ekips 20.09.2015 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Proszę o rady i opinie czy plan kolejności prac po SSO, który sobie przygotowałem jest prawidłowy. Właśnie na budowie osiągnąłem stan surowy otwarty i na ten rok nie planuję już więcej prac. Wczesną wiosną chcę ruszyć dalej Planuję montaż drewnianych okien i drzwi zewnętrznych też drewnianych, dlatego zgodnie z zaleceniami producenta i montażystów wszystkie prace mokre chcę wykonać przed montażem okien i drzwi. Plan jest taki: Jeszcze przed zimą: - montaż tymczasowych drzwi zewnętrznych ze zbitych desek i płyty wiórowej, - zabicie okien i bramy garażowej dechami i płytą wiórową i miejscami ofoliować, żeby nie było przeciągów, ale było w miarę jasno, W takim stanie budowa przezimuje, a wczesną wiosną lecimy dalej: - instalacja elektryczna (doprowadzenie prądu do domu, montaż pustej rozdzielni w domu, rozprowadzenie wszystkich kabli elektrycznych, TV, lan i instalacji domofonowej), - jednocześnie z montażem instalacji elektrycznej montaż kamery z czujnikiem ruchu, podglądem i powiadomieniem online gsm, - instalacja odkurzacza centralnego, - hydraulika (tylko piony wodno-kanalizacyjne), - tynki gipsowe bez obrabiania glifów okiennych, - montaż bramy garażowej, - montaż spłuczek podtynkowych, - folia na chudziaka 2x, - taśma dylatacyjna, - pierwsza warstwa styropianu na podłogę 5cm, - instalacja wod-kan (rury wodne w peszlach z otuliną lub bez, bo będzie w styropianie), - druga warstwa styropianu 10cm obok rur wodnych uzupełniając od góry rury styropianem aby wyrównać poziom, - szczeliny i trudno dostępne miejsca pouzupełniać pianką poliuretanową niskoprężną, - folia aluminiowa pod ogrzewanie podłogowe, - instalacja C.O. podłogowa, - wylewka betonowa, - montaż okien drewnianych, rolet i drzwi zewnętrznych - elektryk (montaż alarmu, kontaktronów i rozdzielni elektrycznej - jednocześnie z montażem okien), - tynki (obróbka glifów), - instalacja gazowa w kotłowni do pieca gazowego, W tej kolejności starałem się pogodzić późny montaż okien z ryzykiem kradzieży, dlatego dosyć szybką chcę zamontować kamerę online z powiadomieniem, a uzupełnienie rozdzielni elektrycznej dopiero po montażu okien i podłączeniu alarmu. Chciałem też, podzielić pracę hydraulika na dwa etapy, żeby nie trzeba było kuć w otynkowanych ścianach i nie martwić się, że tynkarze uszkodzą rury wodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 21.09.2015 03:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Tynkowanie jest jak najbardziej pracą "mokrą" i to bardzo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts