Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka wełna na ocieplenie poddasza

Miszcz Jaszczonb

Recommended Posts

Ja wiem, że wkręt wytrzyma (przypominam, że chodzi o podwieszenie sufitu do więźby a nie do betonowego stropu), tylko krokwie mam co 1m, więc tak samo będą rozstawione wieszaki, czy to nie za dużo? W największym pokoju o powierzchni 24,75 m2 będzie 30 wieszaków, poza tym muszę na nim jeszcze wyłożyć wełnę. Obliczyłem, że wykończony i ocieplony sufit w tym jednym pokoju to +/- 450 kg, razem ze wszystkimi pomieszczeniami to będzie ok 1 tony, pytanie czy więźba to wytrzyma.

I dlaczego kolega twierdzi, że 15 cm wełny między krokwie to za dużo? skoro 2 posty wyżej inny forumowicz twierdzi, że wełna nigdy nie rozpręży się do 15 cm.

Edytowane przez Miszcz Jaszczonb

Każdy system jest tyle wart ile jego najsłabsze ogniwo. Twoim najsłabszym ogniwem na pewno nie są wkręty. Rozstaw krokwi 70-90cm nie jest taki straszny. Przy rozstawie 1m zamiast wydawać kasę na większe wkręty pomyślał bym raczej o zagęszczeniu profili nośnych. Przy suficie wełny wcale nie musisz układać na stelażu, możesz ją spróbować podwiesić. Ulżysz w ten sposób konstrukcji. Pomyślał bym również o wełnie z lepszymi parametrami.

Dzięki za odpowiedź, co do profilów nośnych to będą co 40 cm, tak policzyłem od początku. Jeśli chodzi o profile główne to co 1 m, tak jak rozstawione są krokwie i 6 profilów głównych. Mogę jedynie jeszcze dołożyć jeden profil główny i po jeden wieszak więcej wzdłuż krokwi, do tej pory policzyłem rozstaw wieszaków na 1 m x 82 cm, skrajne wieszaki 21 cm od ściany, gdybym dołożył jeden profil główny to miałbym rozstaw wieszaków 1 m x 69 cm, skrajne wieszaki 19 cm od ścian. Tyle jeśli chodzi o pokój 552 cm x 452 cm, wychodzi 42 wieszaki.

Wolałbym np rozstaw 90 x 90 lub 80 x 80, ale nie da się.

Jeśli chodzi o profile główne to co 1 m, tak jak rozstawione są krokwie

Chcesz je dać wzdłuż krokwi? Moim zdaniem to błąd. Te profile miałem na myśli pisząc o ich zagęszczeniu. Z tego co pamiętam powinny być max co 80cm. Ja bym dał co 60. Reasumując było by 60*40. Ale lepiej niech wypowiedzą się fachowcy.

Tzn może źle mnie zrozumiałeś, albo ja się źle wyraziłem, wzdłuż krokwi dałbym po 7 wieszaków, pierwsze 19 cm od ściany a pozostałe co 69 cm. Profile główne chcę dać prostopadle do krokwi a nie wzdłuż krokwi. Wieszaki byłyby rozstawione 1 m x 69 cm. Profile nośne zamocowane łącznikami krzyżowymi do głównych co 40 cm.

Nie wiem czy mnie rozumiesz, ale wieszaki w jednej linii zamocowane do krokwi będą co 1 m, tak jak krokwie i nie da się gęściej a równolegle do krokwi co 69 cm i tutaj mogę jedynie dać więcej lub mniej wieszaków o to mi cały czas chodzi.

"........ przy całkowitym ciężarze zabudowy sufitu, tj. konstrukcji, izolacji i płyty, do 15 kg/m2 rozstaw wieszaków wynosi 1 m. Skomplikowany kształt i ciężka zabudowa wymagają odpowiednio większego zagęszczenia."

Tak mniej więcej powinno to wyglądać. Ale ponieważ planujesz cięższą zabudowę a wieszaków nie da się gęściej zrobić to zaproponowałem Ci abyś profile główne zrobił nieco gęściej. Myślę że te 69 wystarczy. Ale tak jak powiedziałem niech może zabierze głos fachowiec w tej dziedzinie.

Rozmierzasz profile pod płyty czy pod widzi misie ?

Jaką masz szerokość płyty papier-gips ?

Przyjacielu, przypominam, że cały czas mówimy o suficie krzyżowym dwupoziomowym, gdzie występują profile główne i nośne, nie pierwszy raz robię sufit podwieszany jeśli o to chodzi, tylko wcześniej nie robiłem do więźby i muszę to sobie wszystko dobrze rozłożyć i obliczyć. Tak to wiem z czym się to je, tutaj po prostu głośno myślę i jestem wdzięczny za wszystkie porady oraz krytykę.

Na betonowym stropie nie miałbym żadnego problemu, rozstawiłbym sobie wieszaki równomiernie zależnie od pomieszczenia, czy byłoby to 90x90 czy 75x75 według potrzeby, tutaj trzeba inaczej to obliczyć bo działać będą też inne siły niż grawitacja.

My tu gadu gadu o super wełnach, a tam ściana szczytowa w blasze prawie stoi ..

cóż to jest za moda - 99% budów .. walą te murzyska w samą blachę .. a później krzyk bo zimno pizga na poddaszu.

Kolejna sprawa muszą być dwie warstwy wełny mineralnej - w krokwie i pod krokwie, aby zakryć "mostki" termiczne

powstałe z krokwi. 5cm będzie za mało, 10cm to jest minimum.

Ale to już pewnie nie więcej - bo projekt był kłuso pewnie liczony, ale nie samą grubością się żyć da..

jeszcze błędy wyłuskać - chodzi o ciągłość izolacji, jeśli będzie brak ciągłości.

Można zapomnieć że 50cm wełny da idealny skutek...

Im grubiej tym każdy błąd będzie bardziej kontrastował ..