Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 3 weeks później...
Co da więcej chłodu w lecie? Stropodach skośny (lany) wraz z blachodachówką czy dachówka na tradycyjnej więźbie

Także się zastanawiałem nad tym problemem przy budowie swojego domu met. gospodarczą. Beton o tej grubości nie stanowi istotnej przegrody termicznej (pierwszy czynnik izolacji od ciepła). Z mojego punktu widzenia stropodach żelbetowy stabilizuje konstrukcję budynku i jego wieńce, zapewnia awaryjną wodoszczelność (przy wyborze betonu wodoszczelnego) w przypadku uszkodzenia hydroizolacji, czy też poszycia, upraszcza wykonanie i obniża koszt wykończenia sufitów na poddaszu, jednak nie przyczynia się do komfortu termicznego w lecie.

Do czynników, które ten komfort zapewnią, zaliczę szeregując wg istotności:

1. wentylację istotną zwłaszcza w okresie letnim (z doświadczenia mojego i kolegów 25 czy 35cm wełny izolacji nie wiele zmienia)

a) osobiście zastosowałem dwie przestrzenie wentylowane: nad wełną i między papą na deskowaniu a poszyciem (na które początkowo nie miałem funduszy, jednak poleciłbym wariant z FWK http://www.abc-dachy.pl/index2.php?site=art&id=653),

b) poza tym nie spotkałem się nigdy z opisem zapewnienia ciągłości szczelin wentylacyjnych w okolicach koszy czy też okien połaciowych; proszę zauważyć, że wlot powietrza jest zawsze zapewniony nad okapem przez wróblówkę, a gdzie w tych przypadkach wylot? W kalenicy. Toteż aby wypuścić ciepłe, czy też wilgotne powietrze nawiercałem krokwie wiertłem fi 16 np pod oknem połaciowym w pobliżu podparcia płatwią, aby nie osłabić konstrukcji, a w miejscach przenoszących znaczne siły zginające krokwi stosowałem rurki karbowane pomiędzy nieprzelotową przestrzenią wentylowaną a sąsiednią przestrzenią wentylowaną w wylotem w kalenicy - w trakcie ocieplania w upalne dni obserwowałem znaczny przepływ powietrza przez te rurki i to naprawdę gorącego!,

2. zacienianie okien połaciowych (najlepiej rolety zewnętrzne, które sprawdzają się u mnie od 4 lat) + ew. okiennice, szyby przeciwsłoneczne, potrójne szklenie itp,

3. kolor dachówki - oczywiste

Natomiast grubość izolacji wełną mineralną i dokładność jej ułożenia, czy w wypadku stropodachu skośnego żelbetowego staranne jego ocieplenie, mają moim zdaniem znaczący wpływ zimą.

powodzenia, JS

• 2 weeks później...

2. zacienianie okien połaciowych (najlepiej rolety zewnętrzne, które sprawdzają się u mnie od 4 lat) + ew. okiennice, szyby przeciwsłoneczne, potrójne szklenie itp,

Witaj JanuszStar,

Potwierdzam, że rolety zewnętrzne dają najlepszą i to całoroczną ochronę, bo zimą będą izolowały pomieszczenie przed stratą ciepła, a latem zaciemnią i ochronią przed nagrzewaniem.

121225-01-XXL.jpg122667-01-XXL.jpg122797-01-XXL.jpg

Zdecydowanie polecamy, a dla wielbicieli rolet wewnętrznych mamy cały wachlarz produktów dostępnych w naszym sklepie internetowym: http://www.veluxshop.pl.

Pozdrawiam,

Paweł

Doradca VELUX

Moim zdaniem w przypadku zelbetowego dachu i na nim ze 30 cm styropianu zapewni duzo lepszy komfort latem anizeli analogiczna konstrukcja tradycyjna, a to z prostej przyczyny jaka jest akumulacyjnosc betonu.