sylwekr 17.09.2015 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2015 Buduję mały dom (100m2), mam nadzieję, że dosyć energooszczędny, zobaczymy jak wyjdzie (jeszcze OZC nie liczone). Zastanawiam się intensywnie jak grzać. Pomysł na chwilę obecną bufor 800-1000l z grzałką z wężownicą do CWU podłaczony do podłogówki (100%). Założenie aby grzać w taniej taryfie. Szukam taniego rozwiązania, w którym nie ma się co popsuć lub ewentualne koszty naprawy niskie. Jednak jak koszty ogrzewania będą zbyt wysokie będę chciał bufor zasilać powietrzną pompą ciepła. Jednak wydaje mi się, że w takiej sytuacji utracę funkcję której bym nie chciał - chłodzenie pompą ciepła. Da się to tak zrobić aby jednocześnie używać buforu i jak bym chciał chłodzić pompą to będzie taka możliwość ? Da się to tak zrobić ? Nie wiem czy cały pomysł ma sens, będę wdzięczny za cenne uwagi, chętnie wysłucham. Może ktoś cos podobnego przerabiał podzieli się doświadczeniami. Nie chciał bym wydać na bufor i całą resztę jakiś pieniędzy, a za 2-3 lata jak bym chciał podłączyć pompę to wszystko wyrzucić i od nowa kotłownię robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 18.09.2015 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 Pompa ciepła i bufor ciepła to dwa wykluczające się oprzyrządowania.Pompa ciepła to urządzenie niskotemperaturowe,które największą sprawność ma przy jak najniższej temperaturze zasilania a bufor ciepła odwrotnie,żeby zgromadzić jak najwięcej ciepła z tańszej taryfy musi być grzać do jak najwyższej temperatury.Jak chcesz grzac prądem to jedyne najsensowniejsze rozwiązanie to kociołek elektryczny i podłogówka.Zechce Ci się pompy ciepła to odłączysz kociołek od podłogówki w wepniesz w niego pompę i wsio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 18.09.2015 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 Poszukaj rozwiązań SonnenHaus oraz SonnenEnergie Haus.Rozwiązania z buforem i np. grzałką jako awaryjne źródło ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts