Karenz 20.09.2015 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Mam wiate dobudowaną do garażu wolno stającego .bardzo podobna do tej na zdjęciu , kolor taki sam http://cdn1.ogrod.smcloud.net/s/photos/thumbnails/1858/impregnacja_drewna_w_ogrodzie_621x0_rozmiar-niestandardowy.jpg Wita jest z sosny ma około 15 lat .Na podporach pojawiły się pęknięcia drewna wzdłuż słojów .Chciał bym ja zaimpregnować . Posiadam myjkę wysoko ciśnieniową którą wcześniej umyje drewno .Czy stosować jakieś gruntowanie ?Jaką farbą to zrobić na malowaniu drewna w ogóle się nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian1224 20.09.2015 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Na pewno przed malowaniem musisz dobrze przetrzeć drewno papierem ściernym i skoro są pęknięcia to trzeba je zaszpachlować specjalną szpachlą do drewna.A co do impregnatów to najlepiej kup coś z woskiem albo teflonem i pomaluj dwa razy.Tylko jak już dobrze wyschnie pierwsza warstwa to delikatnie przetrzyj ją papierem ściernym żeby lekko zmatowić powierzchnie i dopiero maluj.I po ścieraniu papierem dobrze jest też przelecieć drewno z tego pyłu jakąś sucha szmata czy zwykłą szczotką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karenz 20.09.2015 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Dobrze przetrzeć co to oznacza ?jaki efekt mam uzyskać Miedzy belkami mam krzyżujące się deski .(wiata służy jako drewutnia ) coś podobnego do tego http://www.riddim.com.pl/galerie/drewutnie/drewutnia%20(2).jpgDrewno te jest bardzo chropowate , bardzo łatwo o drzazgę przy kontakcie z nim Mam je wyszlifować ?Mogę do tego użyć szlifierki oscylacyjnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 20.09.2015 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Na pewno przed malowaniem musisz dobrze przetrzeć drewno papierem ściernym i skoro są pęknięcia to trzeba je zaszpachlować specjalną szpachlą do drewna. A co do impregnatów to najlepiej kup coś z woskiem albo teflonem i pomaluj dwa razy. Tylko jak już dobrze wyschnie pierwsza warstwa to delikatnie przetrzyj ją papierem ściernym żeby lekko zmatowić powierzchnie i dopiero maluj. I po ścieraniu papierem dobrze jest też przelecieć drewno z tego pyłu jakąś sucha szmata czy zwykłą szczotką. Pęknięć nie musisz szpachlować. Najpierw impregnat. Umyć/przeczyścić drewno i dobrze wysuszyć. Jeśli pojawia się pleść/sinica/grzyb - impregnat przeciwgrzybiczny. Po zaimpregnowaniu można zaolejować lub polakierować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karenz 21.09.2015 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 tak wygląda pacjent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts