Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka wełna na ocieplenie poddasza

Miszcz Jaszczonb

Recommended Posts

Witam,

Planuję ocieplenie poddasza, zastanawiam się nad wełną. Mam krokwie o wysokości 15cm, czy wełna o grubości 15cm między krokwie będzie optymalna? Jaką wełnę polecacie cena/jakość? Robię sam i nie ukrywam, że koszty mają znaczenie. Na początku myślałem nad Uni Mata Isover 0.039, ale może jakaś inna?

Pozdrawiam

Edytowane przez Miszcz Jaszczonb

Zastanow sie nad welna o lambdzie przynajmniej 0,035. Juz organoleptycznie zobaczysz, ze jest duza roznica. Warto troche dolozyc. Pomysl tez o drugiej warstwie pod krokwie. Daj przynajmniej 5cm. Nie bedziesz zalowal. Teraz 25cm, to juz raczej minimum, a na obecnym poddaszu ukladamy 45cm ale do az takiej grubosci nie namawiam :rolleyes:

grubość zależy czym masz kryty dach. Jak folia to 15 jest OK, jak dechy to 12. Spójrz na URSĘ 0,32 lub Isowera 0,35. Obie kupisz w okolicach 20 zł za m2 za 15 cm grubości, URSA nawet chyba w okolicach 17 zł. URSA nie dawno miała jakiś problem ale podobno już wszystko jest OK.

Jeszcze zapytam bo nie chcę zakładać nowego tematu. Mam jętki na wysokości 3,55 m od posadzki, czy w takim razie lepiej będzie, jeśli podwieszę stelaż na długich prętach i wyłożę wełnę na nim, czy może lepiej zrobić wyżej zaraz pod jętkami?

Czy przez to, że sufit byłby pod jętkami to straty ciepła byłby większe z racji większej powierzchni pomieszczeń?

Nie ma potrzeby robic tak wysokich pomieszczen - chyba, ze lubisz.. Znam czlowieka ktory nie uwaza pomieszczen nizszych niz 3,20m :) Jesli nie potrzebujesz takiej wysokosci to opusc sufity na 2,5 - 2,6m. Do codziennego uzytku w zupelnosci wystarcza chyba, ze na Boze Narodzenie bedziesz wstawial choinke 3,5m - wtedy jak najbardziej wysokosc jest ok. A tak serio - po co ogrzewac tak wielkie pomieszczenia..szkoda kasy. Opusc na drutach i bedzie ok..

Dlatego pytam, domyślnie planowałem właśnie ok 2,6m, chciałem się upewnić czy ma to sens. Robiłem już suchą zabudowę, podwieszane sufity etc, ale przyznam, że na tak długich prętach sufitów nie podwieszałem :) , max to 20 cm a tu wyjdzie ok 90 cm . Tak czy siak dzięki raz jeszcze. Edytowane przez Miszcz Jaszczonb

Eee tego raczej bym się nie obawiał. Raz że do tych 15 cm raczej się nie rozpręży a jak już to membrana będzie w poziomie ale jej nie wybrzuszy w drugą stronę a zważywszy na fakt że wełna ma też tendencje do lekkiego zwisu to i lekki zwis membrany również będzie zachowany.

Wkręty ocynk, wymiar ok.

Na temat wełny, u siebie mam wełnę climowool df33 o lambdzie 0.33 w dwóch warstwach, 15cm i 15cm (krokwie 20cm)

Krokwie są mostkami termicznymi, co daje że damy miedzy krokwie 15 i a na stelaż 5? Drewno w porównaniu do wełny jest słabym izolatorem.

Wełny skalne są cięższe, zdarza się że klapią z czasem. Najlżejsze są wełny które są najzimniejsze (lambda) ale te trzeba sznurować i dać ich grubiej.

Może nowatorsko ale polecam 10cm miedzy krokwie i 15 na nie.

Masz membranę czy folie? Czym kryty dach?

PS. Wełna 15cm nigdy nie rozpręży się 15cm :no: Jeszcze takiej w reku nie miałem a w branży jestem prawie 8 lat.

Wkręty myślę, że dam nawet większe 8x80 z talerzykowym łbem TORX T40 konstrukcyjne, dla mnie to musi być solidnie. Wełnę najpewniej wezmę Climowool 15cm 0,039, na skosach będzie 2 x 15cm. Dach kryty blachą i jest membrana.

Poza tym, jak najpewniej zamocować pręt z oczkiem do więźby np do krokwi? lepiej z boku krokwi czy od dołu? pytam ponieważ wkręcając od dołu wydaje mi się to słabe, że mogłoby z czasem tego wkręta wyciągnąć a przykręcając do boku krokwi jest w pewnym sensie zaparcie na całej długości wkręta.

Jeszcze jedno pytanie, czy zamiast jak zawsze tradycyjnie podwieszając sufit na pojedynczych prętach do więźby, mógłbym zastosować po dwa wieszaki? tzn przykręcić pręty po obu stronach krokwi i po dwa wieszaki obrotowe? Wydaje mi się to bardzo solidnie, czy to może przesada?

Edytowane przez Miszcz Jaszczonb

Bez urazy ale Dla Ciebie ma być solidnie,a tak badziewiarsko to sobie wymyśliłeś .

Wkręty co o nich piszesz to ja na jednym mogę spokojnie robić bungy jumping,a ważę 116kg :)

wełna między krokwie za gruba.

No i solidna membrana pod blachą to już naprawdę solidnie.

Wydajesz kasę tam gdzie nie potrzeba,a tam gdzie warto zainwestować to już nie bardzo.