cuuube 18.09.2015 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 Witam wpadłem na chory pomysł , ale zacznę od początku... mam kocioł peletowy i spory zasobnik cwu z dwiema wężownicami , jedną mam wolną - tę od solarów(dużą) których nie założę na dachu... by nie biegać latem do piwnicy odpalać kotła celem nagrzania cwu i nie męczyć pieca przechodzeniem przez punkt rosy gdy zbytnio spadnie temperatura na kotle , co wiąże się z jego szybszym przerdzewieniem i wywaleniem na złom sporych pieniędzy , wpadłem na szalony pomysł zakupu używanego webasto 5,2kw (kocioł mam 15kw i chodzi na łańcuchu z mocą cirka 50% czyli 7,5kw) i podłączenie go do wężownicy jak do obiegu w silniku auta . zasobnik mam blisko okna więc rurkę spalinową wystawie bez problemu za okno , zbiornik paliwa/ropy to nie problem , zużycie na poziomie 0,6L/h nie powala a sterowanie takiego webasta odbywa się za pomocą zegara z 3 czasami pracy lub zdalnego pilota lub w wypasionej wersji via gsm w swoim aucie zamontowałem używane webasto 4,2kw i cieszę się nim zimą od 6 lat tyle , że w aucie jest w obiegu niecałe 5L płynu , a zasobnik jest sporo większy . koszt urządzenia od około 7 stówek za sprawne + aku czy to ma sens ??? proszę o odpowiedzi tylko mających naprawdę coś sensownego do powiedzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.09.2015 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 taniej prądem grzać a przy okazji bez korowodu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 20.09.2015 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 webasto 5KW spali paliwka za maks 2,6zł na godzine , ta sama grzałka elektryczna (ze wszystkimi opłatami stałymi , przesyłowymi etc ) zje również 5*około 0,55gr czyli jeśli nie więcej to przynajmniej tyle samo , a gdy prąd siądzie to cwu na aku takie webasto powinno obskoczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 20.09.2015 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Dobrze że akumulator ładuje się sam z atmosfery i później oddaje prąd w webasto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.09.2015 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 webasto 5KW spali paliwka za maks 2,6zł na godzine , ta sama grzałka elektryczna (ze wszystkimi opłatami stałymi , przesyłowymi etc ) zje również 5*około 0,55gr czyli jeśli nie więcej to przynajmniej tyle samo , a gdy prąd siądzie to cwu na aku takie webasto powinno obskoczyć Koszt II taryfy to ok 30 gr (z zaleznosci od regionu) x 5 kW to godzina kosztuje ok 1.5 zł. Jezeli ktos chce sie dobrze bawic przy webasto to nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 21.09.2015 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 (edytowane) No dobra, ale nie wszyscy mają G12 i mają po 30 gr. Btw co musiałbym zrobić aby przejsc na G12 ? Wymienić licznik ? Jakie to będą koszta ? Dodam jeszcze że mam instalacje trójfazową w garażu jeśli to istotne. Edytowane 21 Września 2015 przez lolson28 błąd :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.09.2015 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 No dobra, ale nie wszyscy mają G12 i mają po 30 gr. Btw co musiałbym zrobić aby przejsc na G12 ? Wymienić licznik ? Jakie to będą koszta ? Dodam jeszcze że mam instalacje trójfazową w garażu jeśli to istotne. Taryfę mozna zmienic raz do roku, koszta zerowe, nie liczac odwiedzin w biurze obsługi klienta dystrybutora. Nie istotne czy to instalacja trójfazowa czy jednofazowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 21.09.2015 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 No ale chyba coś musi zliczać ile zużyłem w nocy a ile w dzień ? Ile kosztuje ten licznik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.09.2015 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 No ale chyba coś musi zliczać ile zużyłem w nocy a ile w dzień ? Ile kosztuje ten licznik ? Licznik jest wymieniany bezpłatnie, licznik nie jest własnoscią odbiorcy a dystrybutora i to on dba o jego prawidłowe działanie, a w razie potrzeby wymienia na nowy. Dlatego tez płacimy opłaty stałe (abonamentowe). Jezeli chcesz sobie załozyc podlicznik na okreslone obwody to robisz to na własny koszt, a wskazania sa tylko dla twojej wiadomosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 21.09.2015 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 konkretnie i rzeczowo - dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts