Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wykończenie ściana - podłoga ( szczelina )

purflux

Recommended Posts

Witam.

Jak sobie poradzić ze szczeliną ok 1-1,5cm która znajduje się między ścianą a podłogą ?

Po zerwaniu desek na podłodze i ociepleniu wełną 15cm i poskładaniu tego z powrotem powstała mi szczelina.

Więcej widać na foto.

DSC_0592000.jpg

Wypełnić to pianką ? Upchnąć wełnę ?

Pod podłogą jest o dołu: papa potem wełna między legarami, deski i na deski panele z podkładem ( deski były zniszczone i nie dałoby rady ich odnowić )

To białe na ścianie to płyty Climapor do ociepleń od wewnątrz 7mm ( w jednym pokoju się sprawdziły - nie ciągnie tak od ściany ).

Głownie chodzi mi o to żeby ewentualna wilgoć z pomieszczenia nie "wchodziła" przez tą szczelinę do wełny pod podłogę.

Edytowane przez purflux

Jeszcze raz zdjąć panele, położyć folie paroizolacyjną, ponownie panele i listwy przyścienne

miedzy podkładem a panelami jest cos takiego: http://static.marketdachowy.pl/foto/zalety_600.jpg

Czyli paroizolacja jest.

A listwy przyścienne nie zabezpieczą tej szczeliny przed dostawaniem sie ewentualnej wilgoci z powietrza z wewnątrz do warstwy ocieplenia pod podłogą.

• 1 month później...

jeśli od spodu jest papa, która jest już warstwą izolacyjną, a boczna ściana nie jest wilgotna, pod podłogą nie powinno już być wilgoci. Wg mnie wełna będzie ok z dwóch powodów:

a) ma stosunkowo niski współczynnik przenikania,

b) w odróżnieniu od pianki jest trwale plastyczna (tzn. tak długo jak długo nie osiądzie lub się nie zgniecie, ale przy tak małej przestrzeni to nie powinno stanowić problemu).