Filip80 21.09.2015 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 (edytowane) Witam, tak jak w temacie: Chudziak pod ławy fundamentowe przed czy po szalowaniu ? dziękuję PozdrawiamF Edytowane 21 Września 2015 przez Filip80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 21.09.2015 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Jasne, że przed, bo lepiej się potem szaluje, masz podłoże równe, możesz na betonie machnąć linie sznurkiem z farbą. Poza tym, możesz dać śruby w chudziak przy szalunkach systemowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 21.09.2015 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 a po co chudziak pod ławy ? a po co szalunek ? Lepiej na początku oszczędzać bo póxniej na końcu i tak brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filip80 21.09.2015 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 a po co chudziak pod ławy ? a po co szalunek ? Lepiej na początku oszczędzać bo póxniej na końcu i tak brakuje tzn. ? w grunt bezpośrednio nie mogę - piasek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 21.09.2015 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 (edytowane) tzn. ? w grunt bezpośrednio nie mogę - piasek budujesz się na południe od Poznania ? Ja też mam piasek, bym nazwał to pustynią .... ... Że jest piasek to nie dyskwalifikuje to ze nie możesz robić bez szalunku - zrób próbny wykop i zobacz jak to się trzyma - szalunek to jest sztuka dla sztuki. Edytowane 21 Września 2015 przez grend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filip80 21.09.2015 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 północ okolice Rokietnicy piasek jak nad morzem co proponujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 21.09.2015 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 zrobić próbny wykop. Ja cały fundament ogarnąłem w 4 dni, nie wpuszczałem koparki na teren obrysu domu aby mi nie "rozjechala" piachu bo wtedy po zawodach..... Na około 7 metrach zaczęło mi się sypać (tutaj akurat był żwir 2-4) to wbijałem paliki od "geodezji" i szalowałem OSB. Piach to według mnie koniecznie w foli - raz żeby z zaczynu betonowego piach nie wyssał wodę a po drugie przy wylewaniu będziesz miał misę rozporową to ściany ci się nie zsuną... Piach i Rokietnica ? - tam tylko się spotkałem z gliną i wysokim stanem wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filip80 21.09.2015 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 już jestem po próbnym i sypie się równo wszędzie, niestety tylko szalowanie ... tylko czy dobrze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 22.09.2015 04:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2015 jak się sypie to niestety szalowanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 22.09.2015 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2015 jak się sypie to niestety szalowanie... Czemu "niestety"? Pytam bez złośliwości i podtekstów. Ja mam doświadczenia, że ludzka praca jest najdroższa, w każdym razie tak jest u nas. 1) Przychodzi koparka, odsłania teren pod ławy/płytę, większym zakresie, niż po obrysie. 2) Wylewa się chudziak, tam gdzie trzeba. 3) Zbroi, szaluje systemowo, więc szybko i tanio, 4) wylewa, rozszalowuje, 5) izoluje, smaruje, uzupełnia wykop czym trzeba, przy okazji robiąc odwodnienie, jest wszędzie dostęp, 6) robi się całą górę, wraca humus na miejsce. Koniec roboty w tej fazie! A przecież to i tak trzeba zrobić! Więc jaka to strata? Czy to ma oznaczać, że normalnie nic się nie robi, tylko wykop, folia, zbrojenie byle jak, potem beton i izolacja na ławach, ewentualnie wyżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts