Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

hm,hm,hm

Ja powiem tak, z twojego pytania ciezko wywnioskowac o co chodzi, ale jesli chodzi o wykonywanie juz podloza czyli :

mamy juz podsypke zageszczona, mamy chudy beton, mamy izolacje ( no i oczywiscie mamy sciany :D )i teraz:

docieplamy strop styropianem gr 10 cm , to zanim ulozymy podloze betonowe to wkolo przy scianach powinnismy zrobic dylatacje styropianem 1cm.

Wykonanie dylatacji powoduje ze powstaje "podloga plywajaca" - mamy podloge jako osobna plyte. Nie laczy sie ze sciana bezposrednio.

Co nam to daje? A to ze np. dzwieki ze stropu ( chodzenie, przesuwanie, stukanie) nie przenosza sie na sciane :D

Ale jesli chodzi ci o dawanie dylatacji gdy mamy podsypke i dajemy chudy beton i czy wtedy dawac dylatacje to absolutnie nie!

budynek zacznie "siadac" i sciany beda inaczej i strop inaczej - tutaj akurat wszystko musi tworzyc jedna calosc.

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/20422-fundament-styropian-chudziak/#findComment-355586

dzięki Aga..................................... Andrzejzs i neptunek :)

nie bedę kładł tego styropianu

a tak na marginesie...........jak wywinąć papę na fundamencie, wystaje spod pierwszego rzędu pustaków (wystaje na około 10 cm) ,aby nie została zalana razem z chudziakiem? nie można jej przecież zalać, bo musi tworzyć ciągłość z folią kładzioną potem na "chudziak" (pod styropian)....

trochę zawile to opisałem, ale niestety jestem "z metra cięty" .........................pzdr

https://forum.murator.pl/topic/20422-fundament-styropian-chudziak/#findComment-356166