Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UPS do domu 3-fazowy

Recommended Posts

Zastanawiam się na zakupem UPS do domu najlepiej aby był 3 fazowy na wejściu i wyjściu. Czemu 3-fazowy wówczas można by go wpiąć bezpośrednio pod instalacje i wyprowadzić bezpośrednio do instalacji wówczas obsługiwał by cały dom. Poza tym czasami mam spadki napięcia i nie ma prądu 5sek-30min a sprzęt elektryczny nie lubi takich rzeczy. Raz zdarzyło się że nie było 17 godzin z powodu burzy.

Z tego co znalazłem to najmniejszy to 10kVA i cena takiego zaczynają się od 13tys. chodź są też takie same w cenie 28tys. Zakładam że co firma to firma urządzenie nie jest bezobsługowe co jakiś czas trzeba wymieniać baterie i pewnie jakieś transformator też pewnie.

Na co zwrócić uwagę przy takim urządzeniu i czy warto w takie coś iść? Czy ktoś coś takiego posiada i jakie opinie na temat takich urządzeń?

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niestety ceny dużych ups są wysokie. Zastanów się czy jest sens podtrzymywania całego domu. Moze skup się na jednofazowym i zasil nim jeden obwód w którym są newralgiczne urządzenia. Jeśli tracisz np. jedną fazę to możesz kupić przełącznik faz. Jak dla mnie wypasem w domu by było

1. z 3faz energetyki Przełącznik faz >> 1 faza

2. za przełącznikiem przełącznik sieć/agregat (1F)

3. Obwody zasilane z generatora + UPS na ciągłe zasilanie urządzeń.

Moje założenie było takie:

-zasilanie 3fazy z energetyki i tu daje przełącznik sieć/agregat

-za przełącznikiem wpinam UPS i potem leci wszystko dalej

Mam kilka wątpliwości czy do UPS można podłączać lodówki, zamrażalki, mikrofalówki itp. i czy on to wytrzyma?

Druga rzecz czy UPS można ładować agregatem? Z stąd przełącznik sieć/agregat

Instalacja jest cała rozbita ale przydałoby się podtrzymać lodówki, monitoring i trochę światła (szczególnie zimą)

Mam też agregat 3-fazowy Target moc nominalna prądnicy: 2,8KW/3000W ; 3,5KVA/3500VA. No ale żeby to podłączyć do instalacji muszę najpierw mieć zgodę energetyki i zanim to zrobię chciałbym coś wykombinować z tym UPS.

Agregat to ostateczność jak by już długo nie było prądu maksymalnie raz na 1 rok się zdarza. Ale krótkie spadki napięcia od kilku sekund od 30 minut zdarzając się średnio co drugi tydzień.

I jeszcze jedno pytanie duże UPS 10kVA-40kVA można kupić używane od 3-10tys. czy warto coś takiego kupować i wymienić tylko akumulatory?

Zadaje tyle pytań bo za bardzo firmy który by się zajmowały takim czymś na śląsku nie znalazłem najbliższe w Małopolsce.

UPS nie utrzyma Ci całego domu długo. Musiał byś kupić WIELKI UPS + mieć pokój z akumulatorami. Droga inwestycja w zakupie i eksplatacji. Czy jest sens zabezpieczać lodówki...? Kup mały ups do komputera. Zawsze możesz podpiąć jakąś lampę do ups. Kup zapas świeczek. Żona będzie zadowolona z romantycznej atmosfery. Najlepszy sposób na kobietę to wieczorem wyłączyć korki :) - porada z dawnych czasów od nauczyciele w liceum.

Sama lodówka i zamrażarka biorą około 60W na godzinę. A jeśli postoi 16 godzin bez prądu to wówczas bierze prądu jak smok :) Cały dom jest na prąd (brak gazu), do tego ogrzewanie i woda ciepła z ciepłowni (jeśli u mnie nie ma prądu to ciepłownia też nie chodzi). Jeśli chodzi o UPS patrzę bardziej w stronę małych dzieci jedno małe mam kolejne w planach. Prądu nie ma wtedy gdy się tego nie spodziewamy a takiemu maluchowi nie da się powiedzieć że nie ma wody i nie da się zagotować na jedzenie bo nie ma prądu.

Wiadomo taki UPS 10kVA przy obciążeniu 2000W wytrzyma 40 min. Ale tylko raz na 12 godzin muszę użyć czajnika aby zagotować wodę i dać ją do termosów. Oraz użycie podgrzewacza do jedzenie dla dzieci to jakieś 100W (3-4 godziny użyć). Aby reszta domu działa to średnio wychodzi mi 150W (lodówki, sprzęt w trybie gotowości, monitoring i kilka żarówek). Średnia by wyszła jakaś na godzinę około 300W i da to utrzymanie około 5 godzin na UPS.

Patrzę na to że gdy nie ma mnie w domu żona nie musi wyciągać agregatu zostawiać dzieci i bawić się w odpalanie i dolewanie paliwa.

A na noc gdy idziemy spać też by się przydał prąd wówczas agregat już by nie chodził ale można użyć światła aby przebrać i nakarmić dziecko.

Ale tylko raz na 12 godzin muszę użyć czajnika aby zagotować wodę i dać ją do termosów. Oraz użycie podgrzewacza do jedzenie dla dzieci to jakieś 100W (3-4 godziny użyć).

Ponieważ czasami umykają rozwiązania najprostsze, to przypomnę, że za mniej niż 100 PLN kupisz jednopalnikową kuchenkę turystyczną wraz z puszeczką gazu.

Starczy na kilka godzin gotowania. Tylko trzeba wiedzieć, gdzie się ją ma (w sensie, żeby żona pod Twoją nieobecność, nie musiała zostawiać potomka i lecieć po ciemku do garażu, bo tam, w szafce pod zapasowymi oponami rzeczona kuchenka leży).

I o ile UPS do podtrzymania lodówki, części elektroniki, oświetlenia itp jak najbardziej, to z podtrzymywania czajnika bym zrezygnował, na rzecz zaproponowanego wyżej rozwiązania.

Edytowane przez mturdus

Taką kuchenkę już mam :) Jeszcze zastanawiam się czy kominek nie nadawał by się do smażenia, pieczenia rzeczy i gotowania wody ;)

Przekonałeś mnie do twojego rozwiązania że UPS wystarczy 1-fazowy. Teraz tylko pytanie co wybrać znalazłem kilka firm ale są duże rozbieżności cenowe APC, EVER, EATON, Power Walker,.

Na co zwrócić przy wyborze o takich mocach 10kVA w UPS? Nie chciałbym aby zaraz po okresie gwarancji rozsypała się elektronika. A warto zaprzątać sobie głowę używanymi są już od 3tys. do tego nowe akumulatory można śmiało śmigać?

Uważam że kupowanie dużego UPS tylko w celu podgrzania wody jest skrajnie bezsensu. UPS służy do krótkiego podtrzymania w celu wyłączenia komputera, lub przeczekania na zalączenie się generatora. Ale kto bogatemu zabroni! Kuchenka turystyczna jest świetnym i prostym rozwiązaniem Twojego problemu.

Proponuję jeszcze się zastanowić, jaki sens ma podłączanie do UPS'a lodówki? Przeciętna lodówka wyłączona z zasilania, jeśli tylko nie będziemy jej otwierać zbyt często zacznie się rozmrażać dopiero po kilku godzinach. A ile czasu ją utrzyma UPS? 30 minut? Godzinę albo dwie, jeśli jest dobry (=drogi)?

Mam osobną lodówkę i zamrażarkę. Lodówka bierze na godzinę 25W zamrażarka 35W. Według mnie 60W to nie dużo na godzinę i nawet UPS 2000VA 1200W utrzyma to około spokojnie 12 godzin. Do tego doliczyć reszta rzeczy tu 30W, 20W, 100W i daje mi około na godzinę 300W. Chcę to utrzymać minimum 5 godzin a super by było 12h. Do UPS na pewno było by trzeba podłączyć jeszcze z 2-3 battery packs aby to osiągnąć. Lodówka bez prądu wytrzyma około do 4 godzin zamrażarka utrzyma mi się do max 18 godzin.

Po przemyśleniu sprawy i wysłuchania Waszej opinii doszedłem do szedłem do wniosku że nie ma sensu wpinać się do całej instalacji. Dlatego patrząc na instalacje chciałbym się wpiąć pod oświetlenie domu, sterowanie roletami i monitoringiem. Chciałbym zainstalować UPS 3000VA najlepiej APC bo słyszałem że reszta to jakieś udające UPS. Czy takie rozwiązanie jest warte już zastosowania. Do UPS wpiął bym dodatkowe battery packi żeby wydłużyć czas podtrzymania. Zastanawiam się tylko jak długo UPS będzie je ładować bo ze strony producenta nie da się nic dowiedzieć.

Pracowałem trochę w serwisie UPS-ów.

Bardzo droga zabawka... zakup, eksploatacja i serwisy.

Tak jak poprzednicy wspominali kup małą jednostkę i wydziel oddzielne obwody dla elektroniki [np. sterowanie kotłem, komputer itp.]

Jeśli obawiasz się dłuższych przerw to agregat ale też nie najgorszy.

Ja u siebie zrobiłem wydzielenie pod obwody komp. na etapie projektu i tam może w przyszłości podepnę małą jednostkę a oświetlenie coś na wzór jednostki baterii centralnej [oddzielne kable niskoprądowe do dodatkowych lamp ledowych w newralgicznych punktach jak klatka schodowa, salon itp... zasilane z zasilacza buforowego 12V]

Największa moc jaka jest potrzeba to 1500W w chwili kiedy rolety będą chodzić. Dlatego myślę o 3000VA bo zostaje mały zapas jak by co. Zasilacz buforowy 12V to mogę tylko zastosować do monitoringu, oświetlenie czy rolety muszę mieć pod 230V. Muszę wykorzystać to co mam w instalacji dlatego mogę podpiąć oświetlenie danego piętra i rolety z centralą.

Dlatego najpierw szukam kogoś kto ma UPS aby sprawdzić czy będzie działać, mam 2 agregaty Targed i Honda oba 3000Wat. Ewentualnie kupię sprzęt i go potem oddam 14dni na zwrot :) Myślę że na Hondzie powinno spokojnie chodzić tam jest dobry sinus.

Te 1500Wat potrzebuje góra przez 1 min. Do UPS myślałem aby kupić 1-2 moduły bateryjne. Aby jeszcze coś oświetlenie i monitoring działał.

To że sprzęt w zakupie jak i potem eksploatacji (wymiana baterii) nie jest taki tani to wiem. Na początku myślę aby kupić używane APC i puste moduły bateryjne i dokupić akumulatory (wiem co mam włożone za jakie pieniądze). I zobaczę jak to będzie sprawowało się w praktyce. Z APC jest ten plus że jest dużo sprzętu na aukcjach - najmniej awaryjne. Inne UPS szybko kończą swój żywot sam miałem 2 UPS (500VA i 750VA) innych firm 5 lat i do wyrzucenia (prędzej padły niż baterie).

APC 3000VA przy obciążeniu 1500W nowe akumulatory trzyma 22 minuty.