Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawidłowa kolejność prac po SSO przy drewnianej stolarce

ekips

Recommended Posts

Proszę o rady i opinie czy plan kolejności prac po SSO, który sobie przygotowałem jest prawidłowy. Właśnie na budowie osiągnąłem stan surowy otwarty i na ten rok nie planuję już więcej prac. Wczesną wiosną chcę ruszyć dalej :)

Planuję montaż drewnianych okien i drzwi zewnętrznych też drewnianych, dlatego zgodnie z zaleceniami producenta i montażystów wszystkie prace mokre chcę wykonać przed montażem okien i drzwi.

Plan jest taki:

Jeszcze przed zimą:

- montaż tymczasowych drzwi zewnętrznych ze zbitych desek i płyty wiórowej,

- zabicie okien i bramy garażowej dechami i płytą wiórową i miejscami ofoliować, żeby nie było przeciągów, ale było w miarę jasno,

W takim stanie budowa przezimuje, a wczesną wiosną lecimy dalej:

- instalacja elektryczna (doprowadzenie prądu do domu, montaż pustej rozdzielni w domu, rozprowadzenie wszystkich kabli elektrycznych, TV, lan i instalacji domofonowej),

- jednocześnie z montażem instalacji elektrycznej montaż kamery z czujnikiem ruchu, podglądem i powiadomieniem online gsm,

- instalacja odkurzacza centralnego,

- hydraulika (tylko piony wodno-kanalizacyjne),

- tynki gipsowe bez obrabiania glifów okiennych,

- montaż bramy garażowej,

- montaż spłuczek podtynkowych,

- folia na chudziaka 2x,

- taśma dylatacyjna,

- pierwsza warstwa styropianu na podłogę 5cm,

- instalacja wod-kan (rury wodne w peszlach z otuliną lub bez, bo będzie w styropianie),

- druga warstwa styropianu 10cm obok rur wodnych uzupełniając od góry rury styropianem aby wyrównać poziom,

- szczeliny i trudno dostępne miejsca pouzupełniać pianką poliuretanową niskoprężną,

- folia aluminiowa pod ogrzewanie podłogowe,

- instalacja C.O. podłogowa,

- wylewka betonowa,

- montaż okien drewnianych, rolet i drzwi zewnętrznych

- elektryk (montaż alarmu, kontaktronów i rozdzielni elektrycznej - jednocześnie z montażem okien),

- tynki (obróbka glifów),

- instalacja gazowa w kotłowni do pieca gazowego,

W tej kolejności starałem się pogodzić późny montaż okien z ryzykiem kradzieży, dlatego dosyć szybką chcę zamontować kamerę online z powiadomieniem, a uzupełnienie rozdzielni elektrycznej dopiero po montażu okien i podłączeniu alarmu. Chciałem też, podzielić pracę hydraulika na dwa etapy, żeby nie trzeba było kuć w otynkowanych ścianach i nie martwić się, że tynkarze uszkodzą rury wodne.