Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Impregnacja wiaty

Karenz

Recommended Posts

Mam wiate dobudowaną do garażu wolno stającego .

bardzo podobna do tej na zdjęciu , kolor taki sam

http://cdn1.ogrod.smcloud.net/s/photos/thumbnails/1858/impregnacja_drewna_w_ogrodzie_621x0_rozmiar-niestandardowy.jpg

Wita jest z sosny ma około 15 lat .

Na podporach pojawiły się pęknięcia drewna wzdłuż słojów .

Chciał bym ja zaimpregnować . Posiadam myjkę wysoko ciśnieniową którą wcześniej umyje drewno .

Czy stosować jakieś gruntowanie ?

Jaką farbą to zrobić na malowaniu drewna w ogóle się nie znam

Na pewno przed malowaniem musisz dobrze przetrzeć drewno papierem ściernym i skoro są pęknięcia to trzeba je zaszpachlować specjalną szpachlą do drewna.

A co do impregnatów to najlepiej kup coś z woskiem albo teflonem i pomaluj dwa razy.

Tylko jak już dobrze wyschnie pierwsza warstwa to delikatnie przetrzyj ją papierem ściernym żeby lekko zmatowić powierzchnie i dopiero maluj.

I po ścieraniu papierem dobrze jest też przelecieć drewno z tego pyłu jakąś sucha szmata czy zwykłą szczotką.

Dobrze przetrzeć co to oznacza ?

jaki efekt mam uzyskać

Miedzy belkami mam krzyżujące się deski .(wiata służy jako drewutnia )

coś podobnego do tego

http://www.riddim.com.pl/galerie/drewutnie/drewutnia%20(2).jpg

Drewno te jest bardzo chropowate , bardzo łatwo o drzazgę przy kontakcie z nim

Mam je wyszlifować ?

Mogę do tego użyć szlifierki oscylacyjnej

Na pewno przed malowaniem musisz dobrze przetrzeć drewno papierem ściernym i skoro są pęknięcia to trzeba je zaszpachlować specjalną szpachlą do drewna.

A co do impregnatów to najlepiej kup coś z woskiem albo teflonem i pomaluj dwa razy.

Tylko jak już dobrze wyschnie pierwsza warstwa to delikatnie przetrzyj ją papierem ściernym żeby lekko zmatowić powierzchnie i dopiero maluj.

I po ścieraniu papierem dobrze jest też przelecieć drewno z tego pyłu jakąś sucha szmata czy zwykłą szczotką.

Pęknięć nie musisz szpachlować.

Najpierw impregnat.

Umyć/przeczyścić drewno i dobrze wysuszyć. Jeśli pojawia się pleść/sinica/grzyb - impregnat przeciwgrzybiczny.

Po zaimpregnowaniu można zaolejować lub polakierować.