zaper13 26.09.2015 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2015 Też firma ok ale dużo mniej sprzętu używanego, modeli 3000 jest mało a o battery packach używanych można pomarzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaper13 27.09.2015 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 W praktyce zobaczę czy te rozwiązanie zda egzamin. Aktualnie zastanawiam się jakie kupić akumulatory do UPS i battery packa. Dotychczas mam złe wspomnienia z akumulatora we dwóch UPS miałem Yuasa i w każdym po 3,5 i 4 latach poleciał akumulator a temperatura wewnątrz wynosiła około 24 stopni więc wszystko w normie. Yuasa to drogie akumulatory więc go nie biorę pod uwagę złe wspomnienia. Z opinii ludzi wychodzi że CSB jak piszą tak wytrzymują 5 lub 8 lat ale taki CSB to cena 90zł. W rachubę wchodzi Europower za 70zł lub LEAFTRON LTX o żywotności 6-9lat cena 65zł. A może lepiej kupić MW Power lub Talvico za 35zł i wymienić je za 3 lata. Czy ktoś może się podzielić swoimi spostrzeżeniami na temat akumulatorów do UPS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommik67 27.09.2015 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 Coś tu nie doczytałeś. Jeśli UPS ma działać 22 min przy obciążeniu 1500 W, to jaką bateria musi to być? Przy takim obciążeniu prąd z akumulatora 12 V wynosi ok 140A i to zakładając bardzo niskie straty na inwerterze. Te bateryjki, które bierzesz pod uwagę prawdopodobnie nie przeżyją pierwszego pełnego obciążenia. Teraz na zdrowy rozum. Rozrusznik w samochodzie pobiera podobną moc. Jest uruchamiany zaledwie na kilka sekund. Piszesz że moc 1,5kW będziesz potrzebował przez ok 1min. Pokręć rozrusznikem przez 1 min przy odłączonym zapłonie i sprawdź jaką temperaturę będzie miał akumulator.Na twoim miejscu bardziej bym zainteresował się przetwornicami off grid stosowanymi przy instalacjach solarnych i akumulatorami agm, ale to już duże koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaper13 27.09.2015 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 APC podaje że przy 3000VA wytrzymuje 22 min przy 1500W i jest tam zainstalowane 16x12V-5Ah to daje łączne 80Ah. Każdy kolejny battery pack to 32x12V-5Ah - daje 160Ah. Czyli najlepiej zakupić akumulator CSB lub Yuasa bo to podobno najlepsze akumulatory. Taki CSB wzmocniony 8lat ma nawet 5,8Ah co dało by łącznie w samym UPS 93Ah a na battery packu 185Ah. Na początek chciałem UPS i 1 battery pack dało by to około 240Ah lub przy CSB 278Ah. Producent podaje że przy UPS + 1 pack przy 1,5kW daje 81 minut. Taki zestaw używany UPS to koszt 800zł, battery pack 700zł i 48xbaterii CSB AGM koszt od 3500-4500zł. Daje łącznie około 5000-6000zł. Tak na szybko co znalazłem nowa przetwornica to koszt koło 2000-3000zł i moc 2000W. Do tego akumulator np. 65Ah AGM 550zł-800zł (łącznie 260Ah) koszt 4 akumulatorów to 2200-3200zł. Cena końcowa to 4400-6200zł. Pieniądze wychodzą bardzo podobne i moce też takie same, a co lepiej będzie się sprawowało ciężko mi powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkdarkman 27.09.2015 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 Coś tu nie doczytałeś. Jeśli UPS ma działać 22 min przy obciążeniu 1500 W, to jaką bateria musi to być? Przy takim obciążeniu prąd z akumulatora 12 V wynosi ok 140A i to zakładając bardzo niskie straty na inwerterze. Te bateryjki, które bierzesz pod uwagę prawdopodobnie nie przeżyją pierwszego pełnego obciążenia. Teraz na zdrowy rozum. Rozrusznik w samochodzie pobiera podobną moc. Jest uruchamiany zaledwie na kilka sekund. Piszesz że moc 1,5kW będziesz potrzebował przez ok 1min. Pokręć rozrusznikem przez 1 min przy odłączonym zapłonie i sprawdź jaką temperaturę będzie miał akumulator. Na twoim miejscu bardziej bym zainteresował się przetwornicami off grid stosowanymi przy instalacjach solarnych i akumulatorami agm, ale to już duże koszty. Zupełnie nie wiesz o czym piszesz. Akumulatory w takich UPSach są połączone szeregowo-równolegle. Zazwyczaj 2x4akumulatory. Czyli napięcie baterii akumulatorów wynosi 48V, a obciążenie rozkłada się na dwie baterie. Czyli w tym przypadku 32A na 2 baterie po 4 akumulatory, daje nam 16A na baterie. APC podaje że przy 3000VA wytrzymuje 22 min przy 1500W i jest tam zainstalowane 16x12V-5Ah to daje łączne 80Ah. Każdy kolejny battery pack to 32x12V-5Ah - daje 160Ah. Czyli najlepiej zakupić akumulator CSB lub Yuasa bo to podobno najlepsze akumulatory. Taki CSB wzmocniony 8lat ma nawet 5,8Ah co dało by łącznie w samym UPS 93Ah a na battery packu 185Ah. Na początek chciałem UPS i 1 battery pack dało by to około 240Ah lub przy CSB 278Ah. Producent podaje że przy UPS + 1 pack przy 1,5kW daje 81 minut. Taki zestaw używany UPS to koszt 800zł, battery pack 700zł i 48xbaterii CSB AGM koszt od 3500-4500zł. Daje łącznie około 5000-6000zł. Tak na szybko co znalazłem nowa przetwornica to koszt koło 2000-3000zł i moc 2000W. Do tego akumulator np. 65Ah AGM 550zł-800zł (łącznie 260Ah) koszt 4 akumulatorów to 2200-3200zł. Cena końcowa to 4400-6200zł. Pieniądze wychodzą bardzo podobne i moce też takie same, a co lepiej będzie się sprawowało ciężko mi powiedzieć. Europowery odradzam. Nie są zbyt szczelne przez co wysychają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaper13 27.09.2015 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 Czyli wychodzą tylko dwie opcję kupić CSB wytrzymalszego za kwotę 92zł i wytrzyma do 8 lat lub kupić MWPower za 34zł i wymienić go za 3 lata. Druga opcja wychodzi troszeczkę lepiej bo akumulatory będą miały większą rotacje więc ich sprawność powinna być lepsza no i są prawie 3 razy tańsze. Ciężko też stwierdzić czy ten CSB wytrzyma aż 8 lat i jaką będzie mieć sprawność chodź by za 5-6 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkdarkman 27.09.2015 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 Z mojego doświadczenia wynika, że bezkonkurencyjne jeśli chodzi o długość życia są akumulatory Panasonica. Z tanizny daje radę akuell. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaper13 27.09.2015 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 Widzę że Panasonica 15V 5Ah nie ma internecie, ale i tak cena była by około 100zł. Dzięki za tego Akuell cena jego wynosi 30zł. Chyba zastosuje tańsze i zobaczę czy to będzie dobry wybór wymiany co 3 lata wyjdzie na to samo jak bym kupił raz a porządnie. Ani przy tanim ani przy drogim nie mam gwarancji czy wytrzymają 3 lata czy 8-9lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommik67 27.09.2015 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 Cieszę się,że kolega darkdarkman mnie oświecił i uzmysłowił mi jakim to ignorantem jestem. Otóż nie. Po pierwsze primo kolega zaper13 pisał o akumulatorach z dolnej półki cenowej o dosyć wątpliwej jakości. Po drugie primo w rackowym APC 3KVA można zastosować nawet pojedynczy akumulator 17Ah oczywiście ze skutkiem dosyć mizernym. Po trzecie primo takie baterie łączone szeregowo-równolegle doskonale się sprawdzają podczas uruchamiania systemu informatycznego. Podczas eksploatacji nawet po roku czasu już mniej. Chociaż ja sobie chwalę, bo niezłą kaskę można pociągnąć za odzysk danych. Po trzecie primo w naszym niedoskonałym wszechświecie nie ma 2 identycznych akumulatorów i łączenie ich równolegle jest dopuszczalne ale niezalecane. Załóżmy mamy 2 stringi po 4 szt płynie 16A przez string, ale jeden akumulator ma znacznie większą rezystancję wewnętrzną powodującą, że płynie prze tą gałąź tylko 1A. Pozostałe 31 A płynie przez drugą gałąź powodując w skrajnym przypadku zniszczenie nieprzystosowanych do tak dużych prądów akumulatorów żelowych. Nadmieniam, że w mojej praktyce wielokrotnie spotkałem się z przypadkiem powiększonej rezystancji wewnętrznej akumulatora. Żarówka 40W świeciła przez pół godziny na UPSie a komputer siadał od razu. Ja bazując na swym doświadczeniu zastosowałbym minimalną ilość dużych akumulatorów połączonych w szereg dający 24,36 lub 48V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaper13 28.09.2015 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2015 (edytowane) tommik67 - Twój pomysł ma sens ale ma tylko jedno pytanie czy agreagat można podłączyć pod przetwornice off grid i o ile musi być większy aby to wszystko uciągnąć? Z tego co czytałem to można pod APC podłączyć zamiast 16x5Ah podpiąć 16x24Ah wówczas będzie działać tak jak by miał dodatkowe 2 moduły baterii i podobno ze skutkiem całkiem dobrym. Na plus idzie to że nie trzeba tylu małych akumulatorów kupować i samych modułów baterii. Od samego APC i z internetu wyczytałem że APC baterie są podpięte w szereg czyli wychodziło by dość nietypowe napięcie 16x12V daję 192V czy tak na pewno jest w APC. Na razie sam nie wiem co zastosować bo oby dwie opcję ups - przetwornicami off grid, koszt wychodzi bardzo podobny. Edytowane 28 Września 2015 przez zaper13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkdarkman 28.09.2015 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2015 (edytowane) Cieszę się,że kolega darkdarkman mnie oświecił i uzmysłowił mi jakim to ignorantem jestem. Otóż nie. Po pierwsze primo kolega zaper13 pisał o akumulatorach z dolnej półki cenowej o dosyć wątpliwej jakości. Po drugie primo w rackowym APC 3KVA można zastosować nawet pojedynczy akumulator 17Ah oczywiście ze skutkiem dosyć mizernym. Po trzecie primo takie baterie łączone szeregowo-równolegle doskonale się sprawdzają podczas uruchamiania systemu informatycznego. Podczas eksploatacji nawet po roku czasu już mniej. Chociaż ja sobie chwalę, bo niezłą kaskę można pociągnąć za odzysk danych. Po trzecie primo w naszym niedoskonałym wszechświecie nie ma 2 identycznych akumulatorów i łączenie ich równolegle jest dopuszczalne ale niezalecane. Załóżmy mamy 2 stringi po 4 szt płynie 16A przez string, ale jeden akumulator ma znacznie większą rezystancję wewnętrzną powodującą, że płynie prze tą gałąź tylko 1A. Pozostałe 31 A płynie przez drugą gałąź powodując w skrajnym przypadku zniszczenie nieprzystosowanych do tak dużych prądów akumulatorów żelowych. Nadmieniam, że w mojej praktyce wielokrotnie spotkałem się z przypadkiem powiększonej rezystancji wewnętrznej akumulatora. Żarówka 40W świeciła przez pół godziny na UPSie a komputer siadał od razu. Ja bazując na swym doświadczeniu zastosowałbym minimalną ilość dużych akumulatorów połączonych w szereg dający 24,36 lub 48V. Jeden aku12V i 3kVA Dobre 250A nie biorąc pod uwagę sprawności Z jej uwzględnieniem pewnie 300A. CSB w karcie katalogowej podaje maksymalny prąd rozładowania 230A przez 5 sekund dla aku 12V/7Ah. Ubawiłeś mnie A tak na poważnie - miałem problemy z zasilaniem przez pewien czas i przez ten czas użytkowałem EATONA 3kVA. Tam zdaje się są dwie baterie po 4 akumulatory łącznie 48V - nie sprawdzałem jakie jest napięcie na wejściu falownika. Chodziła na tym lodówka, TV, oświetlenie, pompki i inne duperele. Praca z podwójną konwersją, w dość wysokiej temperaturze, z napięcie ustawionym na 220V. 2,5 roku przeżyły najbardziej badziewne akumulatory jakie udało mi się znaleźć. Potem ciężko je było nawet ze środka wyjąć bo uległy deformacji. Tak więc bajek nie opowiadaj. Edytowane 28 Września 2015 przez darkdarkman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 28.09.2015 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2015 Lodówka bierze na godzinę 25W zamrażarka 35W. Nie ma takich lodówek, pobór mocy przez lodówkę do zazwyczaj koło 200W, a przy starcie sprężarki więcej. Mylisz jednostki i stąd może ta niejasność. Lodówka albo bierze np. 0,2 kWh w ciągu godziny, albo po prostu jak pracuje to pobiera moc np. 200W. Aktualnie zastanawiam się jakie kupić akumulatory do UPS i battery packa. Kup po cenie złomu akumulator od tira (albo 2, zależy od napięcia), taki, który już słabo kręci i przeznaczony jest do złomowania - do dużego upsa nada się jak znalazł. Upsa kup z pełną sinusoidą, a nie z sinusoidą modyfikowaną. Weź pod uwagę, że jak ups nic nie robi, to też pobiera kilkadziesiąt W, policz sobie ile to będzie kosztować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaper13 29.09.2015 05:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 Nie ma takich lodówek, pobór mocy przez lodówkę do zazwyczaj koło 200W, a przy starcie sprężarki więcej. Mylisz jednostki i stąd może ta niejasność. Lodówka albo bierze np. 0,2 kWh w ciągu godziny, albo po prostu jak pracuje to pobiera moc np. 200W. Już się poprawiam faktycznie źle sprawdziłem i przeliczyłem. Już poprawiam lodówka sprawdziłem z zmierzyłem bierze 310W podczas pracy a zamrażarka brała 180W podczas pracy. Z czego zamrażarka załącza się dwa razy więcej niż lodówka. W sumie na mierniku energii pokazało łącznie 493W. Ale sprzęt ten nie bierze go cały czas bo uruchamia się i wyłącza. Dlatego wartości poprawne na godzinę wychodzą lodówka 0,025kW/h, zamrażarka 0,035kW/h. Mam nadzieję że teraz jest już poprawnie. Aby napięcie było pewne i pełna sinusoida chce kupić APC 3kVA Online z podwójną konwersją. Powinien załatwić sprawę. Coraz bardziej jestem przekonany żeby kupić gorszy akumulator i wymienić go za 3 lata. Temperaturę jaką będę chciał aby była max to 26 stopni zobaczymy czy się uda osiągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommik67 29.09.2015 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 Agregat i przetwornica razem nie jest dobrym pomysłem, no chyba że agregat bez elektroniki i czysta sinusoida. Ale to musiałby być bardzo stary agregat. Czasem na wyprzedaży z AMW można coś trafić. Jeśli chodzi o akumulatory do zastosował bym najtańsze ale o dużej pojemności. Nawet zwykłe akumulatory od samochodu, chociaż tutaj trzeba zapewnić wentylację, bo wodór iskra i bum. Mniej akumulatorów, mniejsze spadki napięć, mniej możliwości wystąpienia awarii.A zastanawiałeś się nad kosztami eksploatacji ups. Akumulatory muszą być doładowywane i jest to w skali roku całkiem sporo prądu. Do upsa nie podłączysz paneli PV, a do przetwornicy off grid regulator ładowania za 15$ i jakiś tani panel nawet 200W akumulatory doładuje i nawet może dać jakieś oszczędnosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommik67 29.09.2015 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 Do darkaman. Czcza polemika. Znaczy z czym się nie zgadzasz co napisałem. Z tym, że bateria małych akumulatorów z ledwością przeżywa rok, czy z tym że jeden 12V 17Ah akumulator to kiepski pomysł. Bo nigdzie nie pisałem o 12v i 7Ah. U Ciebie 8 akumulatorów wytrzymało 2,5 roku i co, sprawne były jak je wymieniałeś? A jakie obciążenie miałeś? Ile razy i jak długo pracowałeś na bateriach? Też maiłeś bateryjki po 5Ah? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkdarkman 29.09.2015 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 Akumulatory samochodowe to się nadają to pracy buforowej, że hej! Katastrofa będzie spektakularna. Pomijam już zupełnie inne napięcia i prądy ładowania. Do takich zastosowań, zwłaszcza przy podwójnej konwersji w UPSie, jedynie AGMy lub zwykłe żelowe. O agregatach też piszesz jakieś brednie - co roku uruchamiam kilkanaście zespołów prądotwórczych, kilkanaście- kilkaset kVA. I wiesz co? Pomiędzy zapadem napięcia a załączeniem SZRa budynek pracuje z UPSów, które potem dziwnym trafem nie grymaszą, że są na miękkiej sieci. BTW skoro nawet nie potrafisz poprawnie przepisać mojego nicku to nie chce mi się dalej z Tobą dyskutować. Wszystkie odpowiedzi na zadane pytania znajdują się w poprzednich wypowiedziach. Przeczytaj je jeszcze raz, ze zrozumieniem i nie pisz bzdur. A dla wszystkich zainteresowanych czemu są to bzdury, polecam karty katalogowe UPSów APC i akumulatorów CSB. Tam jest cała wiedza. Kolego zaper13 - w razie pytań, zapraszam na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 29.09.2015 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 lodówka sprawdziłem z zmierzyłem bierze 310W podczas pracy a zamrażarka brała 180W podczas pracy. Z czego zamrażarka załącza się dwa razy więcej niż lodówka. W sumie na mierniku energii pokazało łącznie 493W. Ale sprzęt ten nie bierze go cały czas bo uruchamia się i wyłącza. Dlatego wartości poprawne na godzinę wychodzą lodówka 0,025kW/h, zamrażarka 0,035kW/h. Ilość energii to jedna sprawa (tak możesz oszacować jak długo pociągnie na aku), a potrzebna moc to druga - bo przy za małej ups nie zadziała, albo się wyłączy. Do niezbędnej mocy trzeba założyć że oba urządzenia będą działać razem. Moc chwilowa którą zmierzyłeś to jedna sprawa, ale przy starcie sprężarka pobiera jej znacznie więcej i do uruchomienia samej lodówki, która bierze 300W może nie wystarczyć ups 500W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 29.09.2015 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 Akumulatory samochodowe to się nadają to pracy buforowej, że hej! Katastrofa będzie spektakularna. Pomijam już zupełnie inne napięcia i prądy ładowania. Do takich zastosowań, zwłaszcza przy podwójnej konwersji w UPSie, jedynie AGMy lub zwykłe żelowe. Może się i nie nadają, ale sporo zależy od budżetu. Jasne, że AGM będą lepsze, ale.... czasem działa zasada CCC - cena czyni cuda Poczytaj jak złomowane aku tirowe działały (i wciąż jak trzeba to działają) np. tu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2603993.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommik67 29.09.2015 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 Obraził się i poszedł na priv dzielić się swą bezcenną wiedzą z wybranymi. Co do połączenia tych generatorów rezerwowych i upsów to przybąbił. W sieciach gdzie jest potrzebne kilkadziesiąt i więcej kW są stosowane dedykowane do tego rozwiązania. UPS i mały agregat nie lubią być podłączone razem bo.. Mały agregat ma regulacje na PWM i sieje niesamowicie tak samo taki mały ups. Jeśli podejdziemy do tego inaczej, czyli tenże 3kVA podłączymy z agregatem po stronie zasilania to ok. On sobie te wszystkie śmieci z agregatu odfiltruje i wyprostuje. Moc agregatu powinna być trochę większa, ok 30-50% tyle na straty i doładowanie akumulatorów. Tylko co się stanie jak podczas pracy włączą prąd a bezpieczników nikt wcześniej nie odłączył ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaper13 29.09.2015 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 Tylko co się stanie jak podczas pracy włączą prąd a bezpieczników nikt wcześniej nie odłączył ? No tak ale w instalacji będę mieć przełącznik sieć/agregat w chwili gdy będzie działać agragat sieć jest odłączona nawet jeśli przyjdzie prąd w sieci ponownie. I działa to w drugą stronę. Muszę mieć taki przełącznik w innym przypadku gdybym włączył agregat prąd poszedł by na kable napięcia i śmierć człowieka na miejscu który by akurat naprawiał kable z energetyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts