Gość grend 20.09.2015 04:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 ... jak w temacie. Ktoś kiedykolwiek widział że komus odpadła izolacja nie kołkowana w domu jednorodzinnym ? W necie jak są zdjęci to sa takie sytuacje tylko w wieżowcach, więc jak to jest .... Wykonawcy którzy w zasadzie kołkują to tez się nie dziwię bo chcą mieć spokój, ale czy faktycznie to ma sens ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 20.09.2015 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 1. Producent systemu dociepleń chce mieć spokój bo nie wiadomo jaki Paprak będzie kładł jego klej.2. Wykonawca chce mieć spokój bo nie wiadomo jaki Paprak produkował klej którego używa. No i kołkują na potęgę. Przy dobrym kleju kołkowanie domu jednorodzinnego jest zbędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek188 20.09.2015 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Ja nie kołkowałem,kleiłem dobrym klejem po calosci płyty i jest git,próbowałem kilka płyt oderwać i nic,przedmówca ma racje kołkowanie to tzw.,,dupochron na błędy wykonawcze" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 20.09.2015 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 też jestem zdania że kołkowanie to takie dodatkowe zabezpieczenie na wypadek błędów wykonawców ( z pkt widzenia producenta) lub kiepskiej jakości kleju (z pkt widzenia wykonawców).Zrobiłem osobiście kilka prób oderwania styropianu przyklejonego na BK i wniosek jest taki że jeśli był użyty dobry klej a materiały łączone czyste ( nie ukurzone itp) to następuje rozerwanie struktury styropianu, więc wychodzi że kołkowanie w takiej sytuacji jest zbędne - przecież po czasie połączenie się nie osłabi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 20.09.2015 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Ciekawy temat bo właśnie nie chcę u siebie kołkować nie po to chcę ładować tyle kasy w styro 20cm grafit aby porobić mu pełno mostków, tym bardziej że dom parterówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 20.09.2015 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Ja też robiłem testy kleju do styro i przy dobrym kleju nie ma szans oderwać go od sciany nie niszcząc styro - z zastrzeżeniam ze klej był używany poniżej 25 stopni. Pytam tak z ciekawości i świętego spokoju - też nie będę kołkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 20.09.2015 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 (edytowane) Ciekawy temat bo właśnie nie chcę u siebie kołkować nie po to chcę ładować tyle kasy w styro 20cm grafit aby porobić mu pełno mostków, tym bardziej że dom parterówka. Dom mam zaizolowany 25 cm styro i zdecydowałem się na kołkowanie. Użyłem kołków plastykowych, termodyble i uwierz mi, że o mostkach nie ma mowy. Na potwierdzenie tego zleciłem termowizję, która potwierdziła ich brak. Edytowane 27 Września 2015 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 20.09.2015 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Dom mam zaizolowany 25 cm styro i zdecydowałem się na kołkowanie. Użyłem kołków platykowych, termodyble i uwież mi, że o mostkach nie ma mowy. Na potwierdzenie tego zleciłem termowizję, która potwierdziła ich brak. Masz może zdjęcia z tej termowizji ? (nie podważam tego że się pojawiły mostki, tylko jestem ciekaw jak taka ściana wygląda na zdjęciach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 20.09.2015 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Masz może zdjęcia z tej termowizji ? (nie podważam tego że się pojawiły mostki, tylko jestem ciekaw jak taka ściana wygląda na zdjęciach). W wątku o MOWO wrzuciłem parę zdjęć.... http://forum.muratordom.pl/showthread.php?224194-MOWO-montaż-okien-w-ociepleniu/page8&highlight=montaz+parapetow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 27.09.2015 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 Dom mam zaizolowany 25 cm styro i zdecydowałem się na kołkowanie. Użyłem kołków platykowych, termodyble i uwież mi, że o mostkach nie ma mowy. Na potwierdzenie tego zleciłem termowizję, która potwierdziła ich brak. Standardowe zaślepki styropianowe 16 lub 17mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 27.09.2015 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 Standardowe zaślepki styropianowe 16 lub 17mm? 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 27.09.2015 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 17 Dzięki, też takie zakupiłem...ale kołki takie http://allegro.pl/kolek-do-styropianu-z-trzpieniem-metalowym-300-mm-i5619590960.html i planuję jeszcze po wbiciu tego krótkiego trzpienia psiknąć pianką w środek kołka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts