Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Webasto do grzania CWU latem

cuuube

Recommended Posts

Witam

wpadłem na chory pomysł , ale zacznę od początku...

mam kocioł peletowy i spory zasobnik cwu z dwiema wężownicami , jedną mam wolną - tę od solarów(dużą) których nie założę na dachu... by nie biegać latem do piwnicy odpalać kotła celem nagrzania cwu i nie męczyć pieca przechodzeniem przez punkt rosy gdy zbytnio spadnie temperatura na kotle , co wiąże się z jego szybszym przerdzewieniem i wywaleniem na złom sporych pieniędzy , wpadłem na szalony pomysł zakupu używanego webasto 5,2kw (kocioł mam 15kw i chodzi na łańcuchu z mocą cirka 50% czyli 7,5kw) i podłączenie go do wężownicy jak do obiegu w silniku auta . zasobnik mam blisko okna więc rurkę spalinową wystawie bez problemu za okno , zbiornik paliwa/ropy to nie problem , zużycie na poziomie 0,6L/h nie powala a sterowanie takiego webasta odbywa się za pomocą zegara z 3 czasami pracy lub zdalnego pilota lub w wypasionej wersji via gsm

w swoim aucie zamontowałem używane webasto 4,2kw i cieszę się nim zimą od 6 lat tyle , że w aucie jest w obiegu niecałe 5L płynu , a zasobnik jest sporo większy . koszt urządzenia od około 7 stówek za sprawne + aku

czy to ma sens ???

proszę o odpowiedzi tylko mających naprawdę coś sensownego do powiedzenia

webasto 5KW spali paliwka za maks 2,6zł na godzine , ta sama grzałka elektryczna (ze wszystkimi opłatami stałymi , przesyłowymi etc ) zje również 5*około 0,55gr czyli jeśli nie więcej to przynajmniej tyle samo , a gdy prąd siądzie to cwu na aku takie webasto powinno obskoczyć

Koszt II taryfy to ok 30 gr (z zaleznosci od regionu) x 5 kW to godzina kosztuje ok 1.5 zł. Jezeli ktos chce sie dobrze bawic przy webasto to nie ma problemu.

No dobra, ale nie wszyscy mają G12 i mają po 30 gr. Btw co musiałbym zrobić aby przejsc na G12 ? Wymienić licznik ? Jakie to będą koszta ? Dodam jeszcze że mam instalacje trójfazową w garażu jeśli to istotne.

Taryfę mozna zmienic raz do roku, koszta zerowe, nie liczac odwiedzin w biurze obsługi klienta dystrybutora. Nie istotne czy to instalacja trójfazowa czy jednofazowa.

No ale chyba coś musi zliczać ile zużyłem w nocy a ile w dzień ? Ile kosztuje ten licznik ?

Licznik jest wymieniany bezpłatnie, licznik nie jest własnoscią odbiorcy a dystrybutora i to on dba o jego prawidłowe działanie, a w razie potrzeby wymienia na nowy.

Dlatego tez płacimy opłaty stałe (abonamentowe).

Jezeli chcesz sobie załozyc podlicznik na okreslone obwody to robisz to na własny koszt, a wskazania sa tylko dla twojej wiadomosci.