Slyder 21.10.2015 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 nie wibrowany- kolega wyżej wyprzedził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 21.10.2015 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 śledzę wątek od początku i nie wierze że inwestor jest tak...aż się ciśnie na język coś brzydkiego. Inwestor może się nie znać ale co Ty masz za ekipe? ja bym po stropie złotówki im nie wypłacił. U mnie chłopaki słupy kręcili z betoniarki i wyszły tak: i tu zdjęcie samego dołu słupa Podczas zalewania jeden stał z młotkiem na dole i pukał w deski -efekt jak wyżej. Wydaje mi się że ty się nie znasz, ekipa to partacze a kieras ma wszystko w nosie. Co gorsze nie słuchasz konstruktywnych porad. Moderator powinien zamknąć ten temat bo to bez sensu. No chyba, że traktujemy tą budowę "tak się domów nie buduje"-poradnik dla przyszłych inwestorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek_i_Justyna 21.10.2015 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 śledzę wątek od początku i nie wierze że inwestor jest tak...aż się ciśnie na język coś brzydkiego. Inwestor może się nie znać ale co Ty masz za ekipe? ja bym po stropie złotówki im nie wypłacił. U mnie chłopaki słupy kręcili z betoniarki i wyszły tak: i tu zdjęcie samego dołu słupa Podczas zalewania jeden stał z młotkiem na dole i pukał w deski -efekt jak wyżej. Wydaje mi się że ty się nie znasz, ekipa to partacze a kieras ma wszystko w nosie. Co gorsze nie słuchasz konstruktywnych porad. Moderator powinien zamknąć ten temat bo to bez sensu. No chyba, że traktujemy tą budowę "tak się domów nie buduje"-poradnik dla przyszłych inwestorów. Ja bym tematu nie zamykał bo jest ciekawy dla przyszłych inwestorów właśnie jakich błędów unikać i kiedy pognać ekipę na 4 wiatry. Jak resztę słupów będziesz tak mieć zrobione plus nad oknami nadproża to gratulację i witaj przemarzanie. Moje słupy też były z betoniarki i wibrowane młotkiem plus długi pręt. i wyszło gładko. Po zdjęciach słupa widać brak wibracji, a to nawet dziecko w piaskownicy jak stawia babkę z piasku to wie że wiaderko musi opukać. Dramat w 3 aktach : strop, więźba i słup. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 22.10.2015 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Ja bym tematu nie zamykał bo jest ciekawy dla przyszłych inwestorów właśnie jakich błędów unikać i kiedy pognać ekipę na 4 wiatry. Dokładnie, wielu "świeżych" inwestorów może się dzięki temu wątkowi sporo nauczyć. Jak resztę słupów będziesz tak mieć zrobione plus nad oknami nadproża to gratulację i witaj przemarzanie. O co chodzi z tym przemarzaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek_i_Justyna 22.10.2015 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Dokładnie, wielu "świeżych" inwestorów może się dzięki temu wątkowi sporo nauczyć. O co chodzi z tym przemarzaniem? największe przemarzanie jest na betonie , no a jak masz beton tak zrobiony i połatany to na 2 wiązania (no bo jakoś trzeba to dokleić) to przemarzanie w tzw szczelinach jest jeszcze większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 22.10.2015 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 jakie to znaczenie przy ścianie dwuwarstwowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 22.10.2015 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 ^^Przyłączam się do pytania kolegi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 22.10.2015 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 największe przemarzanie jest na betonie , no a jak masz beton tak zrobiony i połatany to na 2 wiązania (no bo jakoś trzeba to dokleić) to przemarzanie w tzw szczelinach jest jeszcze większe. to proste wytłumaczenie..- ale nie ten kierunek ruchu energii cieplnej .. to nie "mróz" wchodzi- a ciepło tak gwałtownie ucieka niczym z dętki w Bizonie. Tak szybko ucieka - że na powierzchni wewnętrznej ta energia krócej zostaje na powierzchni - krócej to znaczy mniej gości w tym elemencie. Stąd spadek temp na takim elemencie i "efekt przymarzania" - jeśli jest izolacja to hamuje tą ucieczkę ciepła - a wyraża się to oporem termicznym .. 5m betonu = ~15cm EPS'a- a żelbet jeszcze gorzej. A słupy u kolegi - żenada .. trzeba było kija wziąć i "wibrować" są różne metody .. dla niedoświadczonych - lepszy jest kij/ stukanie niż wibrator. Wibratorem można czasem zrobić więcej szkody jak pożytku. Za długie wibrowanie - zaczyn siup ucieka z mieszanki- A tu pewnie uciekł .. bo wody jegomość raczył dolać .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek_i_Justyna 22.10.2015 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 jakie to znaczenie przy ścianie dwuwarstwowej? Jak jest dobrze zrobione to pewnie nie ma żadnego znaczenia, ale w tym wypadku takiego betonowania to obawiam się (nie jestem fachowcem w tej dziedzinie) ale wydaje mi się że może być taki problem jak u mnie w kuchni była szczelina , panowie ocieplili blok i przykryli szczelinę styro. zgadnijcie gdzie był w zimę szron na ścianie dokładnie w linii szczeliny, a szczelina była milimetrowa więc myślę że może być podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.10.2015 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Na placki kleili ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulrich24ed 22.10.2015 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Jarek_i_Justyna to niezła fuszerkę Wam zrobili Szron na ścianach Czyli da się tam mieszkać tylko w lato.... no fajnie, dom tylko na lato A na zimę trzeba nowy dom pobudować. Ja na Waszym miejscu bym zdjął całe ocieplenie, wyburzył w tym miejscu ściane i zrobił na nowo. Tak się nie da mieszkać. Teraz jest szron, zaraz będzie wilgoć i grzyby w całym domu. A jak się rozmoczy to ściana się po prostu przewróci. Szron w domu hehe dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek188 22.10.2015 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Jarek_i_Justyna to niezła fuszerkę Wam zrobili Szron na ścianach Czyli da się tam mieszkać tylko w lato.... no fajnie, dom tylko na lato A na zimę trzeba nowy dom pobudować. Ja na Waszym miejscu bym zdjął całe ocieplenie, wyburzył w tym miejscu ściane i zrobił na nowo. Tak się nie da mieszkać. Teraz jest szron, zaraz będzie wilgoć i grzyby w całym domu. A jak się rozmoczy to ściana się po prostu przewróci. Szron w domu hehe dobre Przecież napisal ze chodzi o blok,inwestorowi,,zgodnie z projektem wychodzi bardzo drogo" humor dopisuje,ten słup i wystające druty z sufitu to raczej powód do zmartwień,przeciez będą rdzawe plamy na tynku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 23.10.2015 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Jarek_i_Justyna to niezła fuszerkę Wam zrobili Szron na ścianach Czyli da się tam mieszkać tylko w lato.... no fajnie, dom tylko na lato A na zimę trzeba nowy dom pobudować. Ja na Waszym miejscu bym zdjął całe ocieplenie, wyburzył w tym miejscu ściane i zrobił na nowo. Tak się nie da mieszkać. Teraz jest szron, zaraz będzie wilgoć i grzyby w całym domu. A jak się rozmoczy to ściana się po prostu przewróci. Szron w domu hehe dobre Lepiej się za fizykę budowli nie zabieraj - bo tu możesz wytworzyć tylko mity - nie mając wiedzy zdobytej doświadczeniem oraz badaniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek_i_Justyna 23.10.2015 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Jarek_i_Justyna to niezła fuszerkę Wam zrobili Szron na ścianach Czyli da się tam mieszkać tylko w lato.... no fajnie, dom tylko na lato A na zimę trzeba nowy dom pobudować. Ja na Waszym miejscu bym zdjął całe ocieplenie, wyburzył w tym miejscu ściane i zrobił na nowo. Tak się nie da mieszkać. Teraz jest szron, zaraz będzie wilgoć i grzyby w całym domu. A jak się rozmoczy to ściana się po prostu przewróci. Szron w domu hehe dobre Hehe, dobre, dobre to są twoje fachmajstry od murowania, ale ja nie o tym, po pierwsze podobni fachowcy jak Ci Twoi byli u mnie od ocieplenia bloku. spółdzielnia spier...ła robotę u mnie więc na lato rozbierali ten fragment w ramach gwarancji i poprawili i już nie szroni. Po drugie jak widzisz większość osób już na etapie zalania stropu tłumaczyła Ci że jest zwalona robota, ale Ty ze spokojem niezmąconym dalej ufasz murarzowi na zasadzie jakoś to będzie. pewnie to pierwszy Twój budynek więc zgodnie z zasadą pierwszy dla wroga się buduję i tak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.10.2015 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Ciakawy jestem czy strop już w 100% rozszalowany i jak parametry użytkowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulrich24ed 25.10.2015 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Witam, strop już całkowicie rozszalowany. Wszystko wygląda super. Żadnych ugięć nie ma. Na górze może helikopter lądować. Był kierbud mój i jeszcze inny tak dla konsultaci. Obaj mówią że można to było zrobić lepiej i fajnie to nie wyszło, jest spaprane ale nie ma się czym przejmować i mam budować dalej. A ruszam też z drugą budową i teraz już wiem więcej i na pewno drugi raz takiej lipy nie odwalę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal. 25.10.2015 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Śledzę ten wątek od początku i dochodzę do wniosku, że ulrich24ed nie jest inwestorem, tylko tym majstrem co spieprzył robotę i na forum szuka potwierdzenia, że wszystko jest w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fo_ 25.10.2015 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Na tej budowie popełniono błędy praktycznie na każdym etapie.Ławy wylane w naruszony grunt, porotherm na zwykłej zaprawie, strop każdy widział, więźba wykonana przez murarza konsultowana na forum.Inwestor twierdzi, że nie ma ugięć, kierownik, że źle ale dobrze. Byli tu także znachorzy co mają innowacyjne stropy, drogowcy specjaliści od zbrojeń lewitujących, inwestorzy co nie będą przepłacać za 10kg drutu więcej.A Ulrich tymczasem bierze się za drugą budowę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powell 25.10.2015 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Hehe, Fo_ dobrze to podsumował. Masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.10.2015 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Śledzę ten wątek od początku i dochodzę do wniosku, że ulrich24ed nie jest inwestorem, tylko tym majstrem co spieprzył robotę i na forum szuka potwierdzenia, że wszystko jest w porządku. Ta teoria wiele by tłumaczyła z tego wątku, bardzo dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts