nikeadam 20.09.2015 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Chciałbym, żeby mi ktoś doradził jaki kupić piec na Ekogroszek przy wymiarach domu 140 m2,z tego 25 m2 to garaż i kotłowania ( dom z poddaszem ). Chciałbym mieć na dole około 40 m2 ogrzewania podłogowego - reszta to będą kaloryfery. Proszę o nie pisanie mi o żadnych kolektorach, pompach, gazie itp. - gdyż po pierwsze nie mam zamiarubrać kredytu po to żeby być "eko" na siłę, a po drugie jestem przyzwyczajony do temp. około25 s/C w domu ( obecnie mam zwykły piec zasypowy firmy Per-Eko ). A jeżeli komuś to nie odpowiada to proszę nie spamować ( nie zarabiam jak "Warszawka" za bycieprzedstawicielem handlowym 5 tys. zł ). Dodatkowo w lokalizacji, w której będzie nowy dom nie ma gazu ( z resztą żyję bez niego i dzisiajwięc do szczęścia mi nie jest potrzebny - a nie będę też wspierał Pana Putina albo Szejków ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.09.2015 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Chciałbym, żeby mi ktoś doradził jaki kupić piec na Ekogroszek przy wymiarach domu 140 m2, z tego 25 m2 to garaż i kotłowania ( dom z poddaszem ). Obawiam sie ze nikt Ci nie doradzi, bo nikt nie jest wrózką, ani tez nie ma szklanej kuli w której byłoby widac wszystkie parametry tego domu (ocieplenie, okna wentylacja, itd.) Jezeli te dane chcesz zatrzymac dla siebie to skorzystaj z kalkulatora cieplowlasciwe.pl. Moze cos zdołasz oszacowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 20.09.2015 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Policz sobie zapotrzebowanie domu na ciepło i najważniejsze pytanie to jaka moc jest Ci potrzebna?U nas dom ~ 120m2 bez CWU to niecałe 5kW, jeśli Wasz jest nowy to pewnie max 10kW i to z CWU ale warto policzyć.Jeśli jesteś zdecydowany na kocioł z podajnikiem to szukaj palnika do spalania ekogroszku, miału, peletu itp...]Łatwiej w nich się pali byle jakim paliwem a i może kiedyś zechcesz przejść na inne.Szukaj dobrego sterownika chyba że chcesz zamieszkać w kotłowni...Zwracaj uwagę na łatwe czyszczenie kotła [według niektórych instrukcji co 2-3 tyg]To tyle wyczytałem a sami jeszcze nie kupiliśmy.Zastanawiamy się nad Ogniwo Eko+, Defro, Heiztechnik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts