bronsky 20.09.2015 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Witam. Zakupiliśmy domek w zabudowie bliźniaczej (2000 rok budowy) z 2 łazienkami, które nie mają wentylacji… W jednej i w drugiej ma zostać zamontowana kabina prysznicowa, więc obowiązkowo wentylacja musi powstać. W obecnym układzie starzy właściciele mieli na dole WC z umywalką, na górze wannę. Do tej pory radzili sobie… otwierając okno. Przy oględzinach wilgoci nie zauważyłem. Wykonałem 3 rysunki (jestem amatorem), które rozwiązanie byłoby najskuteczniejsze? Dane: Łazienka 1 (2,3m2) – posiada okno, zostanie wymienione. Łazienka 2 (6,7m2) – posiada okno, zostanie wymienione. - zewnętrzna strona budynku ocieplona, - kraty wentylacyjne w kuchni, sypialni. Dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/204187-kt%C3%B3ry-typ-wentylacji-wybra%C4%87/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 20.09.2015 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Dżizas, ktoś w 2000 roku budował jeszcze budynki bez wentylacji w mokrym pomieszczeniu?! Najlepiej byłoby mieć sprawną wentylację grawitacyjną. Niestety komin macie daleko. Wydaje mi się, że wersja 2 jest obarczona kosztami (głównie estetycznymi) budowy kanałów przez inne pomieszczenia, a nie wiem, jak będzie działała wentylacja, która musi iść parę metrów w poziomie. Pomysł nr 3 jest w miarę, tylko jest jeden szkopuł - wentylatory muszą pracować dłużej niż w czasie przebywania w łazience. Może jakiś reagujący na wilgoć sterownik z histerezą? Ja bym się zastanowił nad zbudowaniem... kanału kominowego po ścianie domu i do niego podłączył łazienki. Czyli pewna modyfikacja pomysłu nr 1 - góra kanału musi być jak najwyżej. Do praktyków trzeba by skierować pytanie na ile to będzie skuteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/204187-kt%C3%B3ry-typ-wentylacji-wybra%C4%87/#findComment-6915625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts