Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bardzo popękany strop 2 dni po zalaniu - dużo zdjęć

Recommended Posts

ja pierdziu człowieku jak ty budujesz? po co Ci tyle stali na stropie ja bym zmniejszył ilość prętów bo jak to wszystko zacznie rdzewieć to tylko koszty dodatkowe, co do więźby też dziwnie ja na śmietniku mam 4 krokwie i starczy. dodatkowo widzę że drewno impregnowane, a to też są koszty ja bym robił z obrzynów tartacznych "som" po 50 zł z m2.

Tymi wszystkimi teoretykami się nie przejmuj bo oni już zbudowali i teraz liczą ile mogli zaoszczędzić budując tak jak ty i ci po prostu 'zazdraszczajom'.

A tak na serio to tn temat powinni przenieść do fuszerki budowlane od a do z.

kierownik jak to odebrał powinien mieć zabrane uprawnienia, a budowlaniec powinien być wpisany na czarną listę wykonawców.

Fajnie że zbrojenie leży na deskach więc pewnie po rozszalowaniu będziesz widział druty na suficie.

Osobiście bym kazał rozebrać taki strop zaraz po pojawieniu się rys.

• Odpowiedzi 304
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pisałem już wielokrotnie w tym temacie, że uprzejmie proszę tylko o konstruktywne i merytoryczne wypowiedzi.

Za wypociny osób bez skończonej podstawówki (jak powyżej) serdecznie dziękuję.

Pozdrawiam! :lol2:

nie no spoko podstawówkę mam skończoną jakiś czas temu, technikum też już dawno :).

nie obrażaj się na tego typu wypowiedzi ale przyjmij je od osób które kilka domów już wybudowały ale chcesz merytoryki proszę bardzo.

1.zbrojenia podparte cegłami (okruchami ceglanymi) błąd.

2. brak górnego zbrojenia błąd

3. brak przeciążeniówki błąd na takich rozpiętościach

4. brak wzmocnienia przy kominach i w narożnikach tu niekoniecznie ale ja osobiście bym dał.

5.strop może i się nie zawali ale będzie pływał przy chodzeniu a na bank się po rozszalowaniu ugnie ponad standard.

6. za mało nadlany strop o jakieś 3 cm

7. dolewanie wody do gotowej mieszanki jest zabronione bo traci się gwarancje i zmniejsza klasę betonu. a na stropy leje się od dawna B25.

pytałeś o opinie osób doswiadczonych to ich nie obrażaj jak starają się pomóc.

przedstawiam swoją opinie o tym co tu ze zdjęć i opisu widzę.

O i teraz to jest merytoryczna opinia i bardzo serdecznie za nią dziękuję - bez żadnych uszczypliwości z mojej strony.

Widzisz jak sam wspomniałeś "od osób które kilka domów już wybudowały" więc masz już doświadczenie na każdym etapie i wiesz jakich błędów nie robić.

To mój pierwszy dom. Dziś też już wiele rzeczy zrobiłbym inaczej.

No ale nauka kosztuje.... :-(

Być może przy pierwszej budowie też zrobiłeś jakieś błędy, które później wyeliminowałeś - chociaż jeśli nie zrobiłeś żadnego to super, plus dla Ciebie, ja się tak na budowlance nie znam.

W poniedziałek zdejmujemy szalunki... Wrzucę fotki do oceny stanu technicznego :-)

Pisałem już wielokrotnie w tym temacie, że uprzejmie proszę tylko o konstruktywne i merytoryczne wypowiedzi.

Za wypociny osób bez skończonej podstawówki (jak powyżej) serdecznie dziękuję.

Pozdrawiam! :lol2:

Konstruktywne i merytoryczne wypowiedzi olewasz. Co do wykształcenia nie oceniaj innych, bo Tobie chyba szkoła niewiele dała. Czytając ten wątek to tylko można się z tego co wyczyniasz śmiać lub płakać. Do płaczu na razie nikomu nie jest (bo nikt ciebie z piszących tu nie zna cię osobiście, zatem nie zapłacze jak ten domek z kart kiedyś runie), zostaje tylko śmiać się z wybitnej bezmyślności. Z drugiej strony to myślisz i to o wiele za dużo jak tu wybudować max oszczędnie, tylko nie tam gdzie powinienes szukać oszczędności je znalazłeś. Powodzenia.

P.S. Po wybudowanie nie oszczędzaj chociaż na ubezpieczeniu, aby coś ci z tego zostało po pierwszym większym huraganie, lub po wyjątkowo śnieżnej zimie

https://www.youtube.com/watch?v=iVtsi2Ve6Xs o ile łatwiej było coś takiego wykonać.. niż ładować te śmieszne beleczki

To jest bardzo dobry przykład jak projektant nie dba o kieszeń inwestora . Poza tym i tak zbrojenie leży na deskach i strzemiona nie do końca dobrze rozplanowane. A beleczki to mogą być ja takie lubię.

nie no spoko podstawówkę mam skończoną jakiś czas temu, technikum też już dawno :).

nie obrażaj się na tego typu wypowiedzi ale przyjmij je od osób które kilka domów już wybudowały ale chcesz merytoryki proszę bardzo.

2. brak górnego zbrojenia błąd

4. brak wzmocnienia przy kominach i w narożnikach tu niekoniecznie ale ja osobiście bym dał.

6. za mało nadlany strop o jakieś 3 cm

7. dolewanie wody do gotowej mieszanki jest zabronione bo traci się gwarancje i zmniejsza klasę betonu. a na stropy leje się od dawna B25.

.

Z tymi punkami pozwalam się nie zgodzić

Ad. 2 Górne zbrojenie nie zawsze musi być zależy od wielkości rozpiętości planowanych obciążeń itd. można rozwiązać inaczej

Ad 4. Dla mnie wzmocnienia przy kominach zwłaszcza jak się je muruje od poziomu stropu muszą być . Może nie być jak komin murowany od poziomu zero ale nie zawsze tak się robi. W narożnikach wzmocnienia ja uważam że są niezbędne.

Ad. 6 to to powszechne przekonanie że beton wszystko trzyma i im grubiej tym lepiej. Beton poza tym że robi ciężar nic nie trzyma i lanie go bez opamiętania to tylko nadszarpnięcie kieszeni. Jakby tak było to nasz inwestor mógłby nadlać te 3 -4 cm betonu i już ma mocniejszy strop.

Ad. 7 dolewanie wody do klasy jakiegoś betonu np. B25 nie czynnik go betonem klasy n. B 20 tylko jest to raczej beton " pozaklasowy" . Gdyby to było takie proste to lepiej było by zamówić gruszkę B 25 dolać wody i mieć 1,5 gruszki B15. Nie po to są receptury.

Nośność- a użytkowalność to dwie jakby różne sprawy .. aby się nie zawalił strop .. nie potrzeba aż tyle zbrojenia ..

ono jest potrzebne do ograniczenia ugięć .. nie jest do końca tak że grubiej nie ..

Zwiększa się ramie sił wewnętrznych, oczywiście nie można tego zwiększać i zwiększać .. stąd graniczne rozpiętości stropu to około 7,5m..

nikomu nie potrzeba 30cm betonu .. bo w raz z grubościom - jak Kolega zauważył słusznie - rośnie też ciężar ..

Nie mniej ugięcia właśnie decydują - o taki, nie innym zbrojeniu .. a górą daje się na moment podporowy ..który rozciąga beton górą ..

stąd zbrojenie daje się w strefach rozciąganych betonu - żeby nie miał nadmiernych rys.

Im większe ograniczenie rys tym więcej zbrojenia .. oczywiście graniczna wartość rozwarcia rys wynosi 0,4mm.

Takie są normy i tu ciężko dyskutować z warunkami normowymi.

a i otulenie faktycznie - tu jest mizerne ..

Z tymi punkami pozwalam się nie zgodzić

Ad. 2 Górne zbrojenie nie zawsze musi być zależy od wielkości rozpiętości planowanych obciążeń itd. można rozwiązać inaczej

Ad 4. Dla mnie wzmocnienia przy kominach zwłaszcza jak się je muruje od poziomu stropu muszą być . Może nie być jak komin murowany od poziomu zero ale nie zawsze tak się robi. W narożnikach wzmocnienia ja uważam że są niezbędne.

Ad. 6 to to powszechne przekonanie że beton wszystko trzyma i im grubiej tym lepiej. Beton poza tym że robi ciężar nic nie trzyma i lanie go bez opamiętania to tylko nadszarpnięcie kieszeni. Jakby tak było to nasz inwestor mógłby nadlać te 3 -4 cm betonu i już ma mocniejszy strop.

Ad. 7 dolewanie wody do klasy jakiegoś betonu np. B25 nie czynnik go betonem klasy n. B 20 tylko jest to raczej beton " pozaklasowy" . Gdyby to było takie proste to lepiej było by zamówić gruszkę B 25 dolać wody i mieć 1,5 gruszki B15. Nie po to są receptury.

Ad2 rozpiętość ok 5 m ze zdjęć stropu bez górnego zbrojenia.

Ad4. Zgadzam się i też dałem u siebie na stropie. tu poprostu ich brak.

Ad6. chodziło mi raczej o takie nadlanie aby otulało zbrojenie, bo tu zbrojenie wystaje ponad beton i też nie widzę sensu lania bez opamiętania.

Ad7.jednym ze składników gotowych mieszanek jest lość wody. tu dodano wodę na budowie więc tak klasa betonu się zmieniła i betoniarnia nie bierze tego na siebie.

Jutro zobaczymy co będzie po rozszalowaniu . :)

U mnie kominy będą murowane od poziomu zero - w tym miejscu wylewałem szerszy fundament o jakieś 40 cm.

Wiem, już widziałem chyba wszystkie filmy na youtubie o stropach jakie tylko ludzie wrzucili :-)

Faktycznie ten strop co na powyższym filmie wygląda super jednak sam drut kosztował pewnie ze 20 000 zł.... a i tak już zwróciliście uwagi, że za mało otulenia :)

Mam pytanie do Kolegi, który wspomniał o drewnianym stropie - jak Ci się sprawdza?

Bo też myślałem o drewnianym i szkoda, że go nie zrobiłem... podobno sporo tańszy i bardzo dobry.

Jakie masz wrażenia?

U mnie kominy będą murowane od poziomu zero - w tym miejscu wylewałem szerszy fundament o jakieś 40 cm.

Wiem, już widziałem chyba wszystkie filmy na youtubie o stropach jakie tylko ludzie wrzucili :-)

Faktycznie ten strop co na powyższym filmie wygląda super jednak sam drut kosztował pewnie ze 20 000 zł.... a i tak już zwróciliście uwagi, że za mało otulenia :)

20tys na drut to masz licząc po 30 zł za laskę jakieś 667 drutów fi12 po 12m.

na 100m2 stropu wystarczy jakieś 100 lasek fi 12 po 12m 30- 40 szt fi6 i 4-5 paczek wiązałki. i masz strop zrobiony prawilnie. a koszt stali na taki strop to jakies 4000pln wiec nie majątek.

Jarku 4000 zł to wychodzi na 100m2 stropu, jak ja mam 240 m2 (razem z gankami) to wychodzi około 10 000 zł... A i tak sądzę, że policzyłeś za mało drutu gładkiego fi 6 bo 40 sztuk na 100 m2 to wydaje mi się za mało...

drut fi 6 waży 0,222 kg /mb czyli jak kupisz kg tej stali masz 4,5mb drutu a kg to jakieś 3zł.