Kominki Piotr Batura 20.09.2015 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Raczej wejście na Kaszubską górkę...Trzeba tylko być w miarę wytrawnym piechurem. Obudowa powinna być z dobrego izolatora, tak by się nie nagrzewała i nie kumulowała ciepła. Jakaś kratka z żaluzją wskazana, bo jak wyjdzie tak, że całe ciepło wyeksportujemy, będziesz marznąć przy kominku! Standardowo używane są płyty krzemianowe 3 cm. Daj może 4 -5 cm? Jeśli ciepło tylko do DGP (bez standardowych kratek dekompresyjnych), wkład raczej wysokiej klasy, z możliwością zabudowy bez kratek. Tak by z trwałością i gwarancją nie było na bakier. Komin tak jak zwykle doradzam. Stal nie zaszkodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkdarkman 20.09.2015 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Właśnie w kwestii komina mam dużo pytań Pisze Pan często o rurach ze standardowej blachy 0,6mm takich jak to kiedyś się do kuchni węglowych używało. Taka rura dana w komin da radę? Podłączenie do kominka 90*, czy jakieś skośne? Rura do samego dołu z jakimś odskraplaczem, czy tylko do kominka bez wyczystki (wtedy 90* nie może być z przyczyn technicznych). BTW do kotła CO na drewno wystarczy zwykły komin murowany, czy też wkład stalowy powinien być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 21.09.2015 04:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 (edytowane) Skąd wziąłeś informacje, że zalecam rury ze standardowej blachy?! Stal stopowa z gatunku 1.4404 najbardziej odpowiednia. Grubość od o,2 już może być...Trzeba tylko delikatnie się z nią obchodzić, to nie żona... Z wyczystką lub bez, zależy co Ci intuicja inżynierska podpowiada.... Edytowane 21 Września 2015 przez Kominki Piotr Batura dopisałem co nie co... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 21.09.2015 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Ścianka kolankowa ma 1,2m. Do tego wieniec, murłata, więc wyjdzie do skosu 1,6m przy ścianie pewnie. A sam skos na 1/3 szerokości pomieszczenia. Poza skosem projektowana wysokość 2,65. Dzieńdoberek . Jesteś wykształconym inżynierem który poradzi sobie z tymi w/w sprawami dwoma sprawami. .ps. Jestem "techniczny". Inżynier, do tego elektryk...... Chcę byś mi wytłumaczył skąd z wys. ścianki kolankowej 110 cm zrobi ci się 160 cm do skosu.To tak celem szkoleniowym może mało istotnym ale istotnym bo to ty o tym piszesz.Zawsze dziwi mnie i dziwić będzie podejście kogoś z planami w głowie gdy kominek ma być rekreacyjny ale ma być , będzie z funkcją dekoracyjną ale będzie trochę używany a trochę nieużywany , ma stać i koniec bo biblioteka i rodzina i to ma tworzyć całość i jeszcze , okazjonalne palenie i ewentualne wkomponowanie DGP na co w tym zwrócić okazję no ręce mi opadły .Kompletna bzdura kolego .Nie zgadzam się z tym i już , a to dobrze ktoś określił.Według mnie to K2 od strony północnej . Jeśli to ma być kominek jak wyżej opisałem to zrezygnuj z niego w ogóle.Ale hipotetycznie .Okres grzewczy typowy zimowy około 4 miesięcy.Zasiadasz w fotelu zakładasz brylki , wyciągasz np. Stephena Kinga i czytasz w rozpalonym kominku.To nawet w założeniu hipotetycznym rekreacyjny w twoim wypadku i opisie jak go sobie wyobrażasz , mija się z celem.Wiesz dlaczego tak piszę bo szukam alternatywy dla kominka albo go pozostawić- wymienić albo w to miejsce wstawić coś zupełnie innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkdarkman 21.09.2015 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Skąd wziąłeś informacje, że zalecam rury ze standardowej blachy?! Stal stopowa z gatunku 1.4404 najbardziej odpowiednia. Grubość od o,2 już może być...Trzeba tylko delikatnie się z nią obchodzić, to nie żona... Z wyczystką lub bez, zależy co Ci intuicja inżynierska podpowiada.... Intuicja intuicją, a kominiarz kominiarzem Żeby to miało sens ręce i nogi i żeby rzeczywiście rura była "samoczyszcząca", to powinna kończyć się w kominku, żeby sadza ładnie sobie szła do paleniska. Tyle, że zdaje się u nas obligatoryjnie musi mieć wyczystkę. Dobra, wiem już, że pora na zmianę koncepcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 21.09.2015 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Musi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkdarkman 21.09.2015 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Musi? Rozmawiałem z lokalnym kominiarzem, który akuratnie przegląd robił u wujków mojej małżonki (a ich dom, niedaleko naszej działki). Podrapał się w głowę i stwierdził, że to nie przejdzie. Szukałem w przepisach, ale tam jedynie jest o możliwości usuwania sadzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 21.09.2015 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Witam. Niktspecjalny,wyluzuj,to co dla nas amatorów ma najwyższy stopień trudności,fachowcy nie maja większych problemów Piotrze,a stal stopowa gatunku 1.4828 może być ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 21.09.2015 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Witam. Niktspecjalny,wyluzuj,to co dla nas amatorów ma najwyższy stopień trudności,fachowcy nie maja większych problemów Piotrze,a stal stopowa gatunku 1.4828 może być ? Pozdrawiam. W zasadzie każda stopowa daje radę przy drewnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 21.09.2015 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Rozmawiałem z lokalnym kominiarzem, który akuratnie przegląd robił u wujków mojej małżonki (a ich dom, niedaleko naszej działki). Podrapał się w głowę i stwierdził, że to nie przejdzie. Szukałem w przepisach, ale tam jedynie jest o możliwości usuwania sadzy. Jestem orędownikiem przeglądów kominiarskich, ich opieki nad elementami ogniowymi. Ale interesują mnie wyłącznie kominiarze, którzy nadążają za rozwojem branży i tacy, których można spotkać na szkoleniach. Chociaż raz w roku, a szkoleń nie brakuje... Nie ma rejonizacji. Możesz wziąć kominiarza bardziej rozgarniętego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 22.09.2015 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2015 Witam. Niktspecjalny,wyluzuj,to co dla nas amatorów ma najwyższy stopień trudności,fachowcy nie maja większych problemów Piotrze,a stal stopowa gatunku 1.4828 może być ? Pozdrawiam. Rozumiem to co mi chcesz przekazać i szanuję ale nieraz nie potrafię przetrawić ich bezustannych praw które zawsze mają się li tylko kręcić wokół nich. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkdarkman 22.09.2015 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2015 Jestem orędownikiem przeglądów kominiarskich, ich opieki nad elementami ogniowymi. Ale interesują mnie wyłącznie kominiarze, którzy nadążają za rozwojem branży i tacy, których można spotkać na szkoleniach. Chociaż raz w roku, a szkoleń nie brakuje... Nie ma rejonizacji. Możesz wziąć kominiarza bardziej rozgarniętego... I tu wracamy do tematu fachowości fachowców Jest grupa facetów z jakimiś papierami, uprawnieniami i innymi dziwostkami, a i tak klient musi oceniać, który się nada. Jeden stwierdzi, że nie można zastosować rozwiązania, które jest poprawne, drugi co gorsza dopuści rozwiązanie niepoprawne. Aż za dobrze ze swojej branży wiem jak to w praktyce działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 28.09.2015 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2015 I tu wracamy do tematu fachowości fachowców Jest grupa facetów z jakimiś papierami, uprawnieniami i innymi dziwostkami, a i tak klient musi oceniać, który się nada. Jeden stwierdzi, że nie można zastosować rozwiązania, które jest poprawne, drugi co gorsza dopuści rozwiązanie niepoprawne. Aż za dobrze ze swojej branży wiem jak to w praktyce działa. papiery można użyć w wiadomym miejscu...co do samego pomysłu, to niestety wszyscy doradzają dobrze, przy czym najdosadniej ujął to nikt. tylko potrzeba czasu , aż do Ciebie to "dotrze", w co nie wątpię jako osoba "techniczna" doskonale zapewne rozumiesz, że tzw. widzimisię stoi bardzo często w sprzeczności ze zdrowym rozsądkiem. to, ze da się wykonać kominek wg twoich założeń nie znaczy jeszcze, że będziesz z niego zadowolony. to, że w salonie nie ma komina w sytuacji gdy dom na razie jest na papierze nie jest żadnym argumentem, z reguły ludzie wolą mieć cieplej w salonie a spać w nieco chłodniejszej sypialni, u Ciebie po napaleniu zawsze sytuacja będzie odwrotna. jak ruszysz z budową prawdopodobnie szybko przekonasz się, że rozwiązania spektakularne, nietypowe i widzimisię szybko zastąpi zdrowy rozsądek, własny dom to przecież nie miejsce na eksperymenty przynajmniej budowlane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkdarkman 28.09.2015 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2015 Wiesz, ostatnie kilka postów to niejako uzupełnienie dyskusji, bo jakiś czas temu podsumowałem wątek tym zdaniem: Dobra, wiem już, że pora na zmianę koncepcji Wymysł się nie obronił, a ja buduję dom w którym mam mieszkać, a nie laboratorium testowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts