RYDZU 08.07.2004 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 Pytanie z gatunku chyba bardziej historycznych, ale z racji ostatnich wydarzeń na mojej budowie bardzo aktualne i nurtujące mnie. Jak budowano 100 lat temu studnie cembrowane (tak się mówi?) z cegły?Rozumiem jeszcze wykonanie płytkiej studni - powiedzmy 5-6 metrów.Ale jak wykonano takiego "potwora": http://rydze.internetdsl.pl/murator/067.jpg który ma głębokość około 20 metrów? Może ktoś z was wie?Miałem kilka koncepcji jak to robiona - jedna jest nawet dość logiczna, ale nie wiem czy zgodna z faktami. Chciałbym poznać wasze zdanie naten temat. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 08.07.2004 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 Rydzu.. to bardzo proste.... stawiasz 20 metrowy komin.. w wbijasz go w ziemie :D prawda że genialnie proste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 08.07.2004 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 Rydzu.. to bardzo proste.... stawiasz 20 metrowy komin.. w wbijasz go w ziemie :D prawda że genialnie proste Hehehehehehe :D:D:D:D:D:D:D Ale chyba nie to miałem na myśli O rany! Brzuch mnie rozbolał od śmiechu Gratuluję pomysłu Nr 1 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 08.07.2004 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 Myślę, że chyba łatwiej wymurować 20-metrowy komin i obsypać go ziemią dookoła... potem nalać wody... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MEDYK 09.07.2004 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 Podejrzewam że tak samo jak studnię z kręgów czyli najpierw murowali, a potem podkopywali i opuszczali. zaznaczam jeszcze raz że to domysł, ale chyba logiczny.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 09.07.2004 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 Rydzu tu bogu dziękuj, jeżęli jeszcze wylewek na parterze nie wykonałeś. Dziennik twój czytnołem i wiem, że ktoś Ci pod wycieraczką wspaniały SWC (Studniowy Wymiennik Ciepła) zrobił. Ty się nie pytaj, jak i dlaczego. Ty rury z PE w toto ładuj i bedziem miał przy - 30 nawiew +2 do domku, a przy +40 nawiew około + 10, tak na oko. Przyłączaj się w te pędy do tej wspaniałej klimatyzacji, która tobie jest z Góry dana. Hej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 09.07.2004 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 Wybacz PAnie Boże. (alem skrewił) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bio 10.07.2004 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2004 Nawet teraz są studniarze, którzy w zwartym gruncie (glina) kopią najpierw szyb, a dopiero potem opuszczają kręgi. Ryzykują zyciem, ale tak robią. I tak też wykonano studnię na zdjęciu. Wykopano szyb i obmurowano go. Dla bezpieczeństwa mógł być odeskowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BartekBartek1 09.06.2012 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2012 Proszę bardzo:http://www.youtube.com/watch?v=t2cvYbi-c-Q&list=UUqDyj_bNFOTYKJ2lwT8mYJg&index=2&feature=plcphttp://www.youtube.com/watch?v=W20vD2c6o4k&feature=related Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 10.06.2012 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 u nas jest studnia z kamienia, ma ok 15 metrów, tez sie zastanawiam jak to zrobili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 12.06.2012 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 Proszę bardzo: http://www.youtube.com/watch?v=t2cvYbi-c-Q&list=UUqDyj_bNFOTYKJ2lwT8mYJg&index=2&feature=plcp http://www.youtube.com/watch?v=W20vD2c6o4k&feature=related jak dla mnie : MISTRZ ŚWIATA! ile ta studnia miała? 10 metrów? 15? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amciek80 21.06.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 czy ktos wie po co wkladal te butelki plastikowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 22.06.2012 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 czy ktos wie po co wkladal te butelki plastikowe? Ja wiem wode do picia sobie tam kladl zeby mu sie nie szwedala pod nogami nie widziales na filmiku jak ja pil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarukk 30.05.2013 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 WitamMianowicie , studnie kopano w następujący sposób :W wybranym punkcie robiono z drewna (dębowego) okrog o wybranej średnicy , Na tym drewnie murowano cegłami do góry z cegieł okrąg o wysokości przypuścimy 150cm.Po tym wymurowaniu , do środka wchodziła jedna osoba z łopatą i kopała ziemie , a studnia samoczynnie siadała w dół.I tak do skutku .Jestem pewien w 100 % że tak było bo dostałem takie informacje od starszych ludzi , bo ich ojcowie i dziadkowie kopali takie studnie .Studnie 10m kopało się średnio od 1 miesiące do 2 miesięcy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemcio71 05.08.2014 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Witam Odgrzeję stary temat trochę. A jak wygląd kwestia materiałów budowlanych na takie cudeńko? Cegły i zaprawa w obecnych czasach styropianu i Super Glue? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 05.08.2014 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Przemcio: cegłę ręcznie formowaną kupisz bez pudła, przepis na zaprawę też się znajdzie, wykonawców na takie wynalazki też znam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts