PLFine 19.09.2015 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2015 Dzień dobry.Jestem osobą znającą się na budowie, ponieważ od lat pracuję na budowie - zajmuje sie wykonczeniami wnetrz..Tym razem przymierzam się do wykonania remontu starego domu z ogrodzeniem i ogrodem, który jest własnością mojej żony (i moją) , a który jest w rejestrze zabytków wraz z ogrodzeniem i starodrzewem. Remont będzie polegał na odtworzeniu części starego zabytkowego ogrodzenia (oraz otynkowaniu z zachowaniem starego szyku i podobnego koloru, uzupełnieniu albo wymianie dachówek na słupkach wg starego wzoru) Chcialbym również to ogrodzenie odkopać z obu stron i zaizolować pionowo , ponieważ w przeciwnym razie ciężko będzie uniknąć zawilgoceń, plam i odpadania tynków w przyszłości. Chciałbym też rozebrać dobudowany w latach 60 tych garaż z magazynem (dość spory) kryty blachą który znajduje się na tej samej działce i jest mi już niepotrzebny a jedynie szpeci ogród. Chciałbym też zlecic inwentaryzacje budynku. Podobno w przypadku obiektu, który znajduje się w rejestrze zabytków, nic nie robi sie na zgoszenia tylko na wszystko ma byc projekt budowlany?Jak wykonać projekt budowlany na izolacje murów ogrodzenia i na ich wytynkowanie? Jak wykonac projekt na rozbiorke magazynu?Jak rozpoczac formalnie te dzialania?Zglosic pismem do Konserwatora chcec wyburzenia obiektu i co dalej? Jesli konserwator moj wniosek zaopiniuje co dalej?Jak wyglada sprawa nadzoru konserwatorskiego ?Czy do zaizolowania scian ogrodzenia oraz ich wytynkowania mam prowadzic dziennik budowy ?Czy dziennik budowy prowadzi sie dla jednej roboty inny (np ogrodzenie) a dla rozbiorki magazynu i garazu inny dziennik ?Jak wyglada prowadzenie tego dziennika w praktyce ? Od czego zacząć? Wezwac inspektora budowy, przed rozbiorka magazynu , w trakcie i po ? Ile kosztuje taki nadzór i prowadzenie dziennika ?I co póżniej ? Jesli mam ten dziennik, garaz z magazynem rozebrany, ogrodzenie wytynkowane i zrobione i co?Co z tym dziennikiem? Gdzies to musze odebrac ? Ktos sprawdza jak to zrobilem czy jak ten magazynowy obiekt rozebralem ? Z gory dziekuje za pomoc i wyjasnienia.Pozdrawiam. Bart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts