ogleniu 21.09.2015 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Witam,Na poczatku proszę o wyrozumiałość ponieważ ekspertem nie jestem i czasami moge pisac jakieś bzdury...Dodam tylko jeszcze że szukałem gotowego rozwiązania...ale nie znalazłem. Kupiłem stary domek w którym robię remont i do obecnego ogrzewania podłącze kominek z płaszczem wodnym w układzie zamkniętym poprzez bufor/zbiornik akumulacyjny 1000l - chyba jeszcze nie rozumiem róznicy pomiędzy buforem a zbiornikiem aku.Domek 60m2 który zostanie za rok/dwa powiększony do 120m2...dlatego też mam już zakupiony przewymiarowany wkład kominkowy Maja 12kW z płaszczem wodnym i wężownicą. Obecne ogrzewanie zasilane jest z kotła dwufunkcyjnego gazowego. Założenie jest takie że palę w kominku a kocioł ratuje mnie wieczorami bądź podczas dłuższej nieobecności...dlatego wydaje mi się że nie ma sensu aby grzał on bufor.Poczytałem trochę i naszkicowałem taki oto schemat...który jako tako by działał...ale mam kilka pytań.1. Czy to bedzie działać i ewentualnie co dodac/zmienić. 2. Czy potrzebny jest termiczny bądź ręczy zawór mieszający przy buforze po stronie grzejników? Wydaje mi się ze coś jest potrzebne w sytułacji gdy przykręce grzejniki i zamkne obieg wody.3. Czy wystarczy jedno naczynie przeponowe i czy dobrze je umieściłem? 4. Jeśli kupię zbiornik z wężownicą , bądź nawet z dwoma pod przyszłe solary to czy można to jakoś połaczyć do mojego kotła który ogrzewa wodę urzytkową? Jak? Myślałem że sprawa jest prosta i ciepłą wodę z wężownicy po prostu podaję na wejście c.w.o. w piecyku ale to chyba tak nie działa... piecyk tak czy owak się załączy, prawda? Woda musi iśc przez piecyk ponieważ w lato nie planuje palić w kominku a ogrzewanie bufora kotłem gazowym chyba mija się z celem. prosze o pomoc i dziekuję http://images66.fotosik.pl/1195/93547cdbdfe495cd.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ogleniu 22.09.2015 06:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2015 zamknijcie ten temat bo widze że cięzko idzie więc temat przenosze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gali20 06.01.2023 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2023 zamknijcie ten temat bo widze że cięzko idzie więc temat przenosze... w czym rysowany schemat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.01.2023 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2023 w czym rysowany schemat? Przez 8 lat to zapewne autor zapomniał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gali20 10.01.2023 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2023 Przez 8 lat to zapewne autor zapomniał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts