Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolejność działań, remont, konserwator

PLFine

Recommended Posts

Dzień dobry.

Jestem osobą znającą się na budowie, ponieważ od lat pracuję na budowie - zajmuje sie wykonczeniami wnetrz..

Tym razem przymierzam się do wykonania remontu starego domu z ogrodzeniem i ogrodem, który jest własnością mojej żony (i moją) , a który jest w rejestrze zabytków wraz z ogrodzeniem i starodrzewem.

Remont będzie polegał na odtworzeniu części starego zabytkowego ogrodzenia (oraz otynkowaniu z zachowaniem starego szyku i podobnego koloru, uzupełnieniu albo wymianie dachówek na słupkach wg starego wzoru) Chcialbym również to ogrodzenie odkopać z obu stron i zaizolować pionowo , ponieważ w przeciwnym razie ciężko będzie uniknąć zawilgoceń, plam i odpadania tynków w przyszłości. Chciałbym też rozebrać dobudowany w latach 60 tych garaż z magazynem (dość spory) kryty blachą który znajduje się na tej samej działce i jest mi już niepotrzebny a jedynie szpeci ogród.

Chciałbym też zlecic inwentaryzacje budynku.

Podobno w przypadku obiektu, który znajduje się w rejestrze zabytków, nic nie robi sie na zgoszenia tylko na wszystko ma byc projekt budowlany?

Jak wykonać projekt budowlany na izolacje murów ogrodzenia i na ich wytynkowanie?

Jak wykonac projekt na rozbiorke magazynu?

Jak rozpoczac formalnie te dzialania?

Zglosic pismem do Konserwatora chcec wyburzenia obiektu i co dalej? Jesli konserwator moj wniosek zaopiniuje co dalej?

Jak wyglada sprawa nadzoru konserwatorskiego ?

Czy do zaizolowania scian ogrodzenia oraz ich wytynkowania mam prowadzic dziennik budowy ?

Czy dziennik budowy prowadzi sie dla jednej roboty inny (np ogrodzenie) a dla rozbiorki magazynu i garazu inny dziennik ?

Jak wyglada prowadzenie tego dziennika w praktyce ?

Od czego zacząć? Wezwac inspektora budowy, przed rozbiorka magazynu , w trakcie i po ?

Ile kosztuje taki nadzór i prowadzenie dziennika ?

I co póżniej ? Jesli mam ten dziennik, garaz z magazynem rozebrany, ogrodzenie wytynkowane i zrobione i co?

Co z tym dziennikiem? Gdzies to musze odebrac ? Ktos sprawdza jak to zrobilem czy jak ten magazynowy obiekt rozebralem ?

Z gory dziekuje za pomoc i wyjasnienia.

Pozdrawiam.

Bart.