kryspin4500 19.09.2015 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2015 Witam Serdecznie Jak to w życiu bywa, życie zawsze kładzie nam kłody pod nogi. Nie pozostało nic tylko przez nie przejść. Sytuacja wygląda tak że w lokalu rurę ściekową mam 2 cm pod podłogą i to przy jej wejściu do lokalu, a muszę podłączyć do niej 2 toalety, całą zmywalnie i parę zlewów/umywalek. Zastanawiałem się czy istnieje możliwość wybudowania całej instalacji w sposób normalny z spadem mniej więcej 3/4 cm na metrze i podłączeniu pompy przy wejściu do tej rury, Lepsze to niż montowanie pomp pod każdym z urządzeń wodno-kan Mam też możliwość obniżenia tej rury i zamontowania pompy w piwnicy od sąsiadki ( blok ), pozwala to na zachowanie miejsca jakie będę potrzebować na daną pompę, problem zaczyna się w tym, że to piwnica i może być zimno, dlatego mam też pytanie jak uchronić tą pompę przed minusową temp. Ocieplić ją ?? Problemem w oby dwóch sposobach może być sam fakt podłączenia pompy gdyż moja rura jest częściową podłączona z rurą od sąsiadów, dlatego zastanawiam się czy fakt ten nie spowoduje że będzie im to wybijało wszystko z zlewów. ( podłączenie to najzwyklejszy trójnik z żeliwa, tyle że jest praktycznie poziomo ). Rozwiązaniem tego problemu może być poprowadzenia nowej rury osobnej w miejscu starej i podpięcie się pod studzienkę w nowym miejscu, powiedzcie czy wiecie jak wygląda sytuacja z podłączeniem się nowej rury do studzienki ? Rozwiązaniem bez potrzeby użycia pompy może okazać się podłączenie kanalizy do zupełnie innej studzienki znajdującej się najbliżej lokalu o dość niskim położeniu, problemem w tym przypadku jest pozwolenie na budowę i rozpruwanie chodnika razem z ścianą co powoduje koszty. Trochę się rozpisałem ale jestem ciekaw waszych opinii i doświadczeń, jeśli znacie prawdopodobne koszty rozwiązań które wymieniłem będę bardzo wdzięczny za ich podanie. Z Uszanowaniem Kryspin Turek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 21.09.2015 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Sytuacja wygląda tak że w lokalu rurę ściekową mam 2 cm pod podłogą i to przy jej wejściu do lokalu, a muszę podłączyć do niej 2 toalety, całą zmywalnie i parę zlewów/umywalek. Zastanawiałem się czy istnieje możliwość wybudowania całej instalacji w sposób normalny z spadem mniej więcej 3/4 cm na metrze i podłączeniu pompy przy wejściu do tej rury, Trochę nie bardzo zrozumiałe - co rozumiesz przez wejście do rury? Mam też możliwość obniżenia tej rury i zamontowania pompy w piwnicy od sąsiadki ( blok ), Oczywiście, że takie rozwiązanie jest możliwe. Wiele firm produkuje szczelne zbiorniki z pompami, np.: http://www.jung-pumpen.de/pl/produkty/technika-domowa/przepompownia-do-sciekow-fekalnych/compli-500.html problem zaczyna się w tym, że to piwnica i może być zimno, dlatego mam też pytanie jak uchronić tą pompę przed minusową temp. Ocieplić ją ?? Pierwszy raz słyszę, żeby piwnica zamarzała. Czy aby na pewno?? Problemem w oby dwóch sposobach może być sam fakt podłączenia pompy gdyż moja rura jest częściową podłączona z rurą od sąsiadów, dlatego zastanawiam się czy fakt ten nie spowoduje że będzie im to wybijało wszystko z zlewów. ( podłączenie to najzwyklejszy trójnik z żeliwa, tyle że jest praktycznie poziomo ). Rozwiązaniem tego problemu może być poprowadzenia nowej rury osobnej w miejscu starej i podpięcie się pod studzienkę w nowym miejscu, powiedzcie czy wiecie jak wygląda sytuacja z podłączeniem się nowej rury do studzienki ? Osobne podłączenie do studzienki - zdecydowanie. Najpierw musisz obgadać sprawę w wodociągach. Być może przy okazji każą ci pozakładać separatory tłuszczu pod zlewami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts