Egon 08.07.2004 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 Podobają mi się domki z dachem kopertowym, najlepiej o kącie powyżej 30 stopni - wtedy można (później) zagospodarować poddasze (por. C64). Czy jednak taki dach jest dużo droższy od "zwykłego" dwuspadowca ?Na pewno jest ładniejszy (oczywiście z ładną dachówką) i bardziej statyczny podczas silnych wiatrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 08.07.2004 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 Jest droższy przede wszystkim o różnice sumy długości wszystkich gąsiorów dachu kopertowego minus długość gąsiorów na kalenicy dachu dwuspadowego. W dachu dwuspadowym brak cięcia dachówek przy gąsiorach. W kopertowym cięcia jest b. dużo a wiąże się to z licznymi odrzutami niemiarowych końcówek (bez zamka) Do dachu kopertowego nie musisz kupować dachówek skrajnych. W dwuspadowym jest to konieczne (ewentualnie brzydka moim zdaniem obróbka blacharska) Cieśle i dekarze przeważnie biorą 'większe pieniądze" za prace przy dachu b. skomplikowanym czyli kopertowym. A jaka jest to wymierna kwotowa róznica to możesz sobie obliczyć sam (lub obliczy Tobie dealer sprzedający dane pokrycie dachowe) gdy zdecydujesz się czym ten dach będziesz krył. Ps. cena dachówki podstawowej to "pryszcz" w porównaiu do cen dachówek wykończeniowych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 08.07.2004 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 Dachówki skrajne można zastąpić deską.Najlepiej w jednej części, ładnie zheblowaną, podfrezowaną i w odpowiednim kolorze. Wcale nie trzeba skomplikowanych obróbek blacharskich, za to dochodzi parę m2 podbitki.No i dochodzą ścianki w szczycie, w zamian mamy też parę m2 powieżchni w pełni użytkowej więcej na poddaszu niż przy kopercie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biela_alicja 08.07.2004 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 Dachówki skrajne można zastąpić deską. Najlepiej w jednej części, ładnie zheblowaną, podfrezowaną i w odpowiednim kolorze. Wcale nie trzeba skomplikowanych obróbek blacharskich, za to dochodzi parę m2 podbitki. No i dochodzą ścianki w szczycie, w zamian mamy też parę m2 powieżchni w pełni użytkowej więcej na poddaszu niż przy kopercie. Ale dorada,kompletny badziew.Masz gust krayena jak niewidomy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 09.07.2004 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 Alicja wszystko kwestią gustu jest. Są domki, gdzie przeróbka, koperty na dwuspad może przynieść korzyści jeżeli chodzi o współczynnik wydanych pieniążków/powierzchni użytecznej (nie mylić z użytkową ). A zamiana taka nie wnosi tragedii architektonicznej do otoczenia, zwłaszcza jeżeli otoczenie ma dwuspady, a nie koperty. Co do gustów to przeczytaj sobie o moich przeróbkach C64. Jak poczytasz to możemy sobie podyskutować najchętniej w moim wątku. Co do wady wzroku to niestety zaawansowanych nie posiadam. Swoją drogą b. ciekawy komentarz, szkoda tylko, że nie na temat . Egon ma problem do C64 Z blaskiem z Muratora. Egon ja ten dylemat mam już za sobą. Nadto zeszło mi 3 tygodnie temu bielmo z oczu co do C64. Nad możem widziałem domek z dwuspadami zamiast koperty, od C64 różnił siętylko uskokiem w szczycie części garażowej o metr niżej w stosunku do części głównej i powiem ci, że ja z badziewnym gustem przerobię tę kopertę. Ponadto jak chcesz sprawdzić badziewiaka krojenę to kup trochę czertonego papieru, weż kawał białego kartonu i zrób sobie wycinanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 09.07.2004 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 Egon pod wycinankami rozumiem makietę. Najpierw nakryj kopertą, później dwuspadem. PS. Jak się dowiadywałem u lokalnego dystrybutora projektów Muratora na moje zmiany do C64 w większości mają już zgodę autora projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 09.07.2004 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 Alicja no nie sprawdziłem, nie sprawdziłem. Piękne wejście dałaś (jak na pierwiastkę oczywiście ). Skocz do mojego wątku tam masz rzut projektu i proponowane zmiany. Przejedź się po nich, jeno konstruktywnie. Zapraszam. Co do tarasu to musisz przeskoczyć do wątku o tarasach drewnianych. Skorzystaj z opcji wyszukiwania i po autorach kroyena. Jeżeli kuknęłaś do projektów to wiesz, że Z blaskiem ma bawole oczka na szczytach kopert. Piękne są. Jeno, że z blachy, bo na dachówką za duże kąty mają. Wiesz jak fajnie dudni deszczyk po blasze. Nie. Jeszcze lepiej niż po połaciowych. Bęzdiesz miała przepiękny domek tylko czy da się w nim spokojnie pomieszkać. Estetyka zewnętrzna to nie wszystko, jak nie wierzysz to przypomij sobie Miłóść, szmaragd i krokodyl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maag 10.07.2004 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2004 Może tutaj:http://www.e-dach.pl Poszukaj w sieci, jest trochę informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 11.07.2004 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2004 mnie dach kopertowy, 248 m2, pokryty dachówką cementową brassa, kosztował:więźba ok 6,7 tysdachówka+osprzęt 12 tysrobocizna 7 tysrazem 25,7 tysza dwuspadowy pokryty blachodchówką zapłaciłabym mniej ale czy byłoby warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 12.07.2004 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 magi, a ile za dwuspadowy, tak samo pokryty?Ktoś Tobie wycenił, jak wyjdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts