fr3d3k 08.07.2016 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2016 To działowych czy nośnych ? Wyburzyć ścianki działowe można bez pozwolenia tylko trzeba to robić z głową. Zdarza się czasem, że w starych domach często ściana działowa na parterze podtrzymuję scianę na pietrze i wyżej a to znaczy, że staję się już ścianką nośną Na wyburzenie, wybicie otworów w ścianach nośnych (ingerencja w konstrukcje budynku) potrzebne jest zgłoszenie/pozwolenie na budowę a więc i projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agness8888 08.07.2016 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2016 niestey sa to scianki nosne a rozmieszczenie pokoji jest bardzo nietrafiona co do planow i projektu domu to nic nie ma i watpie zeby bylo. to w akim przypadku musze brac archieka zeby mi zrobil plany i potem projekt przebudowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fr3d3k 11.07.2016 04:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 Tak.Zinwentaryzować stan istniejący i na jego podstawie zrobić projekt przebudowy. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fr3d3k 11.07.2016 06:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 CZERWIEC 2016 Izolacja fundamentów praktycznie ogarnięta. Zostały do zamontowania tylko obróbki blacharskie. Na zdjęciach z okopów widać dwa bieguny. Z jednej demolka- plac budowy, lanie betonu, ziemia, kamienie, szałowanie a obok plac zabaw i piknik. Z dzieciakami to troszke wolniej wszystko idzie, bo trzeba uważać, doglądać i często odpowiadać na "a co robisz, a czemu tak, a co to, a po co a na co" to jednak wolę tak. Zawsze ciocia czy babcia się zajmą nimi jak trzeba, a i my jakoś lepiej się czujemy. I tak mamy wyrzuty sumienia, że mocno zaniedbujemy dzieci przez ten remont. Ale myślę, że już niedługo. Przynajmniej bliżej jak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fr3d3k 11.07.2016 06:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 (edytowane) CZERWIEC 2016 cd Mamy ciepłą wodę w domu! Mamy ogrzewanie! Trzeba jeszcze poizolować rurki i ogarnąć ten bajzel ale najważniejsze, że działa i jest szczelnie. Napełnianie dolnego źródła to dwa dni praktycznie. Pierwsza beczka glikolu 200 litrów pompką do oczka wodnego. Drugą beczkę pompką do wody brudnej o wydajności 1600 l/m bo ta pierwsza nie dała rady. Trzecią beczkę pompką do wody brudnej o wydajności 3600 l/m bo ta druga nie dawała rady Instalacja docelowa będzie sprzężona z kominkiem, ale na razie będzie działać tylko pompa ciepła. Jak pisałem w którymś wcześniejszym wpisie co planowaliśmy to stanęło na pompie ciepła 15 kW, zbiornik CWU 800 litrów z dwoma wężownicami - choć raczej nie będą używane oraz spiralną wężownicą na ciepłą wodę z kranów. Chcę zrobić test. Czekamy na zimę. Ciekawe jakie temperatury uda się osiągnąć zimą i ile prądu nam porwie przy braku kominka i braku docieplenia na ścianach. A w przyszłym roku docieplić budynek 15 cm styro i porównać. A teraz idziemy kłaść płytki. Edytowane 11 Lipca 2016 przez fr3d3k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia 1719513981 11.07.2016 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 Dawno nie podglądałam ale jestem pod wrażeniem postępów:rolleyes: suuuuuper. Dacie radę. trzymam kciuki za sukces. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 11.07.2016 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 Gratuluję. Ciekawy masz plan z tą PC, jak ściany niezaizolowane to moze byc ciężko waszej pompie ogarnąć to zamczysko , przy dobrej zimie będzie pewnie chodzić nonstop - mniej więcej 4kW*24h= 96kWh dziennie - jaka powierzchnia grzana? BTW: mam nadzieje że będziesz to dokładnie opisywał, też się czaiłem na pompę tego producenta. Bedę nadal zaglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fr3d3k 12.07.2016 04:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 dzięki bardzo Sylwia $ ! Wiem, że może być ciężko i czy da rade wydolić. Ale chce zobaczyć jak bardzo Na własnej kieszeni dowiemy się ile oszczędności daje ten styropian na ściany. Powierzchni po podłogach do grzania ok 280 m2. Postaram się pisać co i jak. Fajnie, że zaglądacie! pozdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fr3d3k 18.08.2016 05:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 (edytowane) LIPIEC/SIERPIEŃ 2016 Wakacje lecą. My wykańczamy sie i mieszkanie. Wrzucam pare fotek. Pietro mamy praktycznie z grubsza ogarnięte. Wiadamo, cokoły, poprawki farbą, wyszorowanie wszystkiego czeka sobie jeszcze, bo działamy teraz na parterze. Ale wiem, że nie ma co narazie sprzątać na glanc. Wczoraj np jeszcze musiałem kątówą ciąć cegły w dolnej łazience bo płytki odstawały i tym sposobem wszystko zostało pokryte rdzawym nalotem. Na dniach jak nie zapomne to wrzucę postępy z parteru. Wszystko zabiera czas. Czasem się wydaje że już jesteśmy niedaleko i zaraz sie bedziemy wprowadzać. Jeden obchód po chałupie i lista "trza by jeszcze to " staje się spora Na moje oko jeszcze z miesiąc- dwa i może się wprowadzimy. Sypialnia Łazienka Pokój dzieci Edytowane 27 Września 2017 przez fr3d3k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fr3d3k 18.08.2016 05:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 I jeszcze korytarz na piętrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fr3d3k 06.09.2016 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2016 (edytowane) SIERPIEŃ 2016 Łazienka parteru prawie na ukończeniu. Płytki na ścianach i podłogach położone. Fugi poprawić, umyć, szafki wstawić i będzie można pokazać. To pod koniec tygodnia wrzuce fotki Tymczasem trzeba zająć się dwiema najważniejszymi konstrukcjami w domu czyli schody i kuchnia. SCHODY Wg założeń Żonki mają być: dębowe, zabudowane, ze stopniami w kolorze podłogi, podstopniami koloru białego, z poręczami drewnianymi z pochwytem koloru stopni i tralkami koloru podstopnic. Tak wyglądają aktualnie A tak by miały z grubsza wyglądać finalnie. Wizki + rysunki z wymiarami wysłane do zaprzyjaźnionego stolarza i czekamy. Termin około 2 tygodnie. Edytowane 6 Września 2016 przez fr3d3k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fr3d3k 06.09.2016 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2016 SIERPIEŃ 2016 cd KUCHNIA Tu było trochę wiecej kłopotu. Salon z docelową kuchnią jest dosyć mały ( około 5x6m ) Kuchnia musi się zmieścić w kwadracie 2,8 x 2,5m. Jako że barek jest "must have" to nie pozostaje nic innego jak kształt U. Powstało więc kilka wariacji .... z czego wybraliśmy jedną którą i tak jeszcze troche pozmienialiśmy. I tak mniej wiecej ogarniętą kuchnie rozrysowałem, podzieliłem na płyty i zamierzam zanieść do pocięcia. A czy uda nam sie to potem skręcić w jaką całość ? Mamy nadzieje pozdrawiamy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parvati59 08.09.2016 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 (edytowane) Witam, jestem pelna podziwu dla wszystkich ktorzy sie podjeli takich powaznych remontow i przebudowy.Trzeba miec niezwykla sile woli zeby mimo problemow dazyc do wyznaczonego celu.Ja sie do tego nie nadaje.Dla mnie zwykly maly remont pokoju to wyzwanie takze podziwiam:) Edytowane 12 Września 2016 przez Parvati59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 08.09.2016 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 ,,,,, W punkt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fr3d3k 30.09.2016 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 WRZESIEŃ 2016 Kończą się dwa tygodnie urlopu..czas na szybkie sprawozdanie. Salon na parterze i kuchnia w powijakach. Szafki poskręcane ale czekamy na blaty i fronty więc nie specjalnie jest jeszcze co pokazywać. Ale napisze o kilku innych rzeczach jakie działy się przez ostatnie kilkadziesiąt dni. Zacznę od łazienki na parterze. Niby mała, niby prosta, bo na biało ale zabawy z nią było ze trzy tygodnie. Raz, że kafelki miały być wielkości 10x10cm co wychodzi 1500 sztuk do położenia. Dwa- ma być ściana z luksfer, co nie było takie proste jak sie okazało, że za mało krzyzyków kupiliśmy i nie chciało sie dokupowywać. Trzy, idąc za tokiem łazienki na piętrze- nie myliśmy fug odrazu po położeniu kafli- w konsekwencji 4 dni zeszło nam na czyszczenie zanim można było położyć białą fuge. Cztery, pięć i sześć to mocowanie kibelka do gresu i wylewki z podłogówką, przestawianie rurek wody do prysznica i umywalki oraz montaż szyby przez którą będzie widać orginalną ścianę domu i instalacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fr3d3k 30.09.2016 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 Następna sprawa to stiuk wenecki. Oj z tym zabawy też było co niemiara. Kilkaset złota na zakup. Przyszło nie dość, że wiadro rozwalone i trza było przelewać przy kurierze do nowego wiaderka to druga sprawa - kolor. Stiuk sprzedawany jest biały i dodawany jest pigment. Przysłano mi pigmentu troszku za mało, i kolor zamiast fajny czerwony wyszedł różowy. Ale sprzedawca przyznał się, że wysłano za mało i dosłał więcej. Ogólnie trzy warstwy co 24 godziny i potem wosk i szlifowanie...zeszło tydzień. Efekt, no chyba wyszło. fajnie się odbija, jest zmywalne i fajnie gładkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fr3d3k 30.09.2016 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 No i najważniejsze - schody. 200 km przejechałem chyba ze trzysta kilowym ładunkiem. Od zaprzyjaźnionego stolaża dostaliśmy surowe, sklejone deski dębowe. Stwierdził że wg rysunków to się nie da, więc zrobił nam surowe większe stopnie i podstopnie, dorzucił poręcz i kilka surowych słupków. Jedna z poręczy miała 3,3 metra wiec wystawała z auta, a ciotka dorzuciła 3 worki gruszek, dwa jabłek i jeden śliwek. Auto prawie charatało podwoziem o zol. Urlop się zaczął i myślałem, że dwa dni i schody będą. Myliłem się. Każdy stopień trzeba było dociąć, każdy podstopień trzeba było dociąć. Piła nie jest pierwszych lotów, więc na szlifowaniu troche zeszło. Malowanie, stopnie trzy razy lakierem, podstopnie dwa razy emulsją. Słupki i poręcze wyfrezować, pomalować, dociąć. Po tygodniu schody były pomalowane i przykręcone. Ale z poręczami to inna bajka. Uchwytów do karton gipsów się nigdzie nie dostanie, trza było samemu coś uszkrobać, bo sklepowe tylko na beton. Tralki też zrobiliśmy z resztek schodów- sporo papieru ściernego i godzin na grubościówce. Ogólnie poręcze to niezła zabawa, żeby to się trzymało, sporo kotwy chemicznej i kotew moly. Normalnie można zakład stolarski otworzyć. Wszyscy stolarze proszę nie patrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fr3d3k 30.09.2016 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 (edytowane) i efekt końcowy, a Tata się zabawił w zaślepianie dziurek po śrubach- wyszło super. Trzeba jeszcze "maskownice" ogarnąć- ale to później pozdrawiamy! Edytowane 30 Września 2016 przez fr3d3k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hun19 01.10.2016 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Imponujące jest to co robisz. Bardzo ładne schody, chociaż stiuku osobiście nie lubię. Podoba mi się też pomysł z uwidocznieniem ściany domu w łazience. Seat daje radę Powodzenia w dalszych pracach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strykow1w 18.10.2016 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Bardzo ciekawie to wszystko wygląda. Chętnie zobaczę jak wygląda efekt końcowy tej budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts