Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki Piec Na Ekogroszek - dom 140 m2

nikeadam

Recommended Posts

Chciałbym, żeby mi ktoś doradził jaki kupić piec na Ekogroszek przy wymiarach domu 140 m2,

z tego 25 m2 to garaż i kotłowania ( dom z poddaszem ).

Chciałbym mieć na dole około 40 m2 ogrzewania podłogowego - reszta to będą kaloryfery.

Proszę o nie pisanie mi o żadnych kolektorach, pompach, gazie itp. - gdyż po pierwsze nie mam zamiaru

brać kredytu po to żeby być "eko" na siłę, a po drugie jestem przyzwyczajony do temp. około

25 s/C w domu ( obecnie mam zwykły piec zasypowy firmy Per-Eko ).

A jeżeli komuś to nie odpowiada to proszę nie spamować ( nie zarabiam jak "Warszawka" za bycie

przedstawicielem handlowym 5 tys. zł ).

Dodatkowo w lokalizacji, w której będzie nowy dom nie ma gazu ( z resztą żyję bez niego i dzisiaj

więc do szczęścia mi nie jest potrzebny - a nie będę też wspierał Pana Putina albo Szejków ).

Chciałbym, żeby mi ktoś doradził jaki kupić piec na Ekogroszek przy wymiarach domu 140 m2,

z tego 25 m2 to garaż i kotłowania ( dom z poddaszem ).

Obawiam sie ze nikt Ci nie doradzi, bo nikt nie jest wrózką, ani tez nie ma szklanej kuli w której byłoby widac wszystkie parametry tego domu (ocieplenie, okna wentylacja, itd.) Jezeli te dane chcesz zatrzymac dla siebie to skorzystaj z kalkulatora cieplowlasciwe.pl. Moze cos zdołasz oszacowac.

Policz sobie zapotrzebowanie domu na ciepło i najważniejsze pytanie to jaka moc jest Ci potrzebna?

U nas dom ~ 120m2 bez CWU to niecałe 5kW, jeśli Wasz jest nowy to pewnie max 10kW i to z CWU ale warto policzyć.

Jeśli jesteś zdecydowany na kocioł z podajnikiem to szukaj palnika do spalania ekogroszku, miału, peletu itp...]

Łatwiej w nich się pali byle jakim paliwem a i może kiedyś zechcesz przejść na inne.

Szukaj dobrego sterownika chyba że chcesz zamieszkać w kotłowni...

Zwracaj uwagę na łatwe czyszczenie kotła [według niektórych instrukcji co 2-3 tyg]

To tyle wyczytałem a sami jeszcze nie kupiliśmy.

Zastanawiamy się nad Ogniwo Eko+, Defro, Heiztechnik...