Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chudziak przed czy po szalowaniu ?

Filip80

Recommended Posts

Gość grend
tzn. ? w grunt bezpośrednio nie mogę - piasek

budujesz się na południe od Poznania ? Ja też mam piasek, bym nazwał to pustynią ....

... Że jest piasek to nie dyskwalifikuje to ze nie możesz robić bez szalunku - zrób próbny wykop i zobacz jak to się trzyma - szalunek to jest sztuka dla sztuki.

Edytowane przez grend

Gość grend

zrobić próbny wykop. Ja cały fundament ogarnąłem w 4 dni, nie wpuszczałem koparki na teren obrysu domu aby mi nie "rozjechala" piachu bo wtedy po zawodach..... Na około 7 metrach zaczęło mi się sypać (tutaj akurat był żwir 2-4) to wbijałem paliki od "geodezji" i szalowałem OSB. Piach to według mnie koniecznie w foli - raz żeby z zaczynu betonowego piach nie wyssał wodę a po drugie przy wylewaniu będziesz miał misę rozporową to ściany ci się nie zsuną...

Piach i Rokietnica ? - tam tylko się spotkałem z gliną i wysokim stanem wody

jak się sypie to niestety szalowanie...

Czemu "niestety"? :-) Pytam bez złośliwości i podtekstów.

Ja mam doświadczenia, że ludzka praca jest najdroższa, w każdym razie tak jest u nas.

1) Przychodzi koparka, odsłania teren pod ławy/płytę, większym zakresie, niż po obrysie.

2) Wylewa się chudziak, tam gdzie trzeba.

3) Zbroi, szaluje systemowo, więc szybko i tanio,

4) wylewa, rozszalowuje,

5) izoluje, smaruje, uzupełnia wykop czym trzeba, przy okazji robiąc odwodnienie, jest wszędzie dostęp,

6) robi się całą górę, wraca humus na miejsce.

Koniec roboty w tej fazie! A przecież to i tak trzeba zrobić! Więc jaka to strata?

Czy to ma oznaczać, że normalnie nic się nie robi, tylko wykop, folia, zbrojenie byle jak, potem beton i izolacja na ławach, ewentualnie wyżej?