Salah 20.09.2015 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Postanowiłem zrobić sam taką oczyszczalnię w tym roku zakupie tylko osadnik gnilny i będę go użytkował jako szambo. Idzie zima i czasu mi nie wystarczy ,a zwłaszcza roślinom na wzbicie się ponad grunt. Ponoć taka oczyszczalnia działa w 100% dopiero po 2-3 latach od jej uruchomienia tzn rośliny muszą puścić mocno korzenie. Wczesną wiosną 2016r zabiorę się za filtr roślinny. Już na wstępie trapi mnie jeden problem dotyczący osadnika gnilnego. Ponoć zbyt duży nie może być bo dochodzi do zagniwania ścieków co jest niepożądane. Dla rodziny 4-6 osobowej zaleca się max 3 m3 ,ale przy takiej wielkości szambo będzie się napełniać bardzo szybko myślę intensywnie nad osadnikiem 6m3 dwukomorowym [ najlepiej 3 komory ,ale nie znalazłem takich betonowych ]. Gdy się doszukam 6 m3 z trzema komorami i trzema włazami to mogę ostatnią komorę przeznaczyć na przepompownię. Tym sposobem mam osadnik gnilny 4m3 dwukomorowy Dobrze kombinuję ? czy są jakieś inne pomysły ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Salah 23.09.2015 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2015 decyzja zapadła będą to dwa zbiorniki po 5m3 połączone ze sobą w środkowej części dwoma rurami fi160 ,a odpływ z ostatniego będzie 30 cm poniżej "sufitu szamba" do przepompowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturStadnik 23.09.2015 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2015 Na szambo taka pojmeność to OK ale pamiętaj, przy oczyszczalni nie ma szans aby to dobrze pracowało - będzie za duże !!! decyzja zapadła będą to dwa zbiorniki po 5m3 połączone ze sobą w środkowej części dwoma rurami fi160 ,a odpływ z ostatniego będzie 30 cm poniżej "sufitu szamba" do przepompowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Salah 24.09.2015 05:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Arturze rozmawiałem z projektantem oczyszczalni roślinnych [ http://ies.zgora.pl/ ] i powiedział iż zagniwanie ścieków to problem który dotyczy oczyszczalni biologicznych , roślinnym to nie przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przem_ki 20.06.2019 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2019 Witaj Salah !Dołączyłem właśnie do społeczności forumowej Muratora. Poszukuję info na temat hydrobotanicznej oczyszczalni i nie ma niestety za dużo informacji źródłowych. Powiedz proszę jak poszła Tobie realizacja projektu. Będę wdzięczny za każde info szczególnie te podparte doświadczeniami.PozdrawiamPrzemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts