kulibob 20.09.2015 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Witamyślałem o GWC w układzie TIchelmana (czy jakoś) łączna długość rur ok 50m z rur kanalizacyjnych fi160. Największym problemem albo zaletą są wody gruntowe. Wody pojawiają się na głębokości ok 0,8-1m . koło czerpni z szmacianym filtrem dałbym trójnik ze złożem kamlotów do rozsączania skroplin. Jesli by się to nie sprawdziło przez wody gruntowe to trzeba by przy końcu rozkopać i dać zbiorniczek i pompować. Nad rurami GWC ułożyć z 20cm ziemi dać folie styro 2cm i folię później znowu ziemię.Daje nam to 30-60cm ziemi i 2 styropianu. Wchodzimy do domu filtr później wentylator jakaś skrzynka 5-6nawiewów pe-flex 75(63) i 3 wyciągi ok 90(tak na później jak się dorobię reku) Tymczasowo grawitacja. Teoretycznie daje mi to przepływ powietrza ok 120-180m3/h chyba trochę mało?? jeśli dam więcej to prędkość wzrośnie powyżej 3m/s jeśli dobrze pamiętam kubatura samego domu to gdzieś 400m3Co do wentyla to nie znalazłem wentyla kanałowego DC te co są to mają chyba za małe ciśnienie, chociaż nie umiem policzyć tego jednak pe-flex na 10m ma stratę ciśnienia 20Pa przy V-2.5m/s. Do tego straty na GWC. Wiadomo wentyl musi mieć regulację. 1 czy tak pytki gwc ma sens? 2.czy styropian ma sens ewentualnie zwiększenie jego grubości?3 jak policzyć opory gwc i rur? 4.czy kanały rozprowadzające powinny mieć podobną długość?5 jak dobrać wentylator kanałowy fi 160 poprosił bym jakiś link z alegro??6. czy GWC może przynieść jakieś zyski ekonomiczne?? Powietrze zimą zawsze cieplejsze niż przez nawiewnik a latem jak się od południa spuści roletę to i może trochę chłodniej będzie. Do tego ciszej domu żadnego hałasu z dworu. Generalnie wydaje mi się pomysł fajny i względnie tani bo może da rade zamknąć się w 3-3,5 tysiącach a rezygnuję z nawiewników ściennych i okiennych i mam możliwość późniejszego założenia rekuperatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts