מרכבה 25.09.2015 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 (edytowane) http://www.przepisnadom.pl/wp-content/uploads/2009/06/dsc_8236.jpg tak miały wyglądać pręty zbrojeniowe. Na razie przez środek domu idzie tylko jedna ściana nośna która tam pewnie jakoś podtrzyma ten strop na samym środku ale może ściany działowe coś by pomogły? Nie jakoś - tylko trzyma, ale ten strop nie będzie pracował - jak należy tylko to będzie kawał betonu zwieszony na prętach zbrojeniowych .. http://www.narzedzia.pl/mlot-wyburzeniowy-graphite-58g867,44201.html?gclid=Cj0KEQjw4ZOwBRDoxpjAvPXAl5MBEiQAEek_3ogQY9uIecOWu-cKFNdGClHzj5SK4az1Ith03OvW9r4aAmgx8P8HAQ jeśli kiero faktycznie widział strop - to takie narzędzie będzie mu konieczne .. puki jest deskowanie - nie trzeba będzie ponownie wykonywać szalunków Przecież jego ewentulany upór będzie skutkował - tylko pogrążeniem sytuacji .. bo zbrojenie jest nie tylko nie zgodne z projektem - ale niezgodne z jakąkolwiek sztuką budowlaną !!!! Edytowane 25 Września 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.09.2015 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 A może zaraz po rozszalowaniu stropu postawić szybko ściany działowe? Czy te ściany udźwigną trochę strop? W chudziaku mam solidne zbrojenie pod ściany działowe więc ciężar może jakoś tam by się przeniósł...? Ściany działowe nie mogą podpierać stropów bo są często za słabe, będą pękać. W miejscu podparcia w stropie powinny byc pręty górą bo strop pęknie. Tyle że u Ciebie nawet na ścianie nośnej brak tych prętów czyli popęka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.09.2015 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 (edytowane) Jajmar była fota że już od naprężeń skurczowych - równolegle do ściany strop uległ zarysowaniu - o ile były by tam pręty górne jak w fotce zapodanej przezemnie - co było też zgodne z projektem, to najwyżej strop zwiększył by ugięcie ciut ponad obliczone .. ale tu po prostu będzie płyta betonowa zawieszona na dolnym zbrojeniu .. Przecież -zamiast lamentować co zrobić - już by kiero kończył kuć płytę nad garażem .. bardzo lekko idzie coś co nie jest oparte na gruncie - beton jeszcze młody .. C8/10 jak już jest to jest BWW .. w przypadku tego co widać na zdjęciach .. z B20 masę zaczynu pływało wierzchem.. przez nadmiar wody.. http://www.pol-ka.com.pl/foto/ml8_1.JPG impulsator kinetyczny do rąk .. przecież nie będę proponował taśm węglowych do wzmacniania stropu - kiedy ten jest jeszcze w deskowaniu i dogodnie można szybko można się pozbyć .. Jeśli kiero skuje strop - Ty zyskasz gruzu na podjazd lub inne miejsce, minus to czas - Edytowane 25 Września 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.09.2015 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 A ciekawe dlaczego zamówili beton B20 skoro w projekcie jak byk stoi B25. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.09.2015 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 Tego się pewnie nie dowiemy, bo z B20 zostało C12/15... kolejna sprawa to na 250 kg cementu nie umieszasz kubika betonu inaczej niż rozmieniając na drobne - wodą .. aby przyzwoity beton zrobić potrzeba najmniej 16-17 worków .. aby nie przekroczyć 0,45 W/C .Grubości stropu nie zachowana .. zbrojenia prawie nie ma .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 25.09.2015 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 Ale co Wy byście zrobili na moim miejscu? Proszę o odpowiedź na takie pytanie. Niech się każdy na chwilę postawi w mojej obecnej sytuacji i powie co sam by zrobił. Pozdrawiam. Miałem wykonane niezgodnie z projektem belki w stropie nad garażem, podtrzymujące słupy dachu. Miały być podciągi (czyli obniżenie belki pod sufitem). Murarz zrobił "po swojemu" - schował w stropie.... bo będzie dobrze... bo wygodniej szalować... bo zawsze tak robił... Kierownik absolutnie nie zgodził się na taką samowolę i nakazał poprawę. Zleciłem więc przeliczenie i konieczne było dozbrojenie i zrobienie nadciągu. Koszt przeliczenia 400 zł. Nerwy, opóźnienia... stękania murarza. Generalnie murarz był dobry i murował fajnie i równo, ale z czytaniem rysunków zbrojenia było kiepsko, darowałem mu te 400 zł, w garażu mam równy sufit, a nadciąg został schowany w wylewce piętra ... współczuje Tobie, ale nie ma odwrotu. Można jedynie zlecić przeliczenie tej konstrukcji w stanie obecnym, ale obawiam się że docelowo będzie trzeba ją rozebrać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.09.2015 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 Wg mnie - tu absolutnie nie ma co liczyć, chyba że ktoś chce zarobić kasę, jest projekt dokładny stropu - jak powinno wyglądać zbrojenie, Ty możesz się nie znać, ale nawet laik patrząc na przekrój stropu zobaczy że pręty są też układane górą, ba pokazane na rys są kształty tych prętów.Hipotetycznie mogło być tak że kiero - nawet tego stropu na oczy nie widział, bo coś mi się ciężko widzi - aby inż budownictwa na trzeźwo takiego bubla podpisał.Tu liczenie niczego nie pomoże, ponieważ już pojawiły się rysy równoległe do ścian- rysy od skurczu, a przez brak zbrojenia górnego - tylko się poszerzą zawalić się nie zawali, bo pręty dolne przetrzymają niczym płachtę ten strop, będzie to wisieć jak trampolina ..Dolnego zbrojenia nie ma - siatka zbrojeniowa zamiast co 12 co jest co ile ? 30 ?35 cm ..górą jest jeszcze gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.09.2015 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 Wg mnie - tu absolutnie nie ma co liczyć, . Zgadzam się z tym zdaniem. Wycofuje się z propozycji liczenia i czekania. Ilość zmian względem projektu jest porażająca, grubość w dół beton w dół, stal olano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulrich24ed 26.09.2015 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2015 A jakie są sposoby wzmacniania takiego stropu? Na pewno nie będę nic rozbierał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 26.09.2015 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2015 A jakie są sposoby wzmacniania takiego stropu? Na pewno nie będę nic rozbierał. Ja wymienie tylko kilka bardzo dobrych i rownie skutecznych sposobow na wzmacnianie twojego stropu: -na gume do zucia - na poxiline -na kropelke -na trytki - i moj faworyt na srebrna tasme. Wg mnie nie musisz nic wzmacniac, wytrzyma, bedzie dobrze a ty bedziesz zadowolony. Przeciez murarz powiedzial juz ze czolgiem bedziesz mogl po nim jezdzic to czym ty sie jeszcze martwisz. Nie ma co drazyc tematu. Tu juz wszystko zostalo napisane. Prosisz sie o klopoty na wlasne zyczenie mimo ze sprawe mozesz rozwiazac ubezpieczeniem OC kierownika budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.09.2015 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2015 A jakie są sposoby wzmacniania takiego stropu? Na pewno nie będę nic rozbierał. O wzmacnianiu szkoda pisać bo i tak go nie zrobisz. Co do drugiego zdania proponuję nie rozbierać szalunków pod stropem, będzie bezpiecznie. A że trochę niewygodnie cóż, coś za coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atelega 26.09.2015 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2015 A jakie są sposoby wzmacniania takiego stropu? Metod wzmocnienia jest dużo mi.: - dodatkowe podparcie w postaci słupów, belek - taśmy węglowe - wzmocnienie dodatkowymi nadciągami stalowymi lub żelbetowymi kotwionymi do istniejącego stropu - warstwy nadbetonu zbrojone i kotwione do istniejącego stropu - itd. jednak każdą metodę wzmacniania określi projektant na podstawie oględzin tego co zrobiono na miejscu, obliczenia nośności tego co jest oraz badań betonu młotkiem Schmidta. Na pewno nie będę nic rozbierał. Przed rozbieraniem szalunku idź do spowiedzi i daj na mszę bo może się to skończyć różnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulrich24ed 26.09.2015 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2015 Dzięki Koledzy za wypowiedzi i chęć pomocy, szczególnie dziękuję Koledze atelega za merytoryczne porady bez niepotrzebnych uszczypliwości. Cały czas myślę co zrobić. Ech.... cała przyjemność z tej budowy poszła w ch*j Po rozebraniu szalunków murarz wejdzie pod strop a ja na górę i będę wciągał na strop cegły na podmurowanie + zaprawę także jak coś spadnie to murarzowi na głowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.09.2015 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2015 (edytowane) Mam nadzieje że potrafi też rozszalować strop, aby mu na głowę nie spadły deski. Ci co są uszczypliwi- nam zależy abyś doprowadził to do porządnego finału. Owszem - można dać stalowe nadciągi, taśmy węglowe, nadlać strop porządnie zbrojony i drugi zakotwić w nim. Można też nawet dać dźwigary z drewna klejonego, skratowanie . Ale najszybsze jest skucie - bo są szalunki, wykonanie zbrojenia zgodnie z projektem i po sprawie .. nie potrzeba będzie czekać na projekty .. bo ewidentnie strop nie nadaje się do użytku, zawalić się nie zawali, ale będzie ugięty dość powiedzieć sporo. to są prawdziwi murarze. Edytowane 26 Września 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.09.2015 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2015 tak wygląda wzmocnienie taśmami węglowymi .. wg mnie i tak najszybciej - taniej jest kucie na koszt kiero - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atelega 26.09.2015 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2015 wg mnie i tak najszybciej - taniej jest kucie na koszt kiero - zastanów się czy jakikolwiek kierownik patrząc na to dopuścił by do betonowania? kolejna sprawa to koszty, wykonanie wszystkiego od nowa może nie wyjść taniej, wszystko trzeba sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.09.2015 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 zastanów się czy jakikolwiek kierownik patrząc na to dopuścił by do betonowania? mało prawdopodobne - chyba że chce zawodowego harakiri. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieciornik 01.10.2015 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2015 Może autor wątku opisze na czym stanęło i jak dalej toczą się losy stropu. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulrich24ed 01.10.2015 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2015 Śledzę temat cały czas i już melduję jak się mają prace. Kierownik nakazał zrobić nadlewkę 2-3 cm w miejscach gdzie widać druty zbrojeniowe z jakiejś specjalnej zaprawy Cesesit czy coś takiego. Mamy nadlać wszystkie takie miejsca, rozszalować strop dopiero po 30 dniach, teraz przez 30 dni tylko go pielęgnować i nie robić żadnych robót. Jak się rozszaluje od dołu to wtedy mamy zobaczyć co dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 01.10.2015 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2015 rozumiem że kierownik będzie stał pod stropem podczas zdejmowania szalunków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts