniewskiego to 8300kWh czyli grzejac prądem przy 0,30zl za ogrzewanie zaplacilby ok.2500zl i to w V strefie przy inwestycji 2,5tys.zl a grzejac ekosyfem a nie jakimś pyłem czy miałem czy mulem lub innym badziewiem połowę z tego czyli 1250zl ale przy inwestycji nie 2,5tys.zł a min.25tys.zł bo nie każdy ma naturalnie powstała kotłownię wynikającą z pochylu terenu.

Druga sprawa,ze jako blokman adkwapniewski musiał za swoje M płacić za samo ogrzewanie ok.2000zl na rok czyli budując dom o powierzchni 3 takich mieszkań być może myślał ze będzie płacił 3x tyle za ogrzewanie a tu zdziwko.Grzejac prądem za dom placilby niewiele więcej niż za mieszkanie.

Są dziwni ludziska ;)

Manipulujesz znowu - jesteś bez honoru.

Zapłaciłem maks 1000PLN za CO i CWU

Dolicz do tych 8300kWh CWU i przelicz jeszcze raz.

Tobie to nie ma w co rękawicą dać.

Gość Arturo72
Manipulujesz znowu - jesteś bez honoru.

Zapłaciłem maks 1000PLN za CO i CWU

Dolicz do tych 8300kWh CWU i przelicz jeszcze raz.

Tobie to nie ma w co rękawicą dać.

Ale nie grzales ekosyfem tylko miałem czy innym badziewiem bo gdybyś grzal ekosyfem to jarecki wyliczył ze przy 85% sprawności koszt 1 kWh z ekosyfu to 0,15-0,16zl.Grzejesz z 85% sprawnością ?

Miał,mul,lajno w nowiuskim domu ?

Edytowane przez Arturo72

@kobra64

Przekręca , wykręca , mataczy , na normalnym forum miałby dożywotniego bana.

@kulibob

Jeśli będziesz miał kocioł - jeden sezon spróbuj grzać CWU kotłem latem - jeśli będzie uciążliwe , drogie ,męczące - zawsze grzałkę możesz wpakować do baniaka , zresztą grzałka to nie jest jakiś wielki wydatek i można od razu ją zapakować.

Jak kupisz suchą "odsiewkę" koszt kWh będzie śmieszny. Odsiewka bardziej przypomina groszko-miał jak muł.

Gość Arturo72

Jak kupisz suchą "odsiewkę" koszt kWh będzie śmieszny. Odsiewka bardziej przypomina groszko-miał jak muł.

No i wszystko w temacie ;)

Już Wam proponowałem jak zmniejszyć koszt 1kWh praktycznie do 0zł :)

Dla tych,którzy dopiero włączyli telewizory rozmawiamy o nowych domach i o inwestorach których stać na budowę domu zamiast mieszkać dalej w mieszkaniu ;)

No i wszystko w temacie ;)

Już Wam proponowałem jak zmniejszyć koszt 1kWh praktycznie do 0zł :)

Dla tych,którzy dopiero włączyli telewizory rozmawiamy o nowych domach i o inwestorach których stać na budowę domu zamiast mieszkać dalej w mieszkaniu ;)

Jaki Ty mądry ... ciepłomierz już zamontowałeś ? Podaj wyniki.

Podaj wyniki wyliczeń straty kominowej.

Podaj w jaki sposób zmierzyłeś te 0,15-0,16PLN za kWh z groszku i z jakiego , czym i na czym.

Jeśli nie ... to nie wyjdziesz z formy forumowego błazna.

Gość Arturo72
Jaki Ty mądry ... ciepłomierz już zamontowałeś ? Podaj wyniki.Podaj wyniki wyliczeń straty kominowej.Podaj w jaki sposób zmierzyłeś te 0,15-0,16PLN za kWh z groszku i z jakiego , czym i na czym.Jeśli nie ... to nie wyjdziesz z formy forumowego błazna.
Cieplomierz mi nie jest potrzebny,ja przyjmuje COP1 ;)

To nie ja wyliczalem po ile jest kWh z ekosyfu tylko zrobił to jarecki czyli producent kotłów na ekosyf na wątku RBR,nie chce mi się szukac teraz bo jestem w pracy ale jak wrócę do domu to nie omieszkam zapodac tego cytatu.

Ekosyf 72 zaśmieca każdy temat, bana dostaje i zaraz wraca. Nie wiadomo czemu nie ma go na stała. To jest ekspert bo dwa lata siedział ma forum, ekspert z koziej dupy trąba. Nie ma pojęcia o budowie, nie zajmuje się tym tylko czyta co mu pasuje i potem to powtarza. Dobrze ze chirurgiem nie stał się przez internet.